Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika
Home
Algemene informatie

Er is geen actueel nieuwsAardbeving in Chili


gepost op: 1-Mar-10

Het zal inmiddels niemand ontgaan zijn dat op de vroege ochtend van zaterdag 27 februari zich een zeer krachtige aardbeving heeft voorgedaan voor de kust van de Chileense kustplaats Concepción. Hoewel men aanvankelijk nog positief was over de gevolgen blijkt inmiddels dat deze zeer zware aardebeving (8.8 op de richter schaal) enorme verwoestingen heeft aangericht. In Concepción en omgeving zelf zijn vele gebouwen ingestort en een Tsunami heeft in het kustgebied grote schade aangericht. In totaal zijn er op dit moment bijna 300 doden geteld en eenzelfde aantal mensen is nog altijd vermist.

Doordat op veel plaatsen ook de stroom was uitgevallen en communcitatiesystemen zijn beschadigd, is telecommunicatie nog altijd moeilijk. Onze lokale agent heeft drie noodnummers doorgegeven die bereikbaar zijn maar daarbij wel het verzoek gestuurd deze ook echt alleen voor spoedgevallen te gebruiken. Enkele van onze klanten waren in Santiago op het moment van de aardbeving maar met hen hebben wij inmiddels contact gehad en zij maken het goed.

Ook het vliegveld van Santiago heeft schade opgelopen door de aardbeving en is vooralsnog gesloten. Vanaf vorige week woensdag is het vliegveld weer geopend en worden de vluchten bijna allemaal weer volgens vluchtschema uitgevoerd.

Door de uitgestrektheid van het land zijn niet alle gebieden binnen Chili getroffen door de aardbeving. Het uiterste noorden (omgeving San Pedro de Atacama) en het uiterste zuiden (omgeving Torres del Paine, Punta Arenas) zijn niet getroffen door de aardbeving. Paaseiland, gelegen op 3700 kilometer uit de kust van Chili, is ook niet getroffen door de aardbeving. In eerste instantie was er een Tsunami dreiging, maar deze dreiging is op dit moment niet meer van kracht. Het zuidelijke deel van het merengebied (Puerto Montt, Puerto Varas) is ook niet getroffen door de aardbeving. Maar doordat de verbindingen tussen Santiago en het merengebied beschadigd zijn, kunnen goederen en brandstof schaars worden. In het noordelijke deel van het merengebied (Pucon en Temuco) is wel schade gemeld aan enkele gebouwen.
Het gebied dat het zwaarste is getroffen door de aardbeving is Concepcón, de tweede stad van Chili. Ook het wijngebied (omgeving Santa Cruz) heeft het zwaar gehad. Doordat in dit gebied veel huizen en gebouwen van adobe zijn gemaakt, zijn veel oude huizen en gebouwen ernstig beschadigd. Ook in Santiago zijn diverse bruggen en gebouwen beschadigd. De wegen zuidwaarts zijn op enkele plaatsen beschadigd. De wegen noordwaarts zijn niet aangetast. De metro is inmiddels weer operationeel. Valparaiso en Viña del Mar hebben te kampen met beschadigde gebouwen. In Santiago en Valparaiso komen de toeristische services rustig weer op gang.


Deel dit nieuwsitem op facebook
ANVRsgrcalamiteitenfonds
© Ander Licht Reizen 2005-2022 Jansbuitensingel 29 6811 AD  Arnhem.
ANVRsgrcalamiteitenfonds