Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

Uitgebreide informatie Nicaragua


Bevolking
De Nicaraguaanse bevolking is voornamelijk Mestizo, een mix van Indiaanse en Spaanse komaf. In het oosten van het land leven nog enkele indianengroepen en aan de Caribische kust is het merendeel van de bevolking Creools (gevluchte slaven uit voornamelijk Jamaica).

Cultuur
Ondanks en ook dankzij het feit dat bijna iedereen in Nicaragua wel Spaans bloed in zich heeft stromen, is er nog een rijke traditie. Deze is vooral verbonden aan de katholieke kerk en aan de politieke historische gebeurtenissen. Zo heeft elke stad patroonsfeesten die gebaseerd zijn op de beschermheilige van de betreffende stad. Vrijwel op ieder moment van het jaar zijn er ergens wel dergelijke feesten, die veelal bestaan uit een soort paardendefilé met een jaarmarkt.

Anderzijds zijn er ook veel feestdagen die te maken hebben met de Sandinistische revolutie, zoals de geboortedag van Sandino en de dag van de revolutie.

Niet te vergeten is natuurlijk ook de Semana Santa (week voor Pasen) belangrijk, waarbij heel wat processies te aanschouwen zijn volgens Spaans gebruik. Dit is tevens de periode dat de Nicaraguanen vakantie hebben. Liefst willen ze hun vakantie allemaal tegelijkertijd aan het water doorbrengen; badplaatsen en stranden kun je eigenlijk het beste ontlopen tijdens de Semana Santa: vrijwel alle hotels zijn vol en het is een drukte van jewelste op deze plekken. Desondanks lijken de Nicaraguanen deze vorm van vakantie erg leuk te vinden en het geeft zelfs wat status als je kunt zeggen dat je naar het strand gaat tijdens de Semana Santa.

Natuur
Waarschijnlijk zal geen vakantieganger die Nicaragua bezocht heeft terugkeren zonder een vulkaan op de foto gezet te hebben. Nicaragua beschikt over vele vulkanen, zowel actieve als inactieve. De vulkanen liggen allemaal aan de Pacifische kant van het land, waar een scheidslijn tussen twee tektonische platen ligt. Deze scheidslijn loopt feitelijk van Los Angeles tot diep in Centraal-Amerika.

De warmte van de aarde in de buurt van de vulkanen garandeert een zeer grote variatie natuur in de directe natuurlijke omgeving. Ometepe bijvoorbeeld, een eiland in het Meer van Nicaragua, is ontstaan door twee vulkanen. De nog actieve vulkaan Concepción kenmerkt zich door een vrij droog tropisch klimaat, terwijl enkele kilometers verder op de inactieve Maderas vulkaan een nat tropisch klimaat heerst.

Taal
De officiële taal in Nicaragua is Spaans, maar aan de Caribische kust en op de Corn Islands wordt ook Engels en Creools gesproken. In het binnenland doet men er goed aan een woordje Spaans te spreken. Zonder deze kennis kom je er echter ook zeker uit, want de gemiddelde Nicaraguaan is zeer behulpzaam en zal zijn best doen met handen en voeten te communiceren, en natuurlijk met een vriendelijke lach. Daarnaast worden op de meer afgelegen plekken nog enkele inheemse talen gesproken, zoals Miskito, Sumu en Rama.

Eten en drinken
Nicaragua kent redelijk wat typische gerechten, waaronder de nacatamal, een soort gestoomd deegpakketje gevuld met groenten en eventueel vlees (wordt gegeten in het weekend en op feestdagen). Het meest gebruikelijke gerecht voor Nicaraguanen zelf is 'gallo pinto': rijst met rode bonen. Dit eten zij zowel 's ochtends als 's middags als 's avonds, zeker in meer rurale gebieden. Ook heeft Nicaragua een eigen merk rum; Flor de Caña.

Tijdsverschil
Het is in Nicaragua 7 uur vroeger dan in Nederland en België. Tijdens de zomertijd is dit tijdsverschil 8 uur.

Paspoort en visum
Voor een bezoek aan Nicaragua is een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden na terugkomst geldig is. Een visum is niet nodig. Wanneer u via de USA vliegt dient u reistoestemming aan te vragen middels de ESTA website. Bij boeking ontvangt u hierover meer informatie.

Medische aspecten
Over het algemeen is de hygiëne in een ontwikkelingsland van een minder niveau dan in Nederland. Op straat kan wel eten genuttigd worden, maar kies vooral voor stalletjes waar ook veel andere mensen kopen. Indien u gevoelig bent voor ander eten en drinken is het verstandig u sowieso hierop voor te bereiden door het meenemen van waterzuiveringsdruppels en remmers voor diarree. Schoon water bevat over het algemeen ook veel chloor, wat de maag redelijk kan verstoren. Een DTP-vaccinatie wordt sterk aanbevolen, evenals bescherming tegen Hepatitis A. Verder wordt geadviseerd anti-malaria middelen te nemen. Het medicijn dat u krijgt voorgeschreven is afhankelijk van uw reisduur, persoonlijke gezondheidssituatie en eigen wensen.

In februari 2017 zijn enkele gevallen van gele koorts geconstateerd in Nicaragua. Daarom heeft de regering besloten maatregelen te nemen. Reizigers die vanuit/via risicolanden Nicaragua willen bezoeken dienen te zijn gevaccineerd tegen gele koorts en dit ook te kunnen aantonen middels een internationaal certificaat van inenting (het zogenaamde "gele boekje"). Hier zal naar worden gevraagd bij de grensovergangen en op de luchthaven. Op moment van schrijven (feb. '17) gaat het om reizigers vanuit de volgende landen: Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans Guyana, Panama, Paraguay, Peru en Venezuela. Aangezien deze lijst van landen elk moment kan worden uitgebreid indien de regering daar reden toe ziet, adviseren we u sowieso te vaccineren tegen gele koorts. Houdt u er rekening mee dat dit minimaal 10 dagen voor het inreizen gedaan dient te zijn. Mocht u twijfelen of deze maatregel voor uw reis nog van toepassing is, informeert u daar dan gerust naar bij ons.

Wij adviseren u sterk om niet blind te varen op deze informatie. Maakt u voor vertrek een afspraak met uw GGD of huisarts voor een persoonlijk en actueel medisch reisadvies.

Geldzaken
Het betaalmiddel in Nicaragua is de córdoba. Een hoeveelheid van 35 córdoba staat ongeveer gelijk aan € 1,-. In de steden kunt u gewoon geld pinnen en in enkele dorpen is dit ook (beperkt) mogelijk. Rekent u er echter niet op dat dit overal kan. Op Corn Island en Isla de Ometepe is maar één pinautomaat aanwezig. VISA en Mastercard zijn in steden wel regelmatig te gebruiken, maar daarbuiten niet veel. Op toeristische plaatsen worden ook dollars geaccepteerd, maar vaak wordt dan wel een onvoordelige koers gerekend.

Telecommunicatie
Telefoneren naar Nederland is over de vaste lijn erg duur. In de grotere steden is er echter een prima goedkoop alternatief: bellen via internet. Overigens is ook internetten zelf erg goedkoop. De post is wel betrouwbaar, maar niet snel. Kaartjes zullen dus ongetwijfeld aankomen, maar kunnen het beste aan het begin van de reis al verstuurd worden.

Elektriciteit
In Nicaragua is het voltage 110. U heeft een stekker met twee platte polen nodig.

Veiligheid
Nicaragua is, in tegenstelling tot wat mensen soms denken, een relatief veilig land. Politieke gevoeligheden zijn er wel, maar leiden zelden of nooit tot spanningen. Zoals overal geldt natuurlijk wel dat het verstandig is op te letten waar je loopt. Vooral 's avonds is het niet raadzaam je alleen op straat te begeven, vooral niet in de hoofdstad Managua.

ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds