Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika
Home
Algemene informatie

Er is geen actueel nieuwsOnrust in Ecuador voorbij


gepost op: 8-Oct-19

Update 17 oktober 2019

De laatste stand van zaken op 17 oktober is dat de verhoging van de brandstofprijzen - waardoor de rellen uitbraken - door de regering is teruggetrokken. De barricades zijn grotendeels al weer opgeruimd en kan vervoer weer ongestoord plaatsvinden. Ook de noodtoestand die door de president was uitgeroepen en de avondklok zijn opgeheven. Daarbij is het reisadvies door het ministerie van buitenlandse zaken ook weer aangepast naar de situatie van voor de onrust dus reizen in Ecuador is op dit moment weer mogelijk net als voorheen.

Sinds iets meer dan een week is het in Ecuador onrustig. President Moreno heeft een aantal subsidieregelingen veranderd waardoor ondermeer benzine en diesel in prijs zullen verdubbelen. De bevolking is fel tegen deze maatregelen en is de straat op gegaan. Er wordt gestaakt en op verschillende plaatsen in het land zijn blokkades opgericht. Op enkele plaatsen heeft het leger deze blokkades opgeruimd en dat is met geweld gepaard gegaan. Deze blokkades en onrust concentreren zich in de Sierra (Andes) van Ecuador. In het kustgebied en de havenstad Guayquil is het rustig en hotels en luchthaven zijn hier gewoon toegankelijk waardoor er voor reizigers die alleen naar Galapagos willen via Guayaquil er vooralsnog geen problemen zijn.

Sinds 9 oktober heeft het ministerie van buitenlandse zaken op basis van deze onlusten een negatief reisadvies voor Ecuador ingesteld waarbij alle niet noodzakelijk reizen op dit moment worden afgeraden. Wij zijn in overleg met het Calamiteitenfonds wat dit voor onze reizigers die op korte termijn naar Ecuador af zouden reizen betekent. Zodra we daar duidelijkheid over hebben zullen de betrokken reizigers gelijk door ons worden geïnformeerd. Het Calamiteitenfonds heeft op 8 oktober vastgesteld dat er sprake is van een calamiteit en assisteert reizigers in Ecuador die getroffen zijn door deze stakingen en blokkades.

In eerste instantie stelde het calamiteitenfonds vast dat door de ad-hoc aard van de blokkades het niet zinvol is een algeheel reisverbod in te stellen. Zij hanteren vooralsnog de stelregel dat een touroperator voordat een klant vertrekt moet controleren of het programma van de betreffende reis ongestoord doorgang kan vinden op basis van de op dat moment geldende situatie. Is dit zo dan kan de reis doorgaan en valt een eventuele nieuwe blokkade onder de garantieregeling van het calamiteitenfonds. Is de route voor vertrek al niet bereisbaar dan dient samen met de reiziger naar een passende oplossing te worden gezocht. Lees hier het originele bericht van het calamiteitenfonds over de situatie in Ecuador. Wij verwachten dat dit advies op korte termijn zal worden bijgesteld.

Wij staan in nauw contact met onze lokale vertegenwoordigers in Ecuador die de situatie nauwlettend in de gaten houden. In overleg met onze klanten die onderweg zijn of moeten gaan vertrekken zullen zij zorg dragen voor een zo goed mogelijke oplossing voor iedere klant. Heeft u vragen over de situatie aarzelt u dan vooral niet om contact met ons op te nemen.
nieuws Latijns-Amerika


Deel dit nieuwsitem op facebook
ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds