Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

  home > Suriname > Rondreizen > Rondreis Suriname

Rondreis Suriname

Van Marowijne tot Corantijn


Tijdens deze rondreis Suriname ziet u in iets meer dan twee weken de meeste highlights van Suriname. Eerst heeft u tijd voor een verkenning van de hoofdstad Paramaribo. Daarna bezoekt u het kustgebied in het westen en oosten. In het westen bezoekt u Bigi Pan waar u grote groepen watervogels waaronder de spectaculaire rode ibis kunt zien en vervolgens verblijft u aan de kust nabij Galibi, bekend om de reuzachtige lederschildpadden die hier ieder jaar van januari tot augustus hun eieren op het strand komen leggen. Daarna vertrekt u voor een week naar het binnenland waarbij u eerst naar Palumeu gaat en vervolgens de omgeving van Awarradam verkent. De reis eindigt met een relaxed verblijf in het Berg en Dal Resort.


DIASHOW

Kamerterras bij de Awarradam Lodge (foto: Arno Luft)

Rondreis Suriname

programma van dag-tot-dag


Dag 1 Aankomst in Suriname

Deze reis start met uw aankomst in Suriname. Bij aankomst op de Johan Adolf Pengel Airport (voorheen vliegveld Zanderij) wordt u opgewacht door een vertregenwoordiger van de lokale agent. Daarna wordt u naar het hotel gebracht wat rustig is gelegen langs de Suriname Rivier op zo'n 15 minuten lopen van het centrum van Paramaribo.
Overnachting: Hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 2 Dagexcursie naar het Brownsberg natuurreservaat

's Ochtends wordt u opgehaald bij het hotel voor de ongeveer 1,5 uur durende rit naar het Brownsberg natuurreservaat. Op het op 500 meter hoogte gelegen Mazaroni plateau maakt u een wandeling door het woud naar enkele prachtige watervallen en een uitzichtpunt. De Brownsberg kent een rijke vogelwereld en wellicht ziet u vandaag al spectaculaire tropische vogels zoals toekans of papegaaien. Ook apen, pecari's en andere regenwoudbewoners komen hier voor maar u moet wel veel geluk hebben om ze te zien. Na afloop van de excursie wordt u teruggebracht naar Paramaribo.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 3 Transfer naar Nieuw-Nickerie en citytour

Ook deze dag wordt u weer opgehaald voor een boeiende excursie. Ditmaal gaat u naar het westelijke kustgebied van Suriname. U reist achtereenvolgens door de districten Wanica, Saramacca en Coronie naar Nickerie. Onderweg vertelt de chauffeur u over de historie van verschillende gebieden die u doorkruist. Aangezien het vervoer alleen voor u is kunt u stoppen waar u wilt voor sightseeing of het maken van foto's. Na aankomst in Nieuw-Nickerie checkt u in in het hotel waarna u met de gids een stadstour door Nieuw-Nickerie maakt.
Overnachting: hotel op basis van volpension

Dag 4 Bezoek Bigi Pan en transfer naar Paramaribo

Nabij Nieuw-Nickerie maakt u een boottocht door het Bigi Pan natuurreservaat waar grote aantallen vogels zoals de rode ibis leven. Op de terugreis van Bigi-Pan naar Paramaribo stopt u nog bij een typisch Surinaams restaurant voor de lunch. In Paramaribo wordt u naar uw nieuwe verblijfplaats gebracht; een kleinschalig, sfeervol hotelletje langs de waterkant van Paramaribo.
Overnachting: Bed & Breakfast op basis van logies/ontbijt

Dag 5 Verkenning kustgebied en schildpadexcursie

Vanuit Paramaribo reist u vandaag oostwaarts voor een verkenning van het oostelijke kustgebied waarbij u door het aluminiumstadje Moengo komt en uiteindelijk eindigt in Albina. Vanaf hier neemt u de boot naar Christiaankondre, een nederzetting van Karaïb indianen. Hier overnacht u in een eenvoudig guesthouse. In de avond vaart u vanuit Christiaankondre naar de stranden van het Galibi natuurreservaat waar van februari tot augustus lederschildpadden aan land komen om te nestelen.
Overnachting: guesthouse op basis van volpension

Dag 6 Vanuit Galibi terug naar Paramaribo

Vanuit Galibi reist u vandaag terug naar Paramaribo. Daar kunt u de rest van de dag naar eigen inzicht besteden.
Overnachting: Bed & Breakfast op basis van logies/ontbijt

Dag 7 Vrije dag in Paramaribo

Vandaag heeft u de hele dag de tijd voor een verkenning van Paramaribo. Het hotel waar u verblijft is hiervoor ideaal want het ligt in het hart van de stad en vormt een perfecte uitvalsbasis voor een verkenning te voet van de bekendste bezienswaardigheden van de Surinaamse hoofdstad. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden horen het Fort Zeelandia, het onafhankelijkheidsplein waar ook het presidentiële paleis is gevestigd, de Waterkant met z'n fraaie houten huizen en natuurlijk de centrale markt waar het iedere dag van de week een drukte van belang is.

Dag 8 Van Paramaribo naar het binnenland

's Ochtends wordt u bij het hotel in Paramaribo opgehaald voor de transfer naar het Zorg en Hoop vliegveld vanwaar de meeste binnenlandse vluchten vertrekken. Van hieruit vliegt u met een klein vliegtuig in ongeveer 1,15 uur naar Palumeu. Onderweg ziet u het Brokopondo stuwmeer en verschillende bauxietmijnen. Nadat u zich heeft geïnstalleerd in uw kamer bezoekt u in de middag het Palawa Eiland. U kunt hier zwemmen in de rivier en maakt kennis met typisch Surinaamse begrippen als hangmatteren en parboreren.
Overnachting: lodge op basis van volpension

Dag 9 De beklimming van Poti Hill

's Ochtends wordt u gewekt door de geluiden van het ontwakende woud; de geelstuitbuidelspreeuwen en andere vogels in de tuin, het gehamer van spechten en wellicht de doordringende roep van de brulaap. Na het ontbijt vertrekt u per korjaal naar het startpunt van de ongeveer 3 uur durende wandeling dwars door het regenwoud naar de top van Poti Hill. Deze granietberg die ca. 70 meter uitsteekt boven de jungle biedt een prachtig uitzicht op het uitgestrekte regenwoud. Bij helder weer heeft u uitzicht tot aan de Braziliaanse grens. Onderweg speurt u naar de bewoners van het woud en geven de gidsen uitleg over het 'medicinale' gebruik van verschillende planten. 's Middags leren de indianen van Palumeu u de kunst van het boogschieten en kunt u op eigen gelegenheid activiteiten ondernemen rond de lodge.
Overnachting: lodge op basis van volpension

Dag 10 De watervallen van Mabuka en Kudebaku

Na de inspanning van gisteren is dit een dag waarbij er volop gelegenheid is relaxed te genieten van de bijzondere omgeving. Na het ontbijt vaart u naar de watervallen van Mabuka en Kudebaku. Hier kunt u zwemmen in de rivier en ook worden hengels meegenomen om te vissen. Na wat activiteiten in en op het water kunt u vanuit uw hangmat toezien hoe ter plaatse een heerlijke barbecue wordt bereid. Na afloop hiervan vaart u terug naar Palumeu. 's Avonds wordt er voor belangstellenden eventueel nog een nachtelijke boottocht georganiseerd om te speuren naar kaaimannen en andere dieren.
Overnachting: lodge op basis van volpension

Dag 11 Van Palumeu naar Awarradam

In de ochtend kunt u rustig in uw eigen tempo wakker worden en met een kopje koffie of thee op uw veranda genieten van de zonsopkomst boven de rivier. Daarna pakt u uw spullen in en vertrekt u voor een wandeling door het dorpje Palumeu wat nagenoeg grenst aan de lodge. U luncht in de lodge en vliegt vervolgens in ongeveer 20 minuten naar de Awarradam Jungle Lodge. Deze ligt niet in een gebied met inheemse bevolkingsgroepen maar met marrons of boslandcreolen.
Overnachting: lodge op basis van volpension

Dag 12 Watervallen en regenwoud

De Awarradam Lodge dankt z'n naam aan de prachtige stroomversnellingen nabij de lodge. In de ochtend gaat u daar naartoe om deze uitgebreid te bezichtigen en te ervaren. Het is een heerlijke plek om de schoonheid van het regenwoud op u te laten inwerken. Na de lunch kunnen liefhebbers onder begeleiding van de gids een wandeling maken in het regenwoud naast de lodge. Wat u precies zult zien is onzeker maar wel zeker is dat het een prachtig primair stuk regenwoud betreft én dat u goede kansen heeft op het zien van spectaculair gekleurde pijlgifkikkertjes.
Overnachting: lodge op basis van volpension

Dag 13 Saramakaner dorpjes en culturele avond

De ochtend van deze dag wordt vaak gebruikt voor een 'floating safari'. Deze maakt u bovenstrooms van de stroomversnellingen in een gebied waar de lokale bevolking minder vaak komt en dus minder gejaagd wordt. Met enig geluk kunt u toekans, luiaards of wellicht apen spotten. In de middag vertrekt u per boot stroomafwaarts naar het marrondorpje Stonuku. Hier start een wandeling door een viertal marrondorpen die eindigt in Kajana. Hier gebruikt u het diner in de Kajana Lodge waarna een culturele avond volgt waarbij de bewoners van Kajana proberen u deelgenoot te maken van hun cultuur. Na afloop van deze culturele avond vaart u in het donker (een heel bijzondere ervaring) terug naar Awarradam.
Overnachting: lodge op basis van volpension

Dag 14 Koffietour en vrije dag

's Ochtends kunnen liefhebbers een 'koffietour' maken. U gaat dan zeer vroeg aan boord van een korjaal waarbij de gidsen zorgen voor koffie en koek. Daarna zakt u gedurende een uur de rivier af op zoek naar de dierlijke bewoners van het woud. Ook wordt tijdens deze tocht nog vaak een lijntje uitgeworpen om te proberen vissen / piranha's te vangen. De rest van de dag is niet vooraf ingevuld en wordt afhankelijk van uw wensen en in overleg met de gids verder ingevuld.
Overnachting: lodge op basis van volpension

Dag 15 Naar het Berg en Dal resort

Na zeven dagen in het binnenland van Suriname keert u vandaag weer terug naar de 'beschaving'. U vliegt vanuit Awarradam naar de Zorg en Hoop airport in Paramaribo en wordt van daaruit vervolgens in ongeveer 1,5 uur naar Berg en Dal gebracht. Op de lokatie van de oude plantage Berg en Dal is een luxe resort gebouwd waar u de laatste 1,5 dag van uw reis heerlijk relaxt af kunt sluiten.
Overnachting: adventure resort op basis van logies ontbijt

Dag 16 Vrije dag Berg en Dal

Vandaag heeft u een hele dag ter eigen besteding in Berg en Dal Resort. U kunt ervoor kiezen om gewoon een dagje te luieren aan de rand van het zwembad, maar vanuit Berg en Dal worden ook allerlei activiteiten georganiseerd zoals kajaktochten, wandelingen, een canopy tour, birdwatching en allerlei andere excursies. Tot besluit van de dag kunt u ook vanavond weer genieten van een heerlijk diner in het openluchtrestaurant van het Berg en Dal Resort.
Overnachting: adventure resort op basis van logies ontbijt

Dag 17 Einde van de reis

Afhankelijk van het tijdstip van uw terugvlucht heeft u de ochtend nog ter eigen besteding. Daarna wordt u opgehaald voor de transfer naar het vliegveld voor uw terugvlucht en eindigt deze reis in Suriname.


U kunt op een desktop computer eenvoudig in- en uitzoomen op bovenstaand kaart door met de cursor boven de kaart te gaan staan, control ingedrukt te houden en te zoomen met het scrollwiel van uw muis.

Algemene informatie

Tweeweekse zeer complete rondreis door Suriname langs de kust en met een excursie naar het binnenland.

 • code SR0001
 • Prijsindicatie pp vanaf: € 3.000 - € 4.000
 • reisduur 17 dagen
 • niveau 1-2
 • comfort 1-3
 • startpunt Paramaribo

accommodatie
U overnacht meestal in middenklasse tot goede hotels en lodges en één nacht in een eenvoudig guesthouse

vervoer
Tijdens deze reis maakt u enkele korte vluchten. In het binnenland reist u per korjaal en in het kustgebied per auto met chauffeur

reisgezelschap
Individueel en internationale groep

minimaal 2 deelnemers

niveau
De reis bevat enkele actieve onderdelen zoals de beklimming van Poti Hill. Deze zijn echter optioneel.

reisperiode
Het hele jaar. U kunt het beste starten op een vrijdag. Het vertrek naar Palumeu moet namelijk op een vrijdag zijn.


Let op!
Het programma in het binnenland is onder voorbehoud van wijzigingen en de lokale omstandigheden. De reuzenschildpadden van Galibi nestelen enkel van februari tot augustus. Buiten dit seizoen heeft een bezoek aan Galibi weinig zin en raden we aan dit onderdeel te laten vervallen.


Inbegrepen
 • vluchten Paramaribo-Palumeu, Palumeu-Awarradam en Awarradam-Paramaribo
 • de meeste overnachtingen op basis van volpension
 • overnachtingen in Paramaribo op basis van logies/ontbijt
 • alle excursies volgens programma
 • transfers volgens programma
Niet inbegrepen
 • intercontinentale vlucht
 • overige maaltijden
 • optionele excursies
 • persoonlijke uitgaven, verzekeringen en fooien
 • toeristenkaart Suriname (i.p.v. visum)
Vraag een offerte aan


ANVRsgrcalamiteitenfonds
© Ander Licht Reizen 2005-2021 Jansbuitensingel 29 6811 AD  Arnhem.
ANVRsgrcalamiteitenfonds