Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

Uitgebreide informatie Uruguay


Geschiedenis
De enige gedocumenteerde inwoners van Uruguay voor de Europese kolonisatie waren de Charrua, een kleine Indianenstam die door de Guarani stam uit Paraguay waren verdreven naar het zuiden van het continent. Vanaf het moment dat in 1516 de eerste Spaanse kolonisten arriveerden in Uruguay ging het snel bergafwaarts met de oorspronkelijke bewoners. Omdat er maar weinig zilver en goud te vinden was, vestigden slechts weinig kolonisten in Uruguay en werden er alleen kleine nederzettingen gesticht. Aan het begin van de 20e eeuw braken er nieuwe tijden aan voor Uruguay. Jose Battle y Ordonez kwam aan de macht en hij voerde sociale hervormingen door: hij introduceerde de werkloosheid- en pensioenuitkeringen alsmede vrije dagen voor werknemers. Uruguay groeide in de eerste helft van de 20e eeuw uit tot een van de meest stabiele en democratische landen in Zuid-Amerika. Vanaf 1950 begon de economie te stagneren en met name de bevolking van Montevideo had hier onder te lijden omdat men hier het meest gewend was aan het hoge welvaartspeil. Hierna kwam Uruguay net als Argentinië in een dictatuur terecht en democratie zou pas eind jaren '80 terugkeren. Vandaag de dag is Uruguay weer een volledige democratie en een van de rijkste landen van Latijns-Amerika.

Bevolking
Uruguay deelt zijn culturele achtergrond met buurland Argentinië. Net als de Argentijnen stammen de meeste Uruguayanen af van kolonisten afkomstig uit Zuideuropese landen als Italië en Spanje. Deze Europese immigranten vestigden zich in aan het einde van de 19e eeuw in Uruguay. De architectuur en cultuur uit deze tijd vertonen sterke West- en Zuid Europese invloeden. Verder bestaat de bevolking nog uit 8% mestiezen die voornamelijk in het noorden van Uruguay wonen en 4% stamt af van oorspronkelijke Afrikanen die door de kolonisten naar Uruguay waren gebracht om als slaven op de plantages te werken. Er wonen ongeveer 3,5 miljoen mensen in Uruguay en de helft daarvan woont in Montevideo.

Natuur
De Rio Negro loopt dwars door Uruguay en verdeelt het land in twee natuurlijke gebieden. Ten zuiden van de Rio Negro tegen de Atlantische kust aan vindt men langgerekte stranden, duinen en zeemeren (lagunes). Ten noorden van de Rio Negro vindt men voornamelijk grasvlaktes; dit is het gebied waar vele estancias zijn gevestigd. In het oosten van Uruguay vlakbij de grens van Brazilië in de provincie Rocha zijn nog een paar oorspronkelijke palmboombossen terug te vinden. De naam Uruguay die in het Guarani "rivier van de geschilderde vogel" betekent heeft zijn naam waarschijnlijk te danken aan de vele vogelsoorten die er in het land te vinden zijn. Grote landdieren komen in Uruguay helaas niet meer voor, wel kan tijdens de migratieperiode aan de Atlantische Oceaankust walvissen en dolfijnen spotten. Op Isla de Lobos en bij Cabo Polonio bevinden zich de twee grootste kolonies zeeleeuwen van Uruguay. Het land heeft diverse nationale parken waarvan er vijf beschermd zijn.

Vervoer
De infrastructuur in Uruguay is goed; door het gehele land ligt een prima onderhouden wegennet en daardoor is dit land uitermate geschikt om per huurauto te verkennen. De belangrijkste plaatsen zijn bereikbaar via de hoofdwegen, de secundaire wegen zijn merendeels onverhard maar wel in goede staat. Een huurauto wordt het beste gehuurd in Montevideo (of in Colonia del Sacramento). Vanwege het feit dat er buiten het stedelijk gebied weinig verkeer op de wegen is onstaat het risico dat de aandacht tijdens het rijden snel verslapt en daarom wordt er ook aangeraden niet te lang achtereen te rijden.

Eten
De Uruguayaanse keuken lijkt sterk op die van Argentinië. Voor vleeseters valt er in Uruguay net als in Argentinië een hoop te genieten. Het rundvlees wordt op een asado gegrild op houtvuur (niet op kolen zoals meestal in Argentinië). Een ander typisch Uruguayaans gerecht is chivito, een rijk met groenten gevulde sandwich met steak. Als dessert staat ook hier vaak "dulce de leche" op het menu.

Tijdsverschil
Het is in Uruguay 4 uur vroeger dan in Nederland en België. Tijdens de West-Europese zomertijd is het tijdsverschil 5 uur. Aan het begin van de 20e eeuw braken er nieuwe tijden aan voor Uruguay. Jose Battle y Ordonez kwam aan de macht en hij voerde sociale hervormingen door wat leidde toe het introduceren van werkloos en pensioenuitkeringen en vrije dagen voor werknemers. Uruguay groeide in de eerste helft van de 20e eeuw uit tot een van de meest stabiele en democratische landen in Zuid Amerika. Vanaf 1950 begon de economie te stagneren en met name de bevolking van Montevideo had hier onder te leiden omdat men hier het meest gewend was aan het hoge welvaartspeil.

Taal
In Uruguay wordt Spaans gesproken. Het Spaans dat in Uruguay wordt gesproken lijkt sterk op het Spaans dat men in Argentinië spreekt. In het noorden van Uruguay wordt Portuñol gesproken dat een mix is van Spaans en Portugees. Een georganiseerde reis is mogelijk zonder dat u de taal machtig bent, maar wilt u op eigen gelegenheid gaan rondreizen dan is enige kennis van de Spaanse taal eigenlijk onontbeerlijk. In de toeristische sector in Uruguay is men vaak het Engels wel machtig.

Munteenheid
De Uruguayaanse munteenheid is de peso. Ondanks grote economische problemen enkele jaren terug is de Uruguayaanse economie weer redelijk opgekrabbeld en de peso staat nu al weer een tijdje redelijk stabiel, rond de 25 peso voor € 1,-.

Paspoort en visum
Voor een bezoek aan Uruguay is alleen een paspoort nodig dat geldig moet zijn tot 6 maanden na terugkeer uit Uruguay. Een visum is niet nodig. Wanneer u via de USA vliegt dient u reistoestemming aan te vragen op de ESTA website. Bij boeking ontvangt u hierover meer informatie.

ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds