Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika
Galapagos landkaart


Klik op het overzichtskaartje voor de grotere kaart van Colombia.

Landkaart en bezienswaardigheden Colombia

Colombia is in grootte het 26e land ter wereld en strekt zich uit van het Caribisch gebied in het noorden tot het Amazonegebied in het zuidoosten, terwijl het westen beheerst wordt door de machtige gebergteketen van de noordelijke Andes en de meer dan 1000 kilometer lange Pacifische kustlijn. Het grenst aan Panama, Venezuela, Brazilië, Peru en Ecuador. Qua inwonertal is Colombia met circa 50 miljoen inwoners te vergelijken met Spanje, maar het land is veel groter en dus dunbevolkt. Zowel in cultureel opzicht als qua natuur heeft Colombia heel veel te bieden. De stad Medellín heeft zich in positieve zin ontwikkeld tot een moderne en bruisende culturele hotspot, terwijl het ommuurde Cartagena de las Indias aan de Caribische kust meer romantisch is van karakter. Er zijn talrijke slaperige dorpjes in het hoogland waar de 21e eeuw nog niet lijkt te zijn begonnen. Bij natuur kunt u denken aan de uitgestrekte Amazone-jungle, aan spectaculair hooggebergte met besneeuwde toppen in het noorden en midden van het land, aan het safarigebied Los Llanos, aan de waspalmen in de Valle de Cocora en aan de nationale parken Sanguaré en Tayrona. Maar er is nog veel en veel meer. Colombia is in toeristisch opzicht enorm in het ontwikkeling. Hieronder vindt u een wat gedetailleerdere omschrijving van de highlights per streek.

Andes hooggebergte

Colombia telt 6 geografische regio’s waarvan de Andes niet de grootste, maar wel de voornaamste is, al was het alleen al vanwege de centrale ligging. De drie grootste steden van het land - Bogotá, Medellín en ‘salsahoofdstad’ Cali - liggen alle in de Andes, naast talloze kleinere steden zoals Santa Fé de Antioquía, Villa de Leyva, Salamina, Guatapé, Popayán en Barichara. Een 'vergeten' dorpje als Playa de Belén, omgeven door de grillige rotsformaties van Los Estoraques, kan een bijzondere aanvulling zijn op uw reis, al zijn de accommodaties hier eenvoudig. De Andes kan weer opgesplitst worden in het westelijke, centrale en oostelijke gebergte met daartussen talrijke dalen, hoogvlaktes, canyons en rivieren. Er wonen ongeveer 35 miljoen mensen in dit gebied. Behalve voor genoemde steden komen reizigers naar de Andes voor de schitterende natuurparken zoals het NP Chingaza en het NP Los Nevados. Hier zijn prachtige eendaagse wandelingen of meerdaagse trekkings mogelijk. In het zuiden zijn archeologische vindplaatsen, uniek in Colombia, zoals Tierradentro en San Agustín. Een topattractie in centraal Colombia is het koffiegebied, de zogenaamde Eje Cafetero, waar u in een koffiehacienda kunt verblijven.


Het Caribisch gebied

De meest toeristische regio van Colombia ligt in het noorden. Cartagena de Indias is de voornaamste toeristische trekpleister, naast Nationaal Park Tayrona. Toch kunt u ook hier in alle rust rondreizen, bijvoorbeeld als u naar het woestijnachtige Guajira schiereiland reist of het slaperige stadje Mompox in het binnenland bezoekt. De vierde stad van het land, Barranquilla, is een havenstad en toeristisch gezien niet zo interessant, behalve wanneer het Carnaval is, dat wordt hier groots gevierd! Voor een rustige afsluiting aan de kust komt natuurreservaat Sanguaré, ten zuiden van Cartagena, het meest in aanmerking.

Ongeveer 800 kilometer uit de kust liggen de eilandjes San Andrés en Providencia. Deze vormen een geografische regio op zich. Ook hier weer het contrast tussen drukte en rust; voor leven in de brouwerij gaat u naar San Andrés, voor mooie wandelingen in de natuur naar Providencia.


Orinoquía

De uitgestrekte regio Orinoquía, vernoemd naar de ruim 2000 km lange Orinoco-rivier die over een lengte van bijna 400 km de grens vormt met Venezuela en een aantal voorname zijrivieren heeft op Colombiaans grondgebied, wordt ook wel Llanos Orientales genoemd. Voornaamste stad is Villavicencio met circa een half miljoen inwoners, maar de Llanos vormen in eerste instantie een agrarisch gebied waar intensieve veeteelt bedreven wordt. De ‘llanero’ is de Colombiaanse versie van de cowboy. Toeristisch hoogtepunt is een verblijf in een lodge; net als in de Pantanal in Brazilië kunt u te paard, per kano, per jeep of te voet met een gids op zoek gaan naar wildlife. Een Colombiaanse safari.


Pacifische kust Colombia

De toeristische hotspot langs de verder weinig bezochte Pacifische kust is Nuqui. U kunt u hier vanuit Medellín naartoe vliegen. Nuqui behoort tot de gebieden met de grootste biodiversiteit ter wereld en bestaat voornamelijk uit tropisch regenwoud. Van juli tot en met oktober migreren de bultrugwalwissen langs deze kust en zijn er goede kansen op het spotten van deze prachtige dieren tijdens een whale watching excursie.


Het Amazonegebied

Misschien associeert u Colombia niet direct met het Amazonegebied, toch is dit de grootste - en ook dunst bevolkte - regio van het land. Hoogtepunten hier zijn Caño Cristales, de rivier die van juli tot begin december rood kleurt, het Nationaal Park Chiribiquete (Werelderfgoed sinds 2018 maar nog niet toeristisch ontsloten) en de Amazonejungle rondom Leticia, o.a. in het Nationaal Park Amacayacu. Wel moet worden opgemerkt dat de jungle en wildlife spotting hier bij lange na niet zo indrukwekkend zijn als in Peru, Bolivia en Ecuador.


Top 5 bezienswaardigheden Colombia

Wat mag u zeker niet missen? Dat is persoonlijk en kunnen we u pas vertellen als we weten wat uw wensen en interesses zijn. Voor ons persoonlijk behoren de onderstaande bezienswaardigheden echter zeker tot de hoofdattracties van Colombia.

  • Koloniale stadjes - Sommige stadjes uit de Spaans-koloniale tijd zijn erg schilderachtig, zoals Barichara, Jardín, Salamina, Santa Fé de Antioquía en Mompox.
  • Het koffiegebied - Het grootste exportproduct van Colombia is koffie. In de schitterende Zona Cafetera kunt u een tour boeken en in een koffiehacienda overnachten.
  • De Caribische kust - De grootste toeristische trekpleisters zijn Cartagena de las Indias en het Tayrona NP. Bent u op zoek naar een rustiger setting, dan is Reserva Sanguaré iets voor u.
  • Los Llanos - Wildlife safari te voet, te paard, per jeep of per kano. U zult versteld staan van het rijke dierenleven in dit gebied dat zich qua karakter nog het beste laat vergelijken met de Pantanal in Brazilië.
  • Caño Cristales - ‘Een rivier met vijf kleuren’ wordt Caño Cristales wel genoemd. Van eind juli tot begin december kleurt de rivier vooral rood, een prachtig gezicht!

Klik op de steden en bezienswaardigheden in de lijstjes voor meer informatie. De grote landkaart van Colombia is niet klikbaar. 
Colombia landkaart
ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds