Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

  home > Panama > Rondreizen > Costa Rica en Panama selfdrive

Costa Rica en Panama selfdrive

Het beste van Midden-Amerika


De buurlanden Costa Rica en Panama zijn twee landen die goed te combineren zijn in een selfdrive. U bezoekt de highlights van beide landen in eigen tempo. U besluit zelf waar u onderweg wilt stoppen voor een foto of een heerlijke lunch. Deze selfdrive start in Costa Rica, waar u de omgeving van één van de bekendste vulkanen van Latijns-Amerika gaat verkennen; de Arenal, en heerlijk gaat relaxen op de stranden in het Manuel Antonio Nationaal Park. In Panama start u met een bezoek aan de nevelwouden van Boquete, het outdoorgebied van Panama. Daarna verkent u de onderwaterwereld van het Coiba Nationaal Park en rijdt u via de binnenlanden rustig naar de hoofdstad Panama City. Als afsluiter bezoekt u de bounty eilanden van de San Blas-archipel. Even helemaal niets doen behalve genieten van zon, zee en witte stranden.


DIASHOW

Met de 4WD door Costa Rica en Panama (foto: Arno Luft)

Costa Rica en Panama selfdrive

programma van dag-tot-dag


Dag 1 Start selfdrive met aankomst in San José

Deze selfdrive door buurlanden Panama en Costa Rica start na aankomst in San José, de hoofdstad van Costa Rica. Vanaf de luchthaven wordt u naar uw eerste overnachtingsplek in de stad gebracht, waar u de rest van de dag ter vrije besteding heeft.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 2 Van San José naar La Fortuna

's Ochtends wordt uw huurauto bij het hotel afgeleverd en gaat uw selfdrive echt van start. In ongeveer 3 en een half uur rijdt u van de drukte van San José naar La Fortuna, een dorpje dat aan de voet van de beroemde Arenal vulkaan gelegen is. Deze vulkaan was sinds 1968 bijna continu in eruptie en was daarmee is het één van de actiefste vulkanen van Latijns-Amerika. Tegenwoordig "slaapt" deze vulkaan maar nog steeds is dit gebied indrukwekkend om te bezoeken. (ca. 150 km, ongeveer 3:30 uur reistijd)
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 3 Vrije dag in La Fortuna

U heeft deze hele dag ter vrije besteding om La Fortuna en haar omgeving te verkennen. Zo zou u vandaag de omgeving van de Arenal vulkaan en het nabijgelegen stuwmeer kunnen bezoeken of een wandeling naar de prachtige watervallen kunnen maken. Een veelgemaakte excursie is een boottocht door het Caño Negro vogelreservaat. Caño Negro is een wetlandgebied rond een groot meer met een enorme rijkdom aan vogels. Tijdens een boottocht door dit park ziet u vaak grote aantallen watervogels zoals reigers, ooievaars, aalscholvers, ijsvogels, slangenhalsvogels en de (in Costa Rica zeldzame) jabiru ooievaar. Andere dieren die ook vaak worden gespot zijn kaaimannen, leguanen en apen. Wilt u na een actieve dag lekker ontspannen, dan kunt u naar de thermale baden van Tabacón, gelegen aan de voet van de Arenal vulkaan.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 4 Van La Fortuna naar Monteverde

Vanuit La Fortuna rijdt u om de Arenal vulkaan heen, via Lago Arenal naar Monteverde. Dit voormalige quakerdorp heeft zich in de laatste jaren snel ontwikkeld als een natuurbestemming waar van alles te doen is. Vooral bij vogelliefhebbers is het Monteverde nevelwoud een begrip, omdat hier de zeldzame nevelwoudvogels zoals de three-wattled bellbird en de quetzal voorkomen. (ca. 120 km, ongeveer 3 uur reistijd)
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 5 Vrije dag in Monteverde / Santa Elena

Santa Elena biedt vele attracties maar één van de mooiste is toch wel de skywalk van het Santa Elena reservaat. Hoog boven de woudbodem zijn hier metalen hangbruggen geconstrueerd die u door de kroonlaag van het nevelwoud leiden. Zeker 's ochtends vroeg vormen de hangbruggen een ideale plek voor het spotten van vogels. Als u op zoek bent naar een 'adrenaline-kick' dan is de sky trek in Santa Elena een echte aanrader. U 'vliegt' daarbij aan staaldraden door de kroonlaag van het woud.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 6 Naar Manuel Antonio

De laatste Costaricaanse bestemming die u gaat bezoeken is Manuel Antonio. In het Nationale Park vindt u schitterende, met regenwouden omzoomde stranden aan de kust van de Stille Oceaan, met wel hele bijzondere badgasten. Terwijl u op het strand ligt, kunt u met enig geluk apen en neusbeertjes door de bomen zien klimmen, terwijl over de grond grote zwarte leguanen u gadeslaan. Manuel Antonio is een goede plek voor een combinatie van relaxen en genieten van de natuur. (ca. 210 km, ongeveer 4 uur reistijd)
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 7 Vrije dag in Manuel Antonio

Deze dag verblijft u in Manuel Antonio, en u kunt een bezoek brengen aan het park wat veel te bieden heeft voor haar bezoekers. U kunt er natuurlijk voor kiezen lekker te relaxen en te genieten van het strand, de zon en de zee in het nationaal park. Wilt u wat actiefs doen, dan heeft u veel mogelijkheden. U kunt vanuit Manuel Antonio rafttochten en kajaktochten maken. Het is ook mogelijk te gaan boogie boarden, te surfen op de golven van de Stille Oceaan en natuurexcursies te maken waarbij u kennis maakt met dit prachtige park. U hoeft zich hier niet te vervelen.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 8 Vrije dag in Manuel Antonio

Ook vandaag kunt u nog genieten van de stranden van Manuel Antonio.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 9 Van Costa Rica naar Panama

In de ochtend rijdt u van Manuel Antonio naar de grensovergang met Panama. Hier laat u uw huurauto achter en wordt u naar Boquete gebracht. U rijdt o.a. door leefgebieden van de Ngöbe-Buglé indianen en u zou vandaag deze indianenstam en hun organische cacaoboerderij kunnen bezoeken. (ca. 218 km, ongeveer 4 uur reistijd naar de grensovergang en ca. 100 km, ongeveer 2:30 uur reistijd verder naar Boquete)
Overnachting: hotel op basis van logies

Dag 10 Koffietour

Vandaag gaat u alles leren over de geschiedenis van de koffie, de verschillende soorten die gemaakt worden in dit gebied en het productieproces. De koffie uit Boquete staat bekend als één van de beste ter wereld en natuurlijk krijgt u de kans om deze te proeven en zelf te oordelen.
Overnachting: hotel op basis van logies

Dag 11 Vrije dag in Boquete

Ook voor deze dag zijn er volop mogelijkheden in Boquete en haar omgeving. Boquete staat bekend om de vele outdoor mogelijkheden zoals hiken, klimmen, raften en canopy. Wilt u het vandaag rustig aan doen, dan kunt u het slaperige dorpje Boquete bezoeken, genieten van de prachtige natuur en het nevelwoud rondom de lodge of relaxen in de thermale baden.
Overnachting: hotel op basis van logies

Dag 12 Van Boquete naar Santa Catalina

U wordt vandaag naar David gebracht om uw huurauto op te halen. Vanuit hier rijdt u verder zuidwaarts naar de Stille Oceaan. Hier neemt u uw intrek in het hotel in Santa Catalina. Vanuit hier heeft u een schitterend uitzicht over de omringende omgeving, de oceaan en Isla Santa Catalina. De komende dagen heeft u de tijd om deze omgeving te verkennen. (ca. 230 km, ongeveer 2:30 uur reistijd)
Overnachting: hotel op basis van logies

Dag 13 Vrije dag in Santa Catalina - Coiba N.P.

Voor de kust van Santa Catalina ligt het Coiba Nationaal Park. Dit park is uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO en hier ligt het twee na grootste rif van de Oost-Pacific. In deze omgeving leven o.a. 23 soorten dolfijnen, walvissen, roggen en natuurlijk vele vissoorten. Deze schitterende onderwaterwereld is te bekijken tijdens een snorkel-/duiktour, die allemaal starten vanuit Santa Catalina.
Overnachting: hotel op basis van logies

Dag 14 Vrije dag in Santa Catalina - Isla Coiba

Het grootste eiland van het Coiba Nationaal Park is Isla Coiba. Juist omdat hier nog niet veel reizigers naar toe komen, kunt u hier in alle rust hiken door het regenwoud en wildlife spotten. Op en rondom dit eiland leven meer dan 147 vogelsoorten, krokodillen, schildpadden, 15 soorten slangen, etc. Kortom, ook vandaag zult u zich niet vervelen in deze omgeving.
Overnachting: hotel op basis van logies

Dag 15 Van Santa Catalina naar El Valle de Antón

U rijdt vandaag door de binnenlanden van Panama naar het dorpje El Valle de Antón. Dit dorpje is prachtig gelegen aan een vulkaankrater. Één van de grootste markten van Panama vindt iedere zondag plaats in El Valle de Antón en is zeker een bezoek waard. Veel Ngöbe-Buglé handelaren komen naar het dorp toe om hun waren te verkopen. Daarnaast zijn er vele wandelingen in de omgeving uitgezet en kunt u helemaal tot rust komen in de thermale baden van Pozo Termales. (ca. 210 km, ongeveer 4:30 uur reistijd)
Overnachting: hotel op basis van logies

Dag 16 Vrije dag in El Valle de Antón

De omgeving van El Valle de Antón is zeer geschikt voor mooie wandelingen. Zo kunt u bijvoorbeeld naar de watervallen Chorro de las Mozas of de 85 meter hoge Chorro El Macho wandelen. Tijdens een wandeling heeft u grote kans dat u veel vogels ziet. Naast wandelen kunt u ook gaan paardrijden of een canopy in het woud maken.
Overnachting: hotel op basis van logies

Dag 17 Van El Valle de Antón naar Panama City

Vandaag rijdt u naar de hoofdstad Panama City. Deze hoofdstad biedt de bezoeker een mix van historische en moderne gebouwen, natuur en cultuur. De bekendste plek van de stad is het Panamakanaal, maar daarnaast zijn de historische plekken zoals Panama Vieja en Casco Viejo ook zeker een bezoek waard. Uw hotel is gelegen op de Cerro Ancón, een heuvel in het midden van de stad vanwaar u een prachtig uitzicht over Panama City heeft. (ca. 126 km, ongeveer 2 uur reistijd)
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 18 Stadstour Panama City

's Ochtends bezoekt u samen met een gids het Panamakanaal en Casco Viejo. U maakt een eerste stop bij Miraflores, één van de sluizen van het kanaal en een plek waar u een spectaculair uitzicht heeft over de voorbijgaande grote containerschepen. Door een bezoek aan het museum krijgt u een goed beeld van de geschiedenis en de bouw van het Panamakanaal. Casco Viejo is een historisch gedeelte van de stad wat door Unesco tot werelderfgoed is verklaard. Hier maakt u een wandeling langs de koloniale gebouwen, kerken, het nationale museum en presidentiële paleis.
De middag is ter vrije besteding in deze stad. Zo kunt u een van de vele bezienswaardigheden bezoeken. Heeft u zin om te gaan shoppen? Ook dat kan in Panama City in één van de vele 'malls' in de stad. Bent u een natuurliefhebber, dan kunt u vanmiddag een bezoek brengen aan het Parque Metropolitano in de stad of het Nationale Park Soberanía.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 19 Van Panama City naar de San Blas Eilanden

's Ochtends zeer vroeg wordt u naar de luchthaven van Panama City gebracht voor de ongeveer één uur durende vlucht naar de San Blas Archipel. Per boot wordt u naar de lodge gebracht, wat voor de komende dagen uw overnachtingsplek is. U gaat hier genieten van al het moois dat de archipel te bieden heeft.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 20 Vrije dag in de San Blas Archipel

De San Blas Archipel is een gedeelte van de province Comarca de Kuna Yala, wat letterlijk het Land van de Kuna betekent. De archipel bestaat uit bijna 400 bounty eilanden met witte zandstranden, palmen en omringd met kristalhelder water. Vandaag hoeft u helemaal niets te doen behalve te genieten van de witte bounty stranden, het kristalheldere water en de zon. Lekker uitrusten en een boekje lezen in de hangmat.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 21 Vrije dag in de San Blas Archipel

De lokale inwoners van de San Blas Archipel zijn de Kuna indianen. Deze gemeenschappen bewonen enkele van de vele eilanden in de archipel en zij hebben ervoor gezorgd dat de eilanden, maar ook de prachtige onderwaterwereld niet aangetast is door de mens. Eén van de wetten van de Kuna is namelijk dat er niet gevist mag worden met hulpmiddelen en dat men slechts daar mag komen waar men met de eigen adem komen kan. Dit betekent dat er niet gedoken mag worden in de San Blas Archipel wat ervoor zorgt dat het koraal bijna niet aangetast is. Natuurlijk kunt u de onderwaterwereld wel verkennen tijdens het snorkelen.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 22 Terug naar Panama City

Zeer vroeg in de ochtend vliegt u terug naar Panama City en hiermee eindigt uw selfdrive door Costa Rica en Panama.


U kunt op een desktop computer eenvoudig in- en uitzoomen op bovenstaand kaart door met de cursor boven de kaart te gaan staan, control ingedrukt te houden en te zoomen met het scrollwiel van uw muis.

Algemene informatie

Per huurauto langs verschillende bestemmingen in Costa Rica en Panama

 • code PA0007
 • Prijsindicatie pp vanaf: € 2.500 - € 3.000
 • reisduur 22 dagen
 • niveau 1
 • comfort 3
 • startpunt San José
 • eindpunt Panama City

accommodatie
U verblijft in goede middenklasse accommodaties op basis van logies/ontbijt

vervoer
In beide landen rijdt u met een huurauto, met uitzondering van Panama City en de San Blas Eilanden

reisgezelschap
individueel, genoemde excursies in internationale groep

minimaal 2 deelnemers

niveau
Het basis arrangement is eenvoudig, waaraan zelf excursies toe te voegen zijn.

reisperiode
De beste reisperiode is januari t/m september, omdat het in oktober, november en december meer kan regenen.Inbegrepen
 • overnachtingen op basis van logies en op de meeste plaatsen ontbijt
 • overnachtingen San Blas op basis van volpension en inclusief 2 excursies per dag
 • autohuur Costa Rica inclusief full cover verzekering
 • autohuur Panama inclusief basisverzekering
 • vluchten Panama City - San Blas v.v.
 • excursies volgens programma
 • begeleiding van Engelstalige gids tijdens de excursies
Niet inbegrepen
 • intercontinentale vlucht
 • overige maaltijden
 • overige excursies
 • brandstof
 • persoonlijke uitgaven en verzekeringen
 • fooien
Vraag een offerte aan


ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds