home > algemene info > nieuws
Corona in Peru
Hoe het coronavirus hier in Nederland het dagelijks leven beïnvloed daar zijn wij wel bekend mee. Ook van onze Europese buurlanden zien we veel voorbijkomen in het nieuws. Maar hoe is dat in landen in Latijns-Amerika? We vroegen onze lokale agent in Peru naar de situatie aldaar en hij schreef hierover het volgende:
Bueno, sinds 16 maart is de noodtoestand uitgeroepen in Peru. Dat betekent dat bepaalde burgerrechten zijn opgeschort (persoonlijke vrijheid (libertad personal), vrijheid van vergadering (libertad de reunión), vrijheid van verkeer (libertad de tránsito) en de onschendbaarheid van huis (la inviolabilidad de domicilio) en dat er strenge regels gelden. Zo zijn vanaf die datum alle bioscopen, café´s en restaurants gesloten alsmede alle niet essentiële winkels. Ook scholen en universiteiten werden gesloten en eigenlijk zijn alleen supermarkten, kleine buurtwindeltjes, bakkerijen, drogisten en apotheken, banken en benzinestations nog open. Het interprovinciale en zelfs internationale verkeer werd volledig stilgelegd en op de internationale vluchthaven van Lima mogen vanaf die datum alleen nog vrachtvliegtuigen en vliegtuigen die repatriëringsvluchten uitvoeren langen. Dit tot op de dag van vandaag.
Er wordt opgeroepen zoveel mogelijk van uit huis te werken en men mag in principe alleen de straat nog op om boodschappen te doen, medicijnen te kopen of bankzaken af te handelen. Mensen die werkzaam zijn in onmisbare beroepen moeten on-line een speciale vergunning aanvragen en die bij zich hebben. Op straat wordt gepatrouilleerd door politie en militairen die iedereen die geen geldige reden heeft om op straat te zijn aanhouden…
Tijdens de eerste dagen van deze lock-down was er nog behoorlijk wat vrijheid, men hield zich, zeker in de armere buitenwijken, niet echt aan de regels. Als gevolg daarvan werd een week later een avondklok ingesteld. In eerste instantie werd het verboden om tussen 20.00 uur en 05.00 uur de volgende ochtend buitenshuis te zijn, later werd dat aangescherpt naar 18.00 uur tot 05.00 uur…Het is bijna niet voor te stellen, maar tussen 18.00 uur en 05.00 uur is het dus volledig uitgestorven op straat…Overdag zie je alleen mensen op straat die boodschappen doen. Aangezien vele zaken gesloten zijn en men probeert een afstand van 1,5 meter tussen de personen te handhaven, mogen er maar een beperkt aantal personen de winkels in, met als gevolg lange rijen voor supermarkten, banken en buurtwinkels. Over het algemeen is alles nog wel te krijgen (de eerste dagen was er, zoals in de hele wereld, een run op toiletpapier), alleen meel wordt schaars. Iedereen heeft besloten dat het tijd is om zelf te gaan bakken…
Om te proberen zoveel mogelijk mensen binnen te houden hebben de autoriteiten hier de afgelopen weken verschillende maatregelen uitgeprobeerd. Zo was er twee weken geleden het plan dat op maandag, woensdag en vrijdag alleen mannen naar buiten mochten om boodschappen te doen en op dinsdag, donderdag en zaterdag de vrouwen. Dit plan stierf een week later een zachte dood, waarschijnlijk omdat de mannen niet alleen boodschappen konden / wilden doen en toch door hun vrouw warden vergezeld. Op dit moment geldt dat er maar één persoon per huishouden op pad mag. Op zondag trouwens geldt een volledige lock-down, niemand mag op zondag de straat op!
Vandaag kregen we te horen dat de quarantaine (de noodtoestand dus) met twee weken verlegd is, tot en met 10 mei dus. Het aantal besmettingen neemt nog steeds toe, net als het aantal dodelijke slachtoffers. Vandaag werd bekend gemaakt dat Peru ongeveer 21.000 besmettingen kent en dat er 572 mensen overleden zijn aan de gevolgen van Covid-19. Waarschijnlijk liggen die cijfers veel hoger, maar er wordt (zoals overal ter wereld) veel te weinig getest om betrouwbare cijfers te kunnen geven. Vooralsnog is het rustig in Peru. Op een paar “rebelse” gebieden na (in de omgeving van Trujillo en Tumbes, en in Lima in de buitenwijken en de havenstad Callao) lijkt te bevolking de maatregelen te accepteren en voor zover ik kan overzien houdt men zich redelijk aan de strenge regels. Voor hoelang nog is de vraag…
Economisch heeft deze lockdown natuurlijk een enorme impact en steeds meer mensen komen in de problemen. Steunmaatregelen van uit de regering zijn er niet of nauwelijks. De armste gezinnen hebben weliswaar een “bonus” van 750 sol ontvangen (ongeveer 200 euro), maar daar kun je ook niet lang van overleven.
Ik had graag een wat positiever geluid laten horen, maar de realiteit is helaas niet anders op dit moment… We houden contact, stay save!
Toon
Deel dit nieuwsitem op facebook