Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

Uitgebreide informatie Suriname


Paspoort en E-toeristenkaart
Voor een bezoek aan Suriname is een paspoort nodig dat geldig moet zijn tot minimaal 6 maanden na het einde van het geplande verblijf. Afhankelijk van uw nationaliteit dient u daarnaast ook een toeristenkaart of visum te regelen.

Sinds 18 oktober 2019 hebben Nederlanders en Belgie een E-toeristenkaart nodig bij een bezoek aan Suriname. Voor de online aanvraag dient u een kopie van uw geldig paspoort, een kopie van uw retourticket en een pasfoto (3x4 cm) up te loaden. De kosten bedragen circa €50. Let wel: de toeristenkaart is slechts voor 1 reis te gebruiken en enkel bestemd voor toeristische doeleinden.
Op de website van de aanvraag van de E-toeristenkaart vindt u meer informatie, zie hieronder de link. Voor dagexcursies naar Saint Laurent du Maroni volstaat het om een Surinaamse single-entry visum of een toeristenkaart te hebben.. Voor deze excursie heeft u dus geen extra documenten nodig.

Tijdsverschil
Het is in Suriname 4 uur vroeger dan in Nederland en België. Tijdens de West-Europese zomertijd is het tijdsverschil 5 uur.

Telecommunicatie
Het landennummer van Suriname is 597. Wilt vanuit Nederland naar Suriname bellen, dan kiest u 00-597 plus het abonneenummer. Vooralsnog kent Suriname geen netnummers. Om vanuit Suriname naar Nederland te bellen, kiest u 00-31 gevolgd door het netnummer zonder de eerste nul, en het abonneenummer. In Paramaribo en de kuststreek heeft u over het algemeen gewoon bereik met een mobiele telefoon. In het binnenland zijn maar enkele plekken met mobiel bereik. Hetzelfde geldt voor internet. In de steden en de hotels zijn er volop gelegenheden om het internet op te gaan maar in het binnenland zijn deze nagenoeg afwezig.

Bevolking
Over de bevolking van Suriname is een heel boek vol te schrijven. In totaal telt Suriname op dit moment ongeveer een half miljoen inwoners. Een klein deel daarvan zijn de inheemse indianen die over een aantal groepen zijn verdeeld, zoals de Trio, Wajana en Arowakken. Het totale aantal indiaanse bewoners wordt geschat op zo'n 13 duizend. Een andere kleine, maar belangrijke, groep zijn de marrons of boslandcreolen. Dit zijn de nazaten van de negerslaven die van de plantages zijn gevlucht en zich in het regenwoud in het binnenland hebben gevestigd. In totaal zijn er circa 35 duizend boslandcreolen. Ook zij zijn weer onderverdeeld in groepen waarvan die van de Saramakaners en de Aukaners de grootste zijn. In totaal vormen de creolen zo'n 32% van de bevolking. Weer een andere grote bevolkingsgroep zijn de Javanen. Zij kwamen naar Suriname als contractarbeiders nadat de slavernij was afgeschaft. Zij zijn voor het overgrote deel hindoe en vormen zo'n 40% van de bevolking. Verder zijn er tijdens verchillende migratiegolven ook Nederlanders, Libanezen, Chinezen en andere nationaliteiten naar Suriname gekomen. Zij handhaven voor een deel nog hun eigen cultuur. Een laatste grote groep tenslotte zijn de moksi's; de mensen van gemengd bloed. Multicultureel heeft in Suriname nog een heel andere betekenis dan bij ons. De oorspronkelijke bewoners van het land zijn een minderheidsgroepering en pluriformiteit is de norm. Juist die diversiteit is één van de grote attracties bij een bezoek aan Suriname.

Elektriciteit
De netspanning in Suriname is 110 volt en stekkers zijn voor het merendeel gelijk aan de Nederlandse. Echter, in het binnenland (en bijvoorbeeld in het Berg en Dal Resort) wordt gebruik gemaakt van Amerikaanse stekkers met platte pootjes. Het is dus wel aan te raden om een adapter mee te nemen.

Medische aspecten
Voor reizen naar Suriname worden over het algemeen vaccinaties aanbevolen voor gele koorts, DTP en hepatitis-A. Bij reizen naar het binnenland wordt daarnaast het gebruik van medicijnen tegen malaria aanbevolen. Omdat de hygiënische omstandigheden in Suriname anders zijn dan in Nederland en kraanwater lang niet op alle plaatsen schoon is, bestaat er tijdens reizen de kans op darmproblemen. Door de juiste voorzorgsmaatregelen kunt u de kans hierop echter sterk verkleinen. In ons reispakket vindt u hierover meer informatie.

Wij adviseren u sterk niet op deze informatie blind te varen. Maakt u voor vertrek een afspraak met uw GGD of huisarts voor een persoonlijk en actueel medisch reisadvies.

In maart 2017 besloot het Ministerie van Volksgezondheid van Suriname maatregelen te nemen tegen de verspreiding van gele koorts, naar aanleiding van de gele koorts epidemie in Afrika. Reizigers die vanuit/via risicolanden Suriname willen bezoeken dienen te zijn gevaccineerd tegen gele koorts en dit ook te kunnen aantonen middels een internationaal certificaat van inenting (het zogenaamde "gele boekje"). Hier zal naar worden gevraagd bij de grensovergangen en op de luchthaven. Op moment van schrijven (maart '17) gaat het om reizigers vanuit de volgende (Zuid-Amerikaanse) landen: Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad & Tobago, Venezuela. Aangezien de lijst van landen elk moment kan worden uitgebreid indien de regering daar reden toe ziet, adviseren we u sowieso te vaccineren tegen gele koorts, indien u meerdere landen bezoekt voorafgaand aan een bezoek aan Ecuador. Houdt u er rekening mee dat dit minimaal 10 dagen voor het inreizen gedaan dient te zijn. Mocht u twijfelen of deze maatregel voor uw reis nog van toepassing is, informeert u daar dan gerust naar bij ons.

Wij adviseren u sterk om niet blind te varen op deze informatie. Maakt u voor vertrek een afspraak met uw GGD of huisarts voor een persoonlijk en actueel medisch reisadvies.

Munteenheid
De Surinaamse munteenheid is de Surinaamse dollar. De makkelijkste manier om aan Surinaamse dollars te komen is door lokaal te pinnen. Dit kan gelijk bij aankomst op het vliegveld en in de grotere steden van Suriname. Het wisselen van USD kan alleen bij banken en kost over het algemeen heel veel tijd. Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd in Paramaribo maar daarbuiten heel vaak niet. Op veel plaatsen worden ook wel dollars en euro's in kleine coupures geaccepteerd maar meestal bent u hiermee wel duurder uit dan met Surinaamse dollars.

ANVRsgrcalamiteitenfonds
© Ander Licht Reizen 2005-2021 Jansbuitensingel 29 6811 AD  Arnhem.
ANVRsgrcalamiteitenfonds