Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika
Galapagos landkaart


Klik op het overzichtskaartje voor de grotere kaart van Bolivia.

Potosí - Bolivia


hoogteligging: 4070 m.
aantal inwoners: 241.000


Foto van de Potosí

Potosí is in alle opzichten een legendarische stad met veel historie. De nabij de stad gelegen Cerro Rico is de rijkste zilvermijn die de wereld ooit gekend heeft. De zilvervoorraden in de Cerro Rico werden ontdekt rond 1545 en vormden voor de Spaanse overheersers de reden om de stad Potosí te stichten en te starten met de winning van het zilver. Indianen werden verplicht voor de Spanjaarden het gevaarlijke en loodzware werk in de mijnen uit te voeren. En omdat dat nog niet genoeg arbeidskracht opleverde, werden ook negerslaven aangevoerd voor het werk in de mijn en de smelterijen. Naar schatting zijn in 3 eeuwen van koloniale 'misdaden' zo'n 6 tot 10 miljoen arbeiders omgekomen in de mijnen van de Cerro Rico!

Door de rijkdom die dit opleverde, was Potosí lange tijd de belangrijkste en meest welvarende stad van Zuid-Amerika. Hoewel de zilverwinning nog altijd doorgaat, is de grote hausse voorbij. De rijkdommen van de stad zijn geleidelijk afgenomen en daar waar Potosí tegen het einde van de 17e eeuw zo'n 200.000 inwoners had, waren dit er aan het begin van de 19e eeuw nog maar 10.000.

Tegenwoordig is Potosí een koude maar niet te missen halteplaats in iedere rondreis door Bolivia, met als bijna onvermijdelijk onderdeel een bezoek aan de nog altijd operationele mijnen van de Cerro Rico. Een zeer interessant museum is het Casa de la Moneda, de vroegere Munt.


 
ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2023 Jansbuitensingel 29 6811 AD  Arnhem.
ANVRsgrcalamiteitenfonds