Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika
Galapagos landkaart


Klik op het overzichtskaartje voor de grotere kaart van Brazilië.

PantanalFoto van de Pantanal

Wildernis, water en wildlife zijn de drie hoofdbestanddelen van de Pantanal. Er komen 650 vogelsoorten en 260 vissoorten voor. Net als Afrika heeft ook de Pantanal zijn 'Big 5': de anaconda, de reuzenotter, de tapir, de reuzenmiereneter en de jaguar. Daarnaast zijn er maanwolven en tapirs, pekari's, poema's, brulapen en kapucijnapen. Het meest emblematische dier is het waterzwijn, hoewel dat niemand iets zegt; het dier geniet veel meer bekendheid onder de naam capibara, een woord uit het Guaraní, de lokale Indiaanse taal; het betekent zoiets als Heer van het Gras, het gras langs de oevers vormt immers zijn natuurlijke biotoop.

De Pantanal is na het Amazonewoud Brazilië's belangrijkste natuurgebied. De Pantanal strekt zich uit van noord naar zuid over ongeveer 400 km en van oost naar west over ongeveer 200 km. daarmee is dit natuurgebied qua formaat ongeveer vergelijkbaar met Nederland. Het is een soort seizoensmoeras waar de helft van het jaar grote delen onder water staan. In de regentijd stroomt water van de omliggende gebieden de Pantanal in. Omdat deze grotendeels vlak is hoopt het water zich hier op. Als het water er 'geleidelijk' weer uit stroomt, blijven de voedingsstoffen achter die de Pantanal tot een biologisch zeer rijk gebied maken. De regentijd (ook de warmste periode van het jaar) loopt ongeveer van november tot en met april en de droge (koelere) tijd loop van mei tot en met oktober. Hoewel de ‘Pantaneiros’ zelf vaak de schoonheid van de Pantanal bij hoog water roemen; is de droge tijd toch de beste tijd voor een bezoek. Dieren zijn dan beter te zien, er zijn minder insecten en de temperatuur is dan aangenamer.

Bijna alle lodges/hotels in de Pantanal bieden hun gasten complete pakketten waarbij niet alleen de overnachtingen en maaltijden maar ook meestal twee dagelijkse excursies zijn inbegrepen. Dat kunnen ondermeer jeepsafari’s, boottochtjes, wandelingen, kajaktochten en natuurlijk paardrijdtochten. Sommige lodges bieden excursies aan in (kleine) internationale groepjes maar er zijn ook lodges die alleen privé excursies bieden. Er zijn twee uitvalsbases voor bezoeken aan de Pantanal. Voor een bezoek aan het noordelijke deel vliegt u naar Cuiabá. Bezoeken aan het zuidelijke deel starten in Campo Grande.

Noord-Pantanal

De Noord-Pantanal start in het stadje Poconé waar een houten bord boven de weg de start van de ‘transpantaneira’ markeert. Deze onverharde weg die het noordelijke deel ontsluit en doorloopt tot Porto Jofre. De meeste lodges in het noorden liggen vrij dicht langs de Transpantaneira. Over het algemeen bieden de lodges verder naar het zuiden betere wilderniservaringen dan de meer noordelijk gelegen lodges. De lodges rond Porto Jofre zijn dé plaats om te bezoeken als u grote kansen wilt hebben om de jaguar te zien. De kansen op het spotten van de grootste kat van het continent zijn hier groter dan op enige andere plek in Zuid-Amerika.

De bekendste lodges in het noorden zijn:
  • Araras Eco Lodge / Pousada Araras
  • Southwild lodge / Fazenda Santa Teresa
  • Hotel Porto Jofre
  • Pousada Mutum

Zuid-Pantanal

De zuidelijke Pantanal heeft niet één duidelijk toegangspunt zoals het noorden. Bijna altijd reist u over de 262 snelweg van Campo Grande naar Corumbá waarbij u afhankelijk van de lodge ergens afbuigt en noordwaarts reist. De meeste van de betere (en heel afgelegen) lodges hebben ook een airstrip zodat u vanuit Campo Grande of Aquidauana naar de lodge kunt vliegen. De ritten naar de lodges kunnen lang duren door de slecht staat van de wegen maar zijn ook echt al een attractie op zich. Tijdens onze laatste overlandtocht van Bahia das Pedras lodge naar de 262 zagen we onderweg maar liefst 2 tapirs en 2 reuzenmiereneters! Vliegen bespaard tijd maar is kostbaar en we adviseren om zeker ook één keer over land het traject naar of vanaf de lodge af te leggen.

De bekendste lodges in het zuiden zijn:
  • Refugio da Ilha
  • Refugio Ecologico Caiman
  • Fazenda Barranco Alto
  • Barra Mansa lodge
  • Bahia das Pedras lodge
 
ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds