Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika
Galapagos landkaart


Klik op het overzichtskaartje voor de grotere kaart van Peru.

Landkaart en bezienswaardigheden Peru

Peru is eigenlijk van oudsher de meest aansprekende reisbestemming van Zuid-Amerika. Dat heeft vooral te maken met de immense diversiteit van het land in cultureel, landschappelijk, biologisch en klimatologisch opzicht. De Inca's zijn natuurlijk het bekendste historische volk van Peru maar er zijn talloze andere oude culturen waarvan verspreid door het land overblijfselen te vinden zijn. Zo zijn er naast de beroemde Inca-ruïnes in het zuiden ook minder bekende archeologische vindplaatsen van de Chimu- en Moche-cultuur in het noordelijke kustgebied, het fort van Kuelap en de sarcofagen van Revash in de noordelijke Andes en de Huari-ruïnes in de centrale Andes.

In landschappelijk opzicht is de diversiteit al even verbluffend. De landschappen lopen uiteen van de droge woestijn in het kustgebied tot het Amazonewoud ten oosten van de Andes en het klimaat van de alpine condities rond de meer dan 6000 meter hoge vergletsjerde toppen van de Andes tot tropische omstandigheden in het kustgebied.

De bezienswaardigheden van Zuid-Peru

Zuid-Peru is het bekendste deel van Peru; en is op te delen in 3 zones; de kust, de Andes en de jungle. De kust wordt gekenmerkt door woestijngebied en in dit gortdroge deel van Peru liggen de Islas Ballestas en Paracas Nationaal Park alsook de beroemde Nazca lijnen. Landinwaarts, in het Andes gedeelte, wordt het landschap afgewisseld door hoge bergtoppen, diepe valleien en hoogvlaktes. Dit is het gebied van oude koloniale steden zoals Arequipa en Cusco. Arequipa dient als uitvalsbasis voor een bezoek aan de Colca Canyon waar van zeer dichtbij condors gespot kunnen worden. Cusco is de stad van waaruit een bezoek gebracht wordt aan de niet te missen Inca site, Machu Picchu. De hoogvlakte bij Puno kenmerkt zich vooral door het immens grote, op grote hoogte gelegen Titicacameer. Aan de oostzijde van de Andes verandert het landschap in een spectaculair en uitgestrekt regenwoud; de Peruaanse Amazone.


De highlights van de Amazone

De Peruaanse Amazone strekt zich uit van het noorden langs de oostgrens van het land met Iquitos in het noorden als bekendste toegangspoort en Puerto Maldonado in het zuiden. Het bekendste nationale park Manu ligt in het zuiden waar ook het Tambopata Nationaal park ligt. Een verblijf diep in de jungle biedt spectaculaire mogelijkheden tot het spotten van veel diersoorten zoals o.a. brulapen, zwarte kaaimannen, reuzenotters en misschien de illustere jaguar.


Top 5 bezienswaardigheden Peru

Wat mag u zeker niet missen? Dat is persoonlijk en kunnen we u pas vertellen als we weten wat uw wensen en interesses zijn. Voor ons persoonlijk behoren de onderstaande bezienswaardigheden echter zeker tot de highlights van Peru.

  • Machu Picchu - Sinds jaar en dag de bekendste ruïne van Zuid-Amerika. Ondanks de drukte nog altijd even imposant als indrukwekkend.
  • Cusco en de Heilige Vallei - De oude Inca hoofdstad en uitvalsbasis naar o.m. de Heilige Vallei, dé plek om het rustige Peruaanse plattelandsleven te ervaren.
  • Arequipa - Peru’s 2e grootste stad gelegen in een prachtige omgeving met een mooi bewaard gebleven koloniaal centrum.
  • Colca Canyon - De plek in Peru waar condors op korte afstand boven je hoofd cirkelen.
  • Manu Nationaal Park - een van de meest bijzondere nationale parken in het zuidelijke deel van de Peruaanse Amazone.

Klik op de steden en bezienswaardigheden in de lijstjes voor meer informatie. De grote landkaart van Peru is niet klikbaar. 
Peru landkaart
ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds