Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika
Galapagos landkaart


Klik op het overzichtskaartje voor de grotere kaart van Argentinië.

Landkaart en bezienswaardigheden Argentinië

Argentinië strekt zich uit van 21 graden zuiderbreedte tot 55 graden zuiderbreedte over een afstand van bijna 4000 km. Het noorden van het land ligt nog binnen de tropen terwijl Ushuaia in het zuiden de meest zuidelijke stad op aarde wordt genoemd. Naast de grote klimaatverschillen die dit met zich meebrengt heeft het land ook een diverse topografie die zich uitstrekt van zeeniveau tot de top van de Aconcagua (met 6961 meter hoogte de hoogste berg van het Amerikaanse continent. Een enorme diversiteit aan landschappen en ecosystemen is het gevolg. In cultureel opzicht heeft Argentinië zeker ook het nodige te bieden met de bruisende hoofdstad Buenos Aires, de tango, de gaucho cultuur en enkele mooie koloniale steden in het noordwesten. Hieronder vindt u een wat gedetailleerdere omschrijving van de highlights per streek.


De bezienswaardigheden van Buenos Aires en omgeving

Vlak voordat het vliegtuig landt op de luchthaven van Ezeiza ziet u de brede Río de la Plata ('de breedste rivier ter wereld', leren de Argentijnse kinderen op school) en het eindeloze, dunbevolkte pampalandschap rondom de stad. Dat er op deze plek een enorme metropool is ontstaan, is eigenlijk een klein wonder. De Spaanse kolonisten besteedden niet veel aandacht aan dit deel van Zuid-Amerika. Pas met de Argentijnse onafhankelijkheid, in de 19e eeuw, werd de stad belangrijk. Het stratenpatroon en de meeste belangrijke en monumentale gebouwen dateren dan ook uit de periode 1816, het jaar van de onafhankelijkheid, en het begin van de 20e eeuw. In de laatste decennia heeft juist de havenwijk Puerto Madero zich ontwikkeld tot een architectonisch interessant gebied. Absolute hoogtepunten in Buenos Aires zijn het oude deel van de wijk Palermo, de wijk La Boca met de kleurrijke huisjes, het schilderachtige San Telmo en het historische centrum met de kathedraal en het presidentieel paleis. De Avenida 9 de Julio is een van de breedste straten ter wereld; hier staat het legendarische Teatro Colón. Ook liefhebbers van Art Nouveau-architectuur komen in Buenos Aires aan hun trekken. Zoals in alle grote steden in de wereld zijn er interessante musea (Malba is het bekendst; een 'geheimtip' is het Museo Xul Solar), maar wat de stad echt uniek maakt is natuurlijk de tango. Deze wordt zowel op straat gedanst in wijken als Recoleta en La Boca als in grote zalen waar complete voorstellingen worden gegeven. In de omgeving van Buenos Aires is de Paraná-delta een mooi uitstapje (u kunt een kanotocht boeken). Ook kunt u verblijven in een van de vele estancia's, de hoofdgebouwen van de enorme landerijen zijn in sommige gevallen verbouwd tot hotel. Geniet van een uitgebreide asado (Argentijnse barbecue) met een goed glas Malbec-wijn daarbij - Argentijnser kan het niet.


Highlights van Noord-Argentinië

Het noorden is zo uitgestrekt en divers dat het eigenlijk in nog wel 3 gebieden opgesplitst zou kunnen worden. Maar als het om belangrijke bezienswaardigheden gaat, dan zijn vooral het noordwesten en het noordoosten interessant. Tucumán en Salta zijn de voornaamste steden in het noordwesten. Er zijn mooie selfdrives mogelijk tussen beide steden, bijvoorbeeld via Tafí del Valle (menhirs), Amaicha del Valle (Museo de la Pachamama), Cafayate (wijngebied en spectaculaire landschappen), Molinos (prachtig dorpje in de Calchaquí-vallei) en Cachi (koloniaal stadje met witgepleisterde huizen). Landschappelijk heel fraai is ook de Humahuaca-vallei waar u de beroemde rots met de zeven kleuren vindt. Dit gebied grenst aan Bolivia, ongeveer 3 % van de bevolking is hier Indiaans. Salta is een schitterende stad die zeker uw aandacht verdient; in één dag kunt u de voornaamste hoogtepunten wel zien. Het noordoosten is heel anders van karakter, dit gebied is subtropisch en doet hier en daar jungle-achtig aan. De wereldberoemde watervallen van Iguazú worden druk bezocht, zoekt u iets rustigers, dan zijn de Saltos del Moconá een aanrader. De provincie Misiones is verder vooral bekend vanwege de ruïnes van de 17e eeuwse missieposten van de jezuïeten; veel van de monumenten staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De Esteros del Iberá vormen het op één na grootste wetlandsgebied van de wereld; alleen de Pantanal in Brazilië overtreft Iberá in omvang. Mét het Península Valdés is dit de belangrijkste natuurbestemming van Argentinië.


Mendoza en het Merengebied

Het woord 'uitgestrekt' is eigenlijk op heel Argentinië van toepassing, maar geldt zeker ook voor het Wijngebied en het Merengebied, die nog zo'n 1200 kilometer uit elkaar liggen. Verbindende factor is de Andes. Bij Mendoza bereikt dit gebergte de hoogste top; de Aconcagua is met bijna 7000 meter de hoogste berg van heel Amerika en een uitdaging voor alpinisten. De stad Mendoza is aardig, maar niet bijzonder. De meeste mensen komen hier voor het Wijngebied, waarvan de stad het middelpunt vormt. In tientallen wijnhuizen, alle heel verschillend naar aard en omvang, kunt u een wijntour boeken en wijn proeven. Sommige wijnhuizen, zoals Zuccardi, organiseren ook fietstours. Het Merengebied doet op het eerste gezicht heel erg aan de Alpen denken, maar is door de geheel andere begroeiing (zoals de majestueuze araucaria- en de sprookjesachtige arrayán-bomen) en de aanwezigheid van vulkanen (zoals de Lanín) toch niet geheel daarmee te vergelijken. Bariloche en San Martín de los Andes zijn de voornaamste plaatsen, hiertussen is de 7-Meren-route een prachtig traject voor een selfdrive.


Argentijns Patagonië en Vuurland

Patagonië beslaat het grootste deel van Zuid-Argentinië. Het is een immens groot en desolaat gebied waarin een mens zich heel nietig kan voelen. De eenzaamheid, de ruimte en het overweldigende natuurschoon vormen voor de meeste mensen de aanleiding voor een bezoek aan dit gebied. Grootste trekpleister is het Nationale Park Los Glaciares met de beroemde Perito Moreno gletsjer en wandelparadijs El Chaltén. Goede tweede is Península Valdés waar u in de periode juni-december walvissen kunt spotten; zeeolifanten en zeeleeuwen zijn er echter het hele jaar door. Punta Tombo is de grootste pinguïnkolonie buiten Antarctica. Er zijn ook heel afgelegen, maar zeer aantrekkelijke bezoekersplaatsen als Bahia Bustamante of de Cuevas de las Manos. Reizen door Patagonië is een hele belevenis, zeker wanneer u de Ruta 40 volgt van Bariloche tot aan El Calafate. Vuurland, in het uiterste zuiden van het continent, wordt vaak bezocht vanwege de bijzondere geografische ligging en omdat hier veel Antarctica-cruises starten. Maar het Tierra del Fuego NP is een attractie op zich en kan zich meten met de mooiste nationale parken van het land.


Top 5 bezienswaardigheden Argentinië

Wat mag u zeker niet missen? Dat is persoonlijk en kunnen we u pas vertellen als we weten wat uw wensen en interesses zijn. Voor ons persoonlijk behoren de onderstaande bezienswaardigheden echter zeker tot de hoofdattracties van Argentinië.

  • Buenos Aires - De bruisende en flamboyante hoofdstad van Argentinië én de tango is een bezoek meer dan waard.
  • De Iguazú watervallen - Zuid-Amerika’s grootste en meest spectaculaire watervallen; omgeven door tropische regenwouden.
  • Salta en omgeving - Een mooie koloniale stad omgeven door een prachtig bergland met badlands en kloven.
  • Patagonië en Vuurland - Krakende gletsjers, weidsheid en woeste natuur. Dat karakteriseert het zuiden van Argentinië. Ideaal voor selfdrives en wandelingen.
  • Mendoza en de Andes - Genieten van heerlijke wijnen en prachtige berglandschappen vanuit uitstekende sfeerhotels.
  • Iberá wetlands - We zouden een top 5 geven maar konden niet kiezen… Onze zesde en laatste highlight is de Iberá. Een faunaparadijs kleiner dan, maar enigszins vergelijkbaar met de Pantanal in Brazilië. Een heerlijke plek voor natuurliefhebbers en fotografen.

Klik op de steden en bezienswaardigheden in de lijstjes voor meer informatie. De grote landkaart van Argentinië is niet klikbaar. 
Argentinië landkaart
ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds