Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

  home > Nicaragua > Rondreizen > Familiereis Costa Rica en Nicaragua

Familiereis Costa Rica en Nicaragua

Wildlife, avontuur, cultuur en strand


Als uw gezin op zoek is naar een avontuurlijke, actieve reis met zowel natuur als cultuur, dan is deze familierondreis door Costa Rica en Nicaragua wellicht een optie voor u! De reis start in Costa Rica, waar u in Tortuguero in de avonduren naar zeeschildpadden kunt speuren, overdag door de kroonlaag van het nevelwoud kan zweven in Monteverde of juist een frisse duik neemt bij een waterval in het vulkanische gebied van Rincón de la Vieja. Wanneer u de grens oversteekt naar buurland Nicaragua zijn er weliswaar overeenkomsten, maar ook zeker verschillen. Geniet u eerst ontspannen van een verblijf in het vissersplaatsje San Juan del Sur, voordat u doorreist naar het prachtige en sfeervolle Granada. In León wordt u opnieuw op een flinke dosis cultuur en tastbare geschiedenis getrakteerd, alvorens u de wildernis van het land opzoekt in de groene en bergachtige omgeving van Estelí, optioneel de diepe kloof van Somoto bezoekt en vervolgens de bossen van Matagalpa. De reis eindigt in Managua, de hoofdstad.


DIASHOW

Wandeling door het woud van Tortuguero (foto: Arno Luft)

Familiereis Costa Rica en Nicaragua

programma van dag-tot-dag


Dag 1 Aankomst in San José

Deze familiereis start bij aankomst op de Juan Santamaria Airport. Daar wordt u op het vliegveld opgewacht voor de transfer naar het hotel.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 2 Naar Tortuguero

Vroeg in de ochtend wordt u opgehaald bij uw hotel in San José voor de transfer naar Tortuguero. U reist eerst een stuk per bus en vervolgens per boot. Tijdens de boottocht begint uw reis gelijk al goed, want met een beetje geluk ziet u onderweg al de eerste dieren zoals apen, toekans, reigers en kaaimannen. In de middag kan onder leiding van de gids al een wandeling worden gemaakt over het terrein van de lodge en kunt u de vlindertuin en de kikkerkas bezoeken.
Overnachting: lodge op basis van volpension

Dag 3 Tortuguero

Er is van alles te beleven in Tortuguero. Het programma van vandaag kan enigszins afwijken, maar in ieder geval maakt u een boottocht over de prachtige kreken van het park die dicht begroeid zijn met regenwoud. Dit is uw kans op het spotten van wilde dieren, want de bootsmannen kennen het park op hun duim en weten waar de dieren zich bevinden. Tijdens deze boottocht kunt u onder andere apen, kaaimannen, schildpadden, luiaards, slangenhalsvogels, papegaaien, toekans, ijsvogels en verschillende soorten reigers zien.
Overnachting: lodge op basis van volpension

Dag 4 Van Tortuguero naar Horquetas de Sarapiquí

Per boot verlaat u Tortuguero en reist u naar Caño Blanco, waar u overstapt op de bus naar Guápiles. In Guapiles staan de huurauto's voor u klaar. In ongeveer een half uur reist u vervolgens naar de hacienda waar u komende nacht verblijft. Zo kunt u rustig kennismaken met de manier van rijden in Costa Rica. Deze hacienda is gelegen aan de voet van het Braulio Carrillo National Park. In de omgeving van de hacienda vindt u vele prachtige bloemen en dieren zoals aardbeigifkikkers, gouden gifkikkers, helmbasilisken, rivierschildpadden, leguanen, etc.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 5 Van Horquetas de Sarapiquí naar Monteverde

Vanuit Horquetas de Sarapiquí rijdt u vandaag naar Monteverde. Dit voormalige quakerdorp heeft zich in de laatste decennia snel ontwikkeld als een natuurbestemming waar van alles te doen is. Vooral bij vogelliefhebbers is het Monteverde nevelwoud een begrip, omdat hier de zeldzame nevelwoudvogels zoals de klokvogel en de quetzal voorkomen.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 6 Vrije dag Monteverde

Monteverde en omgeving biedt tal van mogelijkheden voor vandaag. U kunt bijvoorbeeld naar het Santa Elena nevelwoud, de Santa Elena skywalk waar hangbruggen gebouwd zijn door de kroonlagen van het nevelwoud, de vlindertuin of één van de vele wandelingen in de omgeving maken. In Monteverde is tevens een kleine reptielenzoo, voor wie meer wil leren over reptielen en amfibieën.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 7 Van Monteverde naar Rincón de la Vieja

Vandaag maakt u wederom een prachtige rit van Monteverde naar Rincón de la Vieja. We adviseren u om er maar rustig de tijd voor te nemen en te genieten van het schitterende landschap dat u passeert onderweg.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 8 Vrije dag Rincón de la Vieja

In het nationaal park is van alles te beleven voor deze vrije dag. Er kunnen mooie, stevige wandelingen gemaakt worden of u kunt een stuk gaan paardrijden. Een plek die zeker het bezoeken waard is, is Las Pailas. Hier treedt de warmte van de Rincón de la Vieja vulkaan naar buiten in de vorm van pruttelende modderpotten, sissende fumarolen en andere verschijnselen. U kunt ook naar de top van deze vulkaan wandelen (mits niet actief) of naar de Blue Lagoon; een prachtig helderblauw bergmeer met een grote waterval waar u heerlijk kunt zwemmen. In het park heeft u de kans om o.a. apen, neusbeertjes en toekans tegen te komen.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 9 Naar San Juan del Sur in buurland Nicaragua

U vertrekt vanuit Rincón de la Vieja en rijdt in ruim 1 uur naar de Nicaraguaanse grens. Hier levert u de Costaricaanse huurauto in en staat aan de andere kant van de grens een nieuwe auto voor u klaar. In Nicaragua is het nog een klein uurtje rijden naar San Juan del Sur. Dit karakteristieke vissersdorpje ligt aan een prachtige baai van de Stille Oceaan.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 10 Vrije dag in San Juan del Sur

Vandaag kunt u genieten van de prachtige omgeving van San Juan del Sur. U kunt een verfrissende duik in zee nemen, een strandwandeling maken, een zeil- of catamarantocht ondernemen of La Flor bezoeken, waar u van augustus tot januari zeeschildpadden kunt observeren.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 11 Van San Juan del Sur naar Granada

Vandaag reist u van San Juan del Sur naar Granada. Deze koloniale stad is gesticht in 1500 en is daarmee de oudste koloniale stad op het vasteland van Latijns-Amerika. Naast de rijke geschiedenis maakt de ontspannen sfeer van dit stadje, dat Granada een erg prettige plek is om te verblijven.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 12 Vrije dag Granada

Deze vrije dag kunt u geheel naar eigen inzicht besteden. Zo kunt u bijvoorbeeld een boottocht maken rondom de eilandengroep Las Isletas. Op en rondom deze 365 vulkanische eilandjes leven verschillende vogelsoorten en apen en het is een heerlijke manier om per boot het dagelijks leven van de eilandbewoners te zien. Granada zelf beschikt over prachtige koloniale gebouwen, zoals de prachtig gekleurde kathedraal, het San Francisco klooster (de expositie is hier ook zeker de moeite waard), de Xalteva kerk en de oude stadsmuren van Granada.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 13 Van Granada naar León

Vandaag reist u van de ene koloniale stad naar de andere. Onderweg naar León passeert u Masaya, bekend vanwege de gelijknamige vulkaan en de kleurrijke kunstnijverheidsmarkt. Deze markt is de ideale plek voor het kopen van een hangmat, sigaren, schilderijen, keramiek of sieraden. León, de voormalige hoofdstad van Nicaragua, wordt gezien als de belangrijkste universiteitsstad van Nicaragua.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 14 Vrije dag León

In León en omgeving is van alles te zien en te doen. Léon is een stad van superlatieven. Op het grootste Plaza Central van Midden-Amerika staat de grootste kathedraal van Midden-Amerika. Aan te raden is om het dak en de klokkentoren van de kathedraal te beklimmen, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over de stad. Andere bezienswaardigheden zijn onder meer de gezellige volksbuurt El Laborío met het museum Ortiz Guardian en de vele kleurrijke kerkjes in de stad. Ook in de omgeving van León zijn de mogelijkheden eindeloos. Denk daarbij aan de beklimming van de Cerro Negro vulkaan, een boottocht door het Juan Venado natuurreservaat of een bezoek aan de ruïnes van León Viejo, het oude León dat door de vulkaan Momotombo geheel is verwoest.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 15 Van León naar Estelí

U reist vandaag van León naar Estelí, gelegen in het noorden van Nicaragua. Onderweg kunt u een stop maken in San Jacinto, waar u een vulkanisch veld kunt bezoeken, dat bestaat uit kleine kratertjes met kokende modder (tot 300 graden Celcius). De middag kunt u op uw gemak bijkomen van de reisdag en kunt u op eigen gelegenheid de universiteitsstad Estelí verkennen. U kunt vanuit hier o.a. een dagexcursie maken naar de Cañon de Somoto bij de grens met Honduras, een koffietour doen bij een lokale boer of een bezoek brengen aan een sigarenfabriek.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 16 Vrije dag Estelí

U heeft een vrije dag in Estelí vandaag en kunt een excursie maken door het nog vrij onbekende Estanzuela reservaat. In het park zijn verschillende mogelijkheden. Zo kunt u een verfrissende duik nemen in de waterval of een prachtige wandeling maken met spectaculaire uitzichten. Vanaf het uitkijkpunt van Sendero Segoviano heeft u een prachtig uitzicht over bijna alle vulkanen ten noorden van het Lago de Managua. Momotombo, Cerro Negro, Telica, San Jacinto, San Cristobal, La Casita, Cosiguina en ook de Atlantische kust zijn bij helder weer zichtbaar. Een erg bijzondere bezoekersplek is Galeria de Arte El Jacalate, het terrein van Alverto (zoals hij het zelf schrijft). Alberto is een bijzondere man die al 4 jaar niet van zijn erf af is gekomen. Gedurende 34 jaar heeft hij prachtige steensculpturen gemaakt. En het resultaat mag er zijn. Vol trots praat hij over zijn sculpturen en laat zich graag fotograferen. Tevens kunt u de gemeenschap La Garnacha bezoeken, waar u een kijkje kunt nemen in de kaasfabriek waar Zwitserse kazen worden gemaakt.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 17 Van Estelí naar Matagalpa

U reist van Estelí vandaag naar het kleine stadje Matagalpa. In plaats van in het stadje zelf te verblijven, overnacht u de komende dagen in het hoger gelegen berghotel, omringd door de Selva Negra, een nevelwoud dat iets buiten de stad ligt. Er zijn wandelpaden in het bos die u langs de bijzondere flora, kleurrijke vogels en wellicht zelfs brulapen voeren. In de Selva Negra overnacht u in een vrijstaande bungalow.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 18 Vrije dag Selva Negra

Selva Negra is Spaans voor het 'Zwarte Woud'. U kunt deze vrije dag bijvoorbeeld gebruiken om te wandelen door de koffievelden en zo meer te weten te komen over de oogst, de verwerking en de export van koffie in deze regio. Het is ook mogelijk te gaan paardrijden in deze omgeving.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 19 Naar Managua

Langzaam begint uw reis tot een eind te komen. U daalt van Selva Negra bij Matagalpa af naar het zuidelijk gelegen Managua, de hoofdstad van Nicaragua. Daar verblijft u in een hotel gelegen in een rustige wijk. U kunt hier nog even heerlijk bij het zwembad nagenieten van alle indrukken tijdens de reis door deze 2 kleurrijke buurlanden. Hier wordt aan het begin van de avond de huurauto opgehaald.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 20 Terugreis

Op tijd voor uw terugvlucht naar Europa wordt u naar de luchthaven gebracht. Daar eindigt deze familiereis door Costa Rica en Nicaragua.


U kunt op een desktop computer eenvoudig in- en uitzoomen op bovenstaand kaart door met de cursor boven de kaart te gaan staan, control ingedrukt te houden en te zoomen met het scrollwiel van uw muis.

Algemene informatie

Actieve en avontuurlijke familiereis door Costa Rica en Nicaragua

 • code CR0020
 • Prijsindicatie pp vanaf: € 2.000 - € 2.500
 • reisduur 20 dagen
 • niveau 1
 • comfort 2-3
 • startpunt San José
 • eindpunt Managua

accommodatie
U verblijft in goede middenklasse accommodaties op basis van logies/ontbijt, met uitzondering van in Tortuguero, waar u op basis van volpension verblijft

vervoer
U reist per hotelshuttle van en naar Tortuguero. Vervolgens beschikt u over een huurauto in zowel Costa Rica, als in Nicaragua.

reisgezelschap
Individueel

minimaal 2 deelnemers

reisperiode
Deze reis kan het gehele jaar door gemaakt wordenInbegrepen
 • overnachtingen Tortuguero op basis van volpension en inclusief een boottocht
 • overige overnachtingen op basis van logies/ontbijt
 • autohuur in Costa Rica, inclusief GPS en full coververzekering
 • autohuur in Nicaragua, inclusief GPS en basisverzekering
 • airporttransfers bij aankomst en vertrek
Niet inbegrepen
 • intercontinentale vlucht
 • overige maaltijden en excursies
 • verzekeringen en persoonlijke uitgaven
 • grensovergangkosten (ca. 13 USD)
 • fooien
 • brandstof
Vraag een offerte aan


ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2023 Jansbuitensingel 29 6811 AD  Arnhem.
ANVRsgrcalamiteitenfonds