Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika
Home
Algemene informatie

Er is geen actueel nieuwsZika virus


gepost op: 13-Feb-16

Sinds enige weken is het Zika virus volop in het nieuws. Tot vrij recent werd gedacht dat het Zika virus juist een vrij mild en ongevaarlijk virus was en er werd dan ook weinig aandacht aan besteed. Sinds er echter sprake is van een mogelijke relatie tussen het Zika virus en onderontwikkeling van de hersenen bij ongeboren kinderen is er terecht grote bezorgdheid over de mogelijke consequenties van het virus. Met name voor zwangere vrouwen wordt het op dit moment expliciet afgeraden om naar gebieden te reizen waar het Zika virus voorkomt. Het verband tussen de microcephalie en het Zika virus is nog niet bewezen maar de verdenking alleen al is natuurlijk voldoende reden voor zwangere vrouwen of vrouwen die dat willen worden om zeer voorzichtig te zijn.

Het Zika virus wordt verspreid door de Aedes aegypti mug en het risico op besmetting is vooral aanwezig in gebieden waar deze mug voorkomt. Dat zijn met name de laaggelegen delen van tropisch Zuid-Amerika zoals Brazilië, Suriname, Colombia en Panama. In de meer gematigde streken van Zuid-Amerika zoals het zuiden van Chili en Argentinië en in de Andes op hoogten boven de 2000 meter komt de mug die de ziekte verspreid niet voor en is er dus ook nauwelijks sprake van een risico op besmetting. Datzelfde geldt voor afgelegen eilandengroepen als Galapagos en de Falkland Eilanden. Ter indicatie waren in landen als Peru, Ecuador, Chili en Argentinië waren begin februari slechts enkele gevallen van Zika besmetting bekend, terwijl er in Nederland ook al zo’n 10 besmettingen waren geconstateerd.

Voor volwassen mensen is het Zika virus niet gevaarlijk. Vier van de vijf mensen die het virus krijgen merken er niets van en bij ongeveer 20% van de mensen treden verschijnselen op als lichte koorts, gewrichtspijn en soms huiduitslag. Deze symptomen verdwijnen eigenlijk altijd na 2 tot 7 dagen. Omdat het Zika virus voor volwassenen nauwelijks gevolgen heeft, is er door de World Health Organisation ook geen negatief reisadvies ingesteld (met uitzondering van zwangere vrouwen en zij die dat willen worden).

Wij zullen de situatie rond Zika samen met onze lokale partners zo goed mogelijk in de gaten houden en informeren u graag als u vragen heeft. Het mag echter duidelijk zijn dat wij geen medische instantie zijn en slechts de informatie kunnen geven voor zover ons die bekend is. Voor een echt medisch advies dient u naar uw huisarts, de GGD of een officiële medische travel clinic te gaan.
Deel dit nieuwsitem op facebook
ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds