Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

Uitgebreide informatie Panama


Geldzaken
Al vanaf 1903 is de officiële munteenheid in Panama de US dollar, die door de lokale bevolking ook wel 'Dólar' en 'Balboa' genoemd wordt. Deze tweede naam komt doordat Panama ook een eigen variant van het muntgeld heeft; namelijk met een afbeelding van Vasco Núñez de Balboa erop. Deze namen worden door elkaar gebruikt, wat voor verwarring kan zorgen. Over het algemeen kunnen biljetten van USD 50 en groter niet gewisseld worden en kan hier lokaal niet mee worden betaald. Het is aan te raden kleinere biljetten of munten te gebruiken. Door het hele land kunt u pinautomaten vinden, met uitzondering van de afgelegen gebieden. Over het algemeen worden de meeste passen (Plus, Cirrus, MasterCard, Visa en Amex) geaccepteerd en kunt u ongeveer USD 500,- per dag pinnen (ook afhankelijk van uw bank). Credit Cards worden geaccepteerd bij verschillende reisbureaus, hotels en restaurants, voor de rest kunt u het beste met contant geld betalen. Plaatsen waar geen pinautomaten aanwezig zijn (op het moment van schrijven), zijn Santa Catalina, Santa Fé, Isla Boca Brava, Isla Contadora, Isla Grande, Portobelo, Isla Coiba en Darién.

Taal
In Panama wordt Spaans gesproken, echter u kunt hier met name in de toeristische gebieden ook met Engels uit de voeten. Daarnaast bestaan er nog de lokale bevolkingsgroepen die hun eigen taal spreken.

Paspoort en visum
Reizigers met een Nederlands/Belgisch paspoort hebben geen visum nodig bij het reizen naar Panama. Wel moet u in het bezit zijn van een retourticket als bewijs dat u Panama ook weer verlaat na uw reis en dient uw paspoort nog 6 maanden geldig te zijn bij vertrek uit Panama. Wanneer u via de USA vliegt dient u reistoestemming aan te vragen middels de ESTA website. Bij boeking ontvangt u hierover meer informatie.

Bevolking
Panama telt 4,1 miljoen inwoners, die onder te verdelen zijn in Mestizo (65%), een mix tussen indiaanse en Spaanse afkomst; 14% is van Afrikaanse afkomst, 10% van Spaanse afkomst, 5% is een mix tussen Afrikaanse en Spaanse afkomst en de overige 6% is van indiaanse afkomst. De meest bekendste inheemse volksstam is die van de Kuna. Deze stam leeft voornamelijk op de San Blas eilanden, waar toeristen ze kunnen bezoeken. In de jungle in de oostelijke Panama Provincie en Darién leven de Emberá en Wounaan stammen. De grootste inheemse groep in Panama is de Ngöbe-Buglé met ongeveer 200.000 bewoners. Deze stam leeft in het westelijke gedeelte van Panama. Daarnaast zijn er nog 3 volksstammen in Panama; de Naso, Bokotá en Bribri, welke allen in het westelijke deel van het land leven.

Natuur
Panama is qua natuur een erg divers land. U kunt op de stranden liggen van de Caribische Zee en van de Stille Zuidzee, lange wandelingen maken in de vele natuurparken en bergen beklimmen op de twee bergketens die het land doorkruisen. Er zijn ongeveer 40 natuurparken in Panama te tellen, waar onder andere 940 vogelsoorten en 105 beschermde diersoorten leven. Het hoogste punt is de enige vulkaan in het land; Volcán Barú (3478 meter) in de Chiriquí Province.

Fooien
Het is altijd moeilijk om te bepalen hoeveel fooi een toerist zou moeten geven omdat dit natuurlijk afhankelijk is van uzelf en de geboden dienst en hoe tevreden u daarover bent. De standaard fooi is ongeveer 10% van de totale rekening. In de kleine café's wordt vaak geen fooi gegeven en taxichauffeurs accepteren vaak geen fooi.

Fotografie
De lokale inwoners stellen het erg op prijs als u ze vooraf vraagt of u een foto van ze mag maken. De meeste zullen het zeker goed vinden en misschien dat ze een kleine vergoeding vragen. De lokale inwoners in Comarca de Kuna Yala vragen eigenlijk altijd USD 1,- per foto. Voor de rest is de beste tijd voor foto's over het algemeen als de zon laag staat, tijdens het eerste en laatste twee uren van de dag. Houdt u er rekening mee dat het niet is toegestaan om uw flits te gebruiken in de kerken en musea.

Tijdsverschil
In Panama gebruiken ze geen zomer- en wintertijd, en hierdoor is het in onze zomer in Panama 7 uur vroeger en tijdens onze winter is het verschil 6 uur.

Medische aspecten
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor een bezoek aan Panama. Wel worden er een aantal geadviseerd, zoals Hepatitis A, Tyfus en Gele Koorts. Voor up-to-date informatie hierover, verwijzen zij u graag naar de GGD of het Vaccinatiecentrum bij u in de buurt.

Wij adviseren u sterk om niet blind te varen op deze informatie. Maakt u voor vertrek een afspraak met uw GGD of huisarts voor een persoonlijk en actueel medisch reisadvies.

Coronaregels
Panama heeft per begin 2023 alle coronaregels losgelaten dus u hoeft bij een reis naar Panama geen rekening meer te houden met vaccinatiebewijzen, PCR testen of andere coronagerelateerde zaken.

ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds