Ander Licht Reizen
Al meer dan 10 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika
Galapagos landkaart


Klik op het overzichtskaartje voor de grotere kaart van Costa Rica.

Landkaart en bezienswaardigheden Costa Rica

Qua oppervlakte is Costa Rica ongeveer vergelijkbaar met Nederland. Qua landschappelijke en biologische diversiteit heeft het echter veel meer te bieden. Er zijn tropische stranden, bergen tot 3800 meter hoogte, mangroven, regenwouden, actieve vulkanen, koraalriffen en savannes. Daarbij is de toeristische infrastructuur zeer goed ontwikkeld. Reizen met een eigen huurauto is heel goed te doen en er worden allerlei excursies en tours aangeboden van zeer avontuurlijk tot comfortabel/relaxed. Costa Rica is een prachtige reisbestemming voor reizigers die het nodige willen beleven tijdens hun reis en zich graag onderdompelen in de natuur. Daarbij is het door de mix van tropisch weer, spannende activiteiten en prachtige stranden een welhaast ideale bestemming voor reizen met het gezin. Hieronder vindt u wat meer uitleg over de attracties en bezienswaardigheden in de verschillende delen van Costa Rica.

De bergen en de Valle Central

De plek waar de meeste mensen wonen. Steden en stadjes als San José, Alajuela, Cartago, Heredia, etc. Ook is de Valle Central dé plaats voor het ervaren van de 'Tico-cultuur' met koffieplantages en ossenkarren. In landschappelijk opzicht zijn vooral de vulkanen interessant zoals Poás, Irazú, Arenal, Rincón de la Vieja en de Tenorio. De bergen zijn ook het gebied van de nevelwouden; bossen die vaak in nevelen gehuld zijn met opzichtige epifytengroei en een rijke vogelwereld waaronder kolibries, bergtoekans en natuurlijk de beroemde quetzal. De bergen zijn door hun hoogteverschillen ook de mooiste plaatsen voor white-water-rafting en bijvoorbeeld zipline tours.


De bezienswaardigheden van de Caribische kust

De Caribische kust van Costa Rica heeft twee nogal verschillende delen. Het noordelijke deel dat grenst aan Nicaragua is begroeid met regenwouden en nauwelijks ontsloten met wegen. Door de sedimenten van de Río San Juan is het water langs dit deel van de kust niet zo helder en de stromingen zijn verraderlijk. Daartegenover staat dat de regenwouden in dit deel van Costa Rica dicht en dierenrijk zijn. Het beroemdste park in dit gebied is Tortuguero. In de zomer legt de groene zeeschildpad hier haar eieren op het strand. Daarnaast kunnen prachtige boottochtjes gemaakt worden over de regenwoudkreken van dit park. Tijdens deze tochtjes spot u apen, kaaimannen, luiaards en diverse soorten tropische (water) vogels.

In het aan Panama grenzende deel van de Caribische kust floreert de Afro-Caribische cultuur. De bevolking bestaat met name uit de nazaten van voormalige negerslaven. Het leven verloopt hier een pasje langzamer dan in de rest van Costa Rica. Dit is het gebied van prachtige palmenstranden en een (buiten de regentijd) redelijk heldere zee. Hier ligt ook het koraalrif van Cahuita dat echter niet meer in z’n beste staat verkeerd.


De highlights van de noordelijke Pacifische kust

Langs het noordelijke kust van de Stille Oceaan ligt het Nicoya Schiereiland. Dit is één van Costa Rica’s droogste streken en langs het schiereiland liggen eindeloos veel strandplaatsjes en accommodaties. Voor een deel (met name langs de Golfo de Papagayo) zijn dit grootschalige luxehotels maar met name op de zuidpunt van het Nicoya Schiereiland liggen ook heel veel gemoedelijke laid-back kuststadjes. Daarnaast liggen in het binnenland oude stadjes die een bezoekje zeker waard zijn en verschillende nationale parken zoals onder meer Palo Verde en Santa Rosa die het droog-tropische woud beschermen. Ook voor duikers is het Nicoya Schiereiland een van de populairste plaatsen in Costa Rica. Met name in Tamarindo en Playa Flamingo worden veel duiktours aangeboden.


De hoogtepunten van de centrale en zuidelijke Pacifische kust

De toeristische hotspot langs het centrale deel van de Pacifische kust is Manuel Antonio. Een klein nationaal park met prachtige stranden en een groot aanbod aan hotels. Langs de kust ten zuiden van Manuel Antonio wordt het langzaamaan steeds rustiger met hotels. Ten zuiden van Uvita ligt ook het Parque Nacional Marina Ballena. Dit is de beste plek is voor het spotten van dolfijnen en walvissen. De beste periode voor whale-watching is juli t/m september.

Helemaal in het zuiden ligt het Osa Schiereiland met daarop het Corcovado N.P. Dit is zonder twijfel Costa Rica’s meest oorspronkelijke en indrukwekkende regenwoudgebied. Aan de oostkant van Corcovado ligt Drake Bay waar de meeste hotels liggen. Aan de zuidoostpunt van het park liggen ook enkele veel rustiger lodges. Voor avontuurlijke reizigers is het hier ook mogelijk om een nacht bij parkwachters door te brengen. Deze overnachtingen zijn wel redelijk primitief.


Top 5 bezienswaardigheden Costa Rica

Wat mag u zeker niet missen? Dat is persoonlijk en kunnen we u pas vertellen als we weten wat uw wensen en interesses zijn. Voor ons persoonlijk behoren de onderstaande bezienswaardigheden echter zeker tot de hoofdattracties van Costa Rica.

  • Corcovado - Het meest ruige en oorspronkelijke regenwoudgebied van Costa Rica.
  • La Fortuna en de Arenal vulkaan - Een mooie omgeving met een super divers aanbod van attracties: vulkaan, zipline, rafting, mountainbike, paardrijden, etc.
  • Stranden van de Costa de Talamanca - Heerlijke tropische palmenstranden, laid-back beachlife, snorkelen boven koraal.
  • San Gerardo de Dota - De plek om de quetzal te spotten en een paradijs voor vogelaars. Rustiger dan het bekendere Monteverde.
  • De vulkanen van de Valle Central - Poás en Irazú. Het blijft indrukwekkend om bij helder weer de krater van een vulkaan te aanschouwen. Wel duimen voor helder weer. Bij bewolking zie je echter soms... niets.

Klik op de steden en bezienswaardigheden in de lijstjes voor meer informatie. De grote landkaart van Costa Rica is niet klikbaar. 
Costa Rica landkaart
ANVRsgrcalamiteitenfonds
© Ander Licht Reizen 2005-2020 Jansbuitensingel 29 6811 AD  Arnhem.
ANVRsgrcalamiteitenfonds