Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika
Galapagos landkaart


Klik op het overzichtskaartje voor de grotere kaart van Chili.

Landkaart en bezienswaardigheden Chili

Chili is een land van meer dan 4000 km lengte dat zich uitstrekt van de tropen in het noorden tot het koude Tierra del Fuego in het zuiden. Een land dat zich over zo’n groot gebied uitstrekt heeft natuurlijk heel veel te bieden qua klimaten en landschappen. Om het een beetje overzichtelijk te houden splitsen we hieronder het land op in drie delen zoals de Chilenen dat zelf ook vaak doen: Norte, Centro y Sur (noord, centrum en zuid).


De bezienswaardigheden van het Noorden

In het uiterste noorden van Chili ligt de Altiplano; een Andeshoogvlakte op zo’n 4000 meter boven zeeniveau met graslanden, meren en besneeuwde vulkanen. Zuidwaarts daarvan ligt de Atacamawoestijn met z’n prachtige badlands, eigenaardige rotsformaties, geisers en zoutmeren. Wat minder bekend maar juist daarom wel extra aantrekkelijk is de prachtige Elqui vallei in de omgeving van La Serena.

Centraal Chili

Santiago; de hoofdstad van Chili ligt ongeveer in het midden van het land. Deze stad waar zich vele belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Chili hebben afgespeeld is een bezoek van een dag zeker waard. Niet zo ver van Santiago ligt Valparaíso. Deze havenstad gebouwd op een aantal heuvels is zeker een van de culturele highlights van het land. Rondom Santiago liggen verschillende wijngebieden, zoals Colchagua. Een paar honderd kilometer ten zuiden van Santiago ligt de regio Los Lagos; het Merengebied. Een landschappelijk prachtige streek met vulkanen, uitgestrekte bossen en vele prachtige meren. Het eiland Chiloé telt ongeveer 150 houten kerkjes en is een wereld op zich.

De highlights van Zuid-Chili - Patagonië en Vuurland

Ten zuiden van Puerto Montt begint het desolate zuiden van Chili. Dit is de provincie Aysén; het gebied van de Carretera Austral. Hoewel inmiddels grote delen van deze Chileense Route 66 zijn geasfalteerd, ademt de Carretera Austral nog altijd een pioniersgeest door het extreem afgelegen landschap met maar heel weinig menselijke bewoning. Weer ten zuiden daarvan liggen de steden Punta Arenas en Puerto Natales. Beide kunnen worden gebruikt als uitvalsbasis voor bezoeken aan het Torres del Paine N.P. Volgens velen het mooiste park van Patagonië en zeker een highlight van de buitencategorie. Ten zuiden van Punta Arenas gaat Patagonië over in Tierra del Fuego of Vuurland met als grootste nederzetting Puerto Williams aan de zuidkant van het Beaglekanaal. Kaap Hoorn tenslotte markeert het meest zuidelijke puntje van Chili en het hele Zuid-Amerikaanse continent.

Top 5 bezienswaardigheden Chili

Wat mag u zeker niet missen? Dat is persoonlijk en kunnen we u pas vertellen als we weten wat uw wensen en interesses zijn. Voor ons persoonlijk behoren de onderstaande bezienswaardigheden echter zeker tot de hoofdattracties van Chili.

  • Atacamawoestijn - In de Atacamawoestijn ziet u spectaculaire rotsformaties, zoutmeren, geisers en vulkanen in prachtige kleurschakeringen.
  • Valparaíso - Er zijn maar weinig steden in Zuid-Amerika met de charme en het karakter van havenstad Valparaíso. We zeggen verder niets, u moet het zelf ervaren.
  • Carretera Austral - Lange route door de wildernis van Zuid-Chili, waarbij u gletsjers, fjorden, meren, bossen en af en toe een kleine nederzetting passeert. Voor de avonturiers.
  • Conguillio Nationaal Park - Volgens de Chilenen zelf het mooiste nationale park van de 41 die het land telt. Dat is natuurlijk buiten Torres del Paine gerekend, maar dat park is zo beroemd, dat heeft geen steuntje in de rug meer nodig.
  • Paaseiland - Iedereen denkt onmiddellijk aan de moais, de beroemde beelden, maar er zijn ook tropische stranden, vulkaankraters en grotten, en het meest bijzondere is misschien wel de sfeer. Het Polynesische eiland, ruim 3700 km uit de kust, is een van de meest afgelegen plekken op aarde.

Klik op de steden en bezienswaardigheden in de lijstjes voor meer informatie. De grote landkaart van Chili is niet klikbaar. 
Chili landkaart
ANVRsgrcalamiteitenfonds
© Ander Licht Reizen 2005-2023 Jansbuitensingel 29 6811 AD  Arnhem.
ANVRsgrcalamiteitenfonds