Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

  home > Suriname > Rondreizen > Natuurreis Suriname

Natuurreis Suriname

Het beste van de Surinaamse natuur in een reis


In deze reis staat de prachtige natuur van Suriname centraal. De hoogtepunten zijn de brakwaterlagune Bigi Pan met zijn vele vogels, het dierrijke jungleresort Kabalebo en de Fredberg met zijn adembenemende uitzicht. Maar ook de historie en cultuur van Suriname komen aan bod met de plantages in het district Commewijne en uiteraard een bezoek aan het multiculturele Paramaribo. De accomodaties in deze natuureis zijn allen sfeervol en van goede kwaliteit.


DIASHOW

Doodshoofaapje (foto: Elke de Visser)

Natuurreis Suriname

programma van dag-tot-dag


Dag 1 Start van de reis in Domburg

Deze prachtige reis door de mooiste natuurgebieden van Suriname start met de transfer van Paramaribo naar Domburg, een klein dorpje aan de Suriname rivier.

Dag 2 Naar de Fredberg

Vandaag gaat u naar een jungle lodge bij de Fredberg. De Fredberg is vernoemd naar zijn ontdekker Fred Pansa, een gids en fanatiek vogelaar. Bij de Fredberg is allerlei wild te spotten en ook veel bijzondere vogels waaronder de zeldzame rotshaan. De lodge in het basiskamp ligt aan een klein riviertje op een halve dag lopen van de Fredberg. Hier overnacht u de komende twee nachten.

Dag 3 Excursies bij de Fredberg

Vandaag gaat u weer op excursie in de omgeving van de Fredberg. U kunt onder andere de Fredberg zelf op gaan. Het uitzicht bovenop de berg is werkelijk adembenemend: kilomters uitgestrekt regenwoud met op de achtergrond het krassende geluid van ara's en het brullen van de brulapen.

Dag 4 Naar Frederiksdorp

Vandaag gaat u per auto weer terug naar Paramaribo en over de indrukwekkende 'Bosjesbrug' naar het district Commewijne. Dit district staat bekend om de plantages die hier vroeger waren gevestigd. Een van die plantages is Frederiksdorp. U verblijft op deze plantage in een moderne cabana.

Dag 5 Vrije dag Frederiksdorp

In de ochtend kunt u optioneel in de koelte een fietstocht maken in oostelijk richting naar Kronenburg. U passeert onderweg diverse oude plantages, sluizen en kanalen. Ook is er de mogelijk aan het eind van de middag een een excursie per boot te maken. U vaart dan naar de plek waar de Suriname Rivier en de Commewijne Rivier samenkomen. Tegen het vallen van de avond zijn hier bijna altijd dolfijnen te spotten.

Dag 6 Naar Bigi Pan

Per auto wordt u in de ochtend naar Nieuw Nickerie, helemaal in het westen van Suriname gebracht, een rit van ruim 4,5 uur. Hier stapt u op een boot en vaart over een kanaal richting Bigi Pan, een grote lagune met brak water. Op het kanaal ziet u waarschijnlijk al veel vogels zoals de Amerikaanse reuzenijsvogel, de moerasbuizerd en de rode ibis. De boottocht eindigd bij de lodge die op het water is gebouwd. In de avond maakt u nog een excursie waarbij u opzoek gaat naar kaaimannen en slangen.

Dag 7 Excursies op de lagune van Bigi Pan

Ook vandaag gaat u per boot de lagune op voor activiteiten. Grote kans dat u flamingo's en rode ibissen gaat zien, en met een beetje geluk ook de roze lepelaar. U krijgt verder de mogelijkheid een modderbad te nemen, te vissen en krabben te vangen. En u kunt zelf met een kajak het water op.

Dag 8 Van Bigi Pan naar Paramaribo

Na nog een laatste excursie op het water gaat u weer terug naar Nieuw Nickerie waar een auto u weer terugbrengt naar Paramaribo. Hier neemt u intrek in een centraal gelegen en sfeervol hotel met zwembad.

Dag 9 Vrije dag in Paramaribo en culturele markt

Het is vandaag zondag en op deze dag is er veel te beleven in Paramaribo. U gaat vandaag met een tour langs de vogelzangwedstrijd op het Onafhankelijkheidsplein, langs alle culturele markten, de orchideeënmarkt en langs de Paramaribo Zoo. Voor zonsopgang verzamelen zich tientallen mannen met hun zangvogeltjes op het Onafhankelijksheidsplein voor de wekelijkse wedstrijd. Deze heren betalen een fortuin voor een goed vogeltje en besteden het overgrote deel van hun vrije tijd aan de verzorging en training. Een bijzonder spektakel om te aanschouwen. Ook zijn er verschillende zondagmarkten: de Chinese markt, de Javaanse markt en de Creoolse markt. Elke markt heeft zijn eigen sfeer en producten. Na een bezoek aan deze markten zou u ook de (gratis) rondleiding in Fort Zeelandia kunnen doen die er elke zondag om 10:30 en 12:00 uur worden gegeven. Op dit fort heeft zich een belangrijk deel van Surinaamse geschiedenis afgespeeld.

Dag 10 Vrije dag in Paramaribo

Ook vandaag heeft u de tijd om Paramaribo te verkennen. Om het 'echte' Suriname te proeven is het leuk om langs de Waterkant te lopen: deze 'boulevard' langs de Surinamerivier is de plek waar de Surinamer graag een Parbo biertje komt drinken op straat. Ook is het leuk om de prachtige (en helaas soms op instorten staande) historische gebouwen van Paramaribo te bekijken: van de vele ministeries tot de kathedraal, de synagoge en de moskee.

Dag 11 Naar Kabalebo

U wordt in de ochtend naar de lokale airport (Zorg & Hoop) gebracht en vertrekt daarvandaan naar Kabalebo, ongeveer 1 uur vliegen ten zuid-westen van Paramaribo. Uw bagage laat u deels achter bij het hotel in Paramaribo en wordt bij terugkomst weer afgeleverd. Het vliegveld in Kabalebo is gelegen naast het resort en u wordt na de landing verwelkomd en rondgeleid. Na de lunch wordt met de gids het aanbod aan excursies besproken. In de middag maakt u een 1,5 uur durende boswandeling met aansluitend een bootocht in een korjaal waarbij u zich met de stroming laat meedrijven, terwijl u geniet van de natuur, vogels en de bosgeluiden. In de avond wordt het diner opgediend, en kunt u genieten van een heerlijke Surinaamse maaltijd.

Let wel: excursies zijn inbegrepen, maar de invulling kunt u ter plekke met de gids plannen. De mogelijkheden zijn te allen tijde onder voorbehoud van wijzigingen in verband met bijvoorbeeld weersomstandigheden.

Dag 12 Verblijf in Kabalebo

Na uw ontbijt vertrekt u met een korjaal naar de Was Wasie stroomversnellingen, dit is een 2 ½ durende boottrip. Onderweg kunt u lekker genieten van de natuur en dieren om u heen. Daar aangekomen kunt u in het water afkoelen en uw lunch nuttigt u al daar. In de namiddag vaart u terug naar de Main Lodge met onderweg de mogelijkheid om dieren te spotten, zoals o.a. de tapir die hier veel voorkomt. Na uw terugkeer kunt u ontspannen bij het zwembad of in de hangmat en genieten van het landschap om u heen.

Dag 13 Verblijf in Kabalebo

Na het ontbijt maakt u zich klaar voor ofwel een boottocht en boswandeling ofwel een ongeveer 4,5 uur durende klim op de Misty Mountain. U komt aan het begin van de middag terug bij de lodge voor de lunch en na deze genuttigd te hebben, kunt u de rest van de middag gebruiken voor het ontspannen op de pier of bij uw kamer.

Dag 14 Verblijf in Kabalebo

In de ochtend vaart u per korjaal richting de Moi Moi waterval. Even later start u met een educatieve boswandeling naar deze waterval, waar u de tijd heeft te genieten van de geluiden van het regenwoud en het stromende water. Na de lunch wordt weer rustig teruggekeerd naar de Lodge. Daar aangekomen bent u vrij om te ontspannen bij het zwembad, op het terras of naar eigen inzicht uw tijd te besteden.

Dag 15 Van Kabalebo naar Plantage Peperpot

Na een laatste kajakexcursie in Kabalebo neemt u het vliegtuig terug naar Paramaribo. Hier wordt u opgewacht door een chauffeur die u naar Plantage Peperpot brengt. Peperpot is een voormalige koffie- en cacaoplantage en heeft een hotel in de directeurswoning.

Dag 16 Vrije dag op Peperpot

U heeft vandaag een vrije dag op Plantage Peperpot. U kunt bijvoorbeeld lopend, per fiets of per kano Peperpot Natuurpark in. Onderweg is de kans groot u dat u doodskopaapjes, kapucijnapen, verschillende vogels en reptielen en met een beetje geluk een luiaard, een agouti of een otter ziet.

Dag 17 Vrije dag op Peperpot

Nog een extra nachtje op Peperpot is nooit verkeerd. Het hotel heeft een fijn zwembad; een zogenaamd magnesium bad. Ook een rondleiding op de historische plantage is een aanrader: de opzichter kan mooi vertellen over de tijd dat er nog koffie en cacao geproduceerd werd op Peperpot.

Dag 18 Terugvlucht naar Nederland

U heeft nog de ochtend om te genieten van de Surinaamse gastvrijheid door te genieten van een kop verse koffie op de veranda van de directeurswoning of door even aan het zwembad te liggen. In de middag vertrekt uw airporttransfer naar de luchthaven. Daar eindigt deze natuurreis.


U kunt op een desktop computer eenvoudig in- en uitzoomen op bovenstaand kaart door met de cursor boven de kaart te gaan staan, control ingedrukt te houden en te zoomen met het scrollwiel van uw muis.

Algemene informatie

Natuurreis door Suriname langs Nature Resport Kablebo, de Fredberg, Bigi Pan en de plantages Frederiksdorp en Peperpot.

 • code SR0007
 • Prijsindicatie pp vanaf: € 2.500 - € 3.000
 • reisduur 17 dagen
 • niveau 1-2
 • comfort 3
 • startpunt Paramaribo

accommodatie
Hotels en lodges van middenklasse niveau. Op aanvraag kan een upgrade plaatsvinden naar wat luxere accomodaties.

vervoer
Het meeste vervoer is per auto met chauffeur. Daarnaast maakt u een binnenlandse vlucht in een klein vliegtuigje en zult u af en toe per korjaal stukken varen.

reisgezelschap
Vanaf 2 personen

minimaal 2 deelnemers

niveau
Een goede conditie voor het wandelen in het regenwoud is wel een pre.

reisperiode
Hele jaar door. Hoewel Suriname regenseizoenen heeft is er ook in deze periodes prima te reizen.Inbegrepen
 • overnachting op Frederiksdorp op basis van halfpensioen
 • overnachtingen op Akira Lodge basis van volpension met excursies
 • overnachtingen op Fredberg op basis van volpensioen met excursies
 • overnachtingen op Kabalebo op basis van volpensioen met excursies
 • overige overnachtingen op basis van logies/ontbijt
 • retourvlucht naar Kabalebo inclusief bagage (7 kg)
 • transfers volgens programma op privé basis
Niet inbegrepen
 • intercontinentale vluchten incl. ruimbagage
 • overige maaltijden
 • optionele excursies
 • persoonlijke uitgaven, verzekeringen en fooien
 • aanvraag e-toeristenkaart
Vraag een offerte aan


ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds