Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika
Galapagos landkaart


Klik op het overzichtskaartje voor de grotere kaart van Bolivia.

Landkaart en bezienswaardigheden Bolivia

Omdat het een buurland is van het grote Brazilië, lijkt Bolivia misschien niet zo groot. Toch beslaat het land een oppervlakte die die van Frankrijk en Spanje samen evenaart; Nederland past er ongeveer 26 keer in. Met Paraguay is Bolivia het enige Zuid-Amerikaanse land dat niet aan zee ligt. Niettemin is de landschappelijke diversiteit groot: denk aan hoogland en vulkanen, regenwouden en woestijnen, pampa’s en zoutvlakten. Er is prachtige natuur, maar er zijn zeker ook een aantal mooie steden, zoals Sucre en Potosí. In het oosten van het land kunt u de historische missieposten van de jezuïeten bezoeken, terwijl liefhebbers van archeologie in Samaipata en Tihuanaco aan hun trekken komen. Een groot deel van noordelijk Bolivia is jungle. Toch zullen de meeste mensen het land willen bezoeken vanwege de schitterende berglandschappen en de uitgestrekte zoutvlakten: het Titicacameer met op de achtergrond de gebergteketen van de Cordillera Real in het westen, en de Salar de Uyuni in het zuidwesten, zijn wereldberoemd. Een reis door Bolivia is een onvergetelijke ervaring voor met name avontuurlijk ingestelde reizigers, want wegen zijn niet altijd in al te beste staat en een flinke dosis flexibiliteit en improvisatievermogen zijn onontbeerlijk. Hieronder vindt u een wat gedetailleerdere omschrijving van de highlights per streek.

Het Titicacameer

Het Titicacameer ligt zowel in Peru als Bolivia en is het grootste meer van Zuid-Amerika. Voor de oude Inca’s waren de twee eilandjes aan Boliviaanse zijde, Isla del Sol en Isla de la Luna (de eilanden van de Zon en de Maan) van grote betekenis, daarom bouwden zij hier tempels waarvan nog steeds resten te zien zijn. Scheppingsgod Viracocha zou vanaf deze eilanden respectievelijk de zon en de maan hebben gecreëerd. Het schitterende decor van het helderblauwe meer wordt gevormd door de machtige Cordillera Real, waarvan de toppen met eeuwige sneeuw bedekt zijn. De meeste mensen maken vanuit Copacabana een boottocht naar de eilanden; op Isla del Sol kunt u ook overnachten.


La Paz en omgeving, Amazonegebied

De hoofdstad van Bolivia is bepaald niet de mooiste van Zuid-Amerika, maar is wel spectaculair gelegen in het Andesgebergte; op heldere dagen ziet u in de verte de Illimani, maar liefst 6438 meter hoog. Een hoogtepunt in La Paz is de beroemde heksenmarkt, maar u kunt ook een excursie maken naar de nabijgelegen Maanvallei met grillige rotspartijen, per kabelbaan naar El Alto of een dagtocht maken naar het archeologische complex van Tiahuanaco, het belangrijkste opgravingsterrein van Bolivia.

Vanuit La Paz vertrekken vluchten naar alle belangrijke steden van Bolivia. Ook kunt u vanuit La Paz in ongeveer drie kwartier naar Rurrenabaque vliegen voor een meerdaags bezoek aan Nationaal Park Madidi, onderdeel van het Amazonegebied. U kunt er ook over land naartoe, maar de weg erheen wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste ter wereld. Madidi kent een rijke biodiversiteit. U vindt er onder andere bergachtig nevelwoud, wilde rivieren, meren, subtropisch en tropisch woud en savanne wetlands (pampa), vele vogelsoorten en andere dieren.


De Salar de Uyuni en de highlights van zuidwestelijk Bolivia

Veel mensen beschouwen het zuidwesten van Bolivia als het landschappelijk meest tot de verbeelding sprekende gebied van het land, en dat is volkomen terecht. Zelfs op de schaal van Zuid-Amerika behoren de enorme zoutvlakte Salar de Uyuni, waar u gemakkelijk uw oriëntatievermogen verliest, en het 900 km lange ‘zuidwestelijk circuit’ nog tot de top 10 van niet te missen highlights. Een belangrijke factor hier is de hoogte: tijdens een meerdaagse tour bent u gedurende het hele traject op een hoogte van boven de 4000 meter. Het knalrode Laguna Colorado, de uitgestrektheid, de leegte, de mineraalrijke, kleurrijke bergen, de flamingokolonies en de geisers zullen veel indruk maken. Midden in de Salar de Uyuni kunt u een wandeling maken over het cactuseiland. Bij de ‘ogen’ van de Salar komen bubbelende gassen van onder de zoutlaag naar boven.


De hoogtepunten van Centraal Bolivia

In Centraal Bolivia vindt u de grootste stad van Bolivia, Santa Cruz de la Sierra, die op zichzelf beschouwd niet zo interessant is, maar wel de plaats kan zijn waar u uw reis begint, zeker wanneer u uw reis goed wilt opbouwen in verband met de hoogte. Santa Cruz ligt aan de voet van de bergen in het tropische laagland. Van hieruit reist u naar de weinig bezochte, maar heel bijzondere jezuïeten missieposten van San José de Chiquitos en San Ignacio en San Miguel de Velasco die alle op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Hetzelfde geldt voor de historische en monumentale steden Sucre en Potosí, die onderling sterk van elkaar verschillen maar beide erg veel te bieden hebben. Vanuit Sucre kunt u de zondagmarkt van Tarabuco bezoeken, een nog puur Indiaanse aangelegenheid, terwijl in de nabijheid van Potosí vooral de Cerro Rico de aandacht trekt waar zowat al het zilver werd gewonnen dat naar Spanje werd verscheept: Piet Hein is er rijk mee geworden. Een Nationaal Park dat u vanuit Samaipata kunt bezoeken is Amboró met bijzondere rotspartijen en een rijke flora en fauna. Ook is Samaipata het startpunt van de Che Guevara Route die langs een aantal plaatsen voert waar Che Guevara rondtrok en uiteindelijk ook de dood vond. Cochabamba wordt weinig bezocht maar kan als uitvalsbasis dienen voor een bezoek aan het Torotoro Nationaal Park met canyons en watervallen en gekleurde bergen.


De hoogtepunten van het zuiden van Bolivia

Rondom de stad Tarija, niet ver van de Argentijnse grens, bevindt zich een weinig bekend wijngebied in een fraai golvend landschap. Het plaatsje Tupiza ligt op de route voor reizigers die vanuit Salta in Argentinië naar Uyuni en Potosí in Bolivia reizen en wordt iets vaker – maar nog steeds niet heel vaak – bezocht. Opmerkelijk hier zijn de ongewone woestijn- en canyonlandschappen die sterk aan de nationale parken in de Rocky Mountains doen denken. U kunt hier prachtige wandelingen of tochten te paard of per mountainbike maken.


Top 5 bezienswaardigheden Bolivia

Wat mag u zeker niet missen? Dat is persoonlijk en kunnen we u pas vertellen als we weten wat uw wensen en interesses zijn. Voor ons persoonlijk behoren de onderstaande bezienswaardigheden echter zeker tot de hoofdattracties van Bolivia.

  • Salar de Uyuni en het zuidwesten - De indrukwekkendste landschappen van Bolivia, en misschien wel van heel Zuid-Amerika, vindt u hier. Niet alleen de uitgestrekte zoutvlakte is interessant, ook het gehele zuidwestelijke gebied, dat u in 3 of 4 dagen per jeep kunt doorkruisen, mag niet gemist worden.
  • Het meer van Titicaca - Het plaatsje Copacabana – niet te verwarren met het beroemde strand van Rio de Janeiro – kan als uitvalsbasis dienen voor een boottocht naar de eilandjes Isla del Sol en Isla de la Luna.
  • De witte stad Sucre - Misschien wel de aantrekkelijkste stad van het land, met een aangenaam klimaat en prachtige koloniale architectuur.
  • De rotsformaties bij Tupiza - Geen plek in Zuid-Amerika ademt zo zeer de sfeer van het Wilde Westen als Tupiza, waar u spectaculaire kleurrijke rotsformaties kunt zien.
  • Potosí en de Cerro Rico - Deze hoogstgelegen stad van het land telt vele koloniale gebouwen maar is vooral bekend dankzij de mijnen in de Cerro Rico, die u kunt bezoeken.

Klik op de steden en bezienswaardigheden in de lijstjes voor meer informatie. De grote landkaart van Bolivia is niet klikbaar. 
Bolivia landkaart
ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds