Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika
 

Duurzaam toerisme: bewust reizen


Better Holidays is het programma van de ANVR waarmee wordt getracht in de hele reiswereld een meer verantwoorde / duurzame manier van reizen te promoten. Het onderstaande statement geeft in een notedop de visie van de ANVR hierop weer en is een basis 'gedragscode' waaraan iedere ANVR touroperstor zich dient te houden. Better holidays

Bij het samenstellen van onze reizen houden we rekening met mensen, milieu, natuur en cultuur, zodat de vakantie niet alleen voor jou bijzonder is, maar ook komende generaties kunnen genieten van aantrekkelijke bestemmingen. Of het nu gaat om vakanties waarbij je geniet van ongerepte natuur, de lokale cultuur beleeft, nieuwe mensen ontmoet of een heerlijk lokaal gerecht proeft; samen werken we aan vakanties die zorgen voor betere plekken en mooiere ervaringen. En daarmee leveren we een belangrijke bijdrage aan de duurzame ontwikkelingen op de bestemming. Voor jou als reiziger, maar ook voor de mensen die op de vakantiebestemming wonen.

Duurzaam reizen, verantwoord reizen en ecotoerisme - lijken de laatste jaren steeds meer modewoorden en holle termen te zijn. Dit vinden wij bij Ander Licht Reizen spijtig, omdat klimaatverandering en overtoerisme ondertussen wel concrete feiten zijn. Duurzaamheid is een complex thema, waarin wij niet alleen willen denken in termen van 'goed' en 'slecht', maar vooral willen kijken hoe we onze reizen op een bewuste manier zo verantwoord mogelijk kunnen maken en transparantie is daarin in onze optiek cruciaal. Wij hebben om deze reden ook een duurzaamheids missie geformuleerd:


"Wij organiseren reizen vanuit onze liefde voor het ontdekken van de pracht van de natuur en cultuur in Latijns-Amerika. Als Latijns-Amerika-specialist weten ook wij dat onze reizen niet 100% duurzaam zijn, maar mij streven ernaar onze reizen op een voor mensen, dieren, milieu, natuur en cultuur zo respectvol mogelijke manier te organiseren."

Vervoer

• Ander Licht Reizen wil reizen met openbaar vervoer aansporen. KLM biedt meerdere mogelijkheden om vanuit diverse Nederlandse steden per bus naar Schiphol te reizen. Dit kunnen wij gratis voor u bijboeken*. Klik hier voor een overzicht van de KLM busservice. Laat u het ons even weten wanneer u hier interesse in heeft? *Dit kan enkel wanneer de vluchten nog niet definitief gekocht zijn.

Verblijf

• Onder het kopje 'Bewust reizen. Wat kunt u doen?' raden we onze reizigers onder andere aan om van de lokale keuken en winkels gebruik te maken waardoor de lokale economie wordt ondersteund.
• In de keuzemogelijkheden van accommodaties bieden wij -waar mogelijk- kleinschalige opties die in de handen zijn van de lokale bevolking.
• Ander Licht Reizen wijst reizigers op het scheiden van afval ter plaatse (waar mogelijk), en adviseert zuinig om te gaan met elektriciteit en water. Ook luidt ons advies om handdoeken meer dan één keer te gebruiken en gebruik te maken van (groot) verpakte zeepproducten, zodat het niet nodig is om in iedere accommodatie een nieuw zeepje aan te breken.
• In onze optiek is het respecteren van de lokale normen en waarden, zoals gewenste kledingvoorschriften en het niet ongevraagd fotograferen en filmen van de lokale bevolking, een zeer belangrijk onderdeel van een reis. Als touroperator voelen wij ons verantwoordelijk voor het gedrag van de reizigers ter plaatse en daarom schenken wij onze klanten een exemplaar van de reisgids van de serie ‘Cultuur Bewust!’ *Helaas is deze reisgids niet voor alle bestemmingen beschikbaar.
• Ander Licht Reizen is als kleine maatwerkspecialist in de kern géén producent van massatoerisme. De beperkte aantallen toeristen die met Ander Licht op reis gaan, hebben daardoor geen overtoerisme tot gevolg. Dit neemt niet weg dat ook wij onze verantwoordelijkheid willen nemen om bezoekersplaatsen die onder druk staan door overtoerisme te ontlasten. Daarom streven wij ernaar om onze klanten – waar het kan - bewust te maken van minder drukbezochte alternatieven. Deze bieden wij bij voorkeur ook aan in plaats van bezoekersplaatsen die aan de gevolgen van overtoerisme lijden. De toerismesector is goed voor ca. 1 op de 10 banen wereldwijd en door de toeristische activiteiten uit te smeren kunnen mensen en organisaties op meerdere plekken profiteren van de welvaart die dit met zich meebrengt. Momenteel in ontwikkeling: onze ‘Bewust reizen' lijn besteden we extra aandacht aan het terugdringen van overtoerisme en maken we uitsluitend gebruik van accommodaties die een actief beleid hebben op het gebied van het welzijn van de bestemming in de breedste zin van het woord.

Vermaak

• Activiteiten en excursies die schadelijk zijn voor mensen of dieren worden niet aangeboden.
• Door excursies zo veel mogelijk te laten organiseren door de lokale bevolking, blijft de geldstroom die gepaard gaat met deze activiteiten binnen de lokale samenleving. Dit heeft positieve gevolgen voor de lokale welvaart en economie. Toeristische opbrengsten komen bij de lokale bevolking terecht.

Bestrijding seksuele uitbuiting van kinderen

Wij steunen actief de ANVR en Defence for Children – ECPAT in de bestrijding van kinderuitbuiting in vakantielanden. Wij nodigen u uit met ons alert te zijn en vermoedens van kindermisbruik te melden op www.meldkindersekstoerisme.nl Aanvullende informatie hierover kunt u via ons kantoor opvragen.

Lokale agenten

• Onze lokale agenten en leveranciers zijn op de hoogte van bovenstaande richtlijnen en principes betreffende ‘Bewust reizen’. Natuurlijk dienen wij ons op sommige vlakken aan te passen aan de lokale omstandigheden en de lokale wet- en regelgeving.ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds