Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika
Galapagos landkaart


Klik op het overzichtskaartje voor de grotere kaart van Antarctica.

Landkaart en bezienswaardigheden Antarctica

Wat zijn nou de mooiste plekken om te bezoeken op Antarctica? Deze vraag is niet heel snel te beantwoorden maar we doen hier graag een poging. Op deze pagina vindt u een beknopte beschrijving van een aantal van de belangrijkste gebiedsdelen van "The Antarctic". Bij ieder gebiedsdeel worden de voornaamste bezienswwaardigheden en highlights genoemd. Via het lijstje met highlights vindt u uitebreidere beschrijvingen en foto's van een selectie van de bekendere highlights


Bezienswaardigheden Antarctische Schiereiland

Voor het grootste deel van de reizigers naar Antarctica vormen de cruisedagen die worden besteedt bij het Antarctische Schiereiland het hoogtepunt van hun reis. Voor klassieke cruises ligt het hoogtepunt van de reis vaak bij de excursies die worden gemaakt langs de Gerlache Coast. De kust hier kent een ruige topografie met besneeuwde bergen en gletsjers die uitmonden in zee. Tot de bekendste locaties van dit deel van Antarctica horen Paradise Bay, Neko Harbour, Cuverville Island, Wilhelmina Bay en Port Lockroy. Natuurlijk mag ook het prachtige Lemaire Channel niet in dit rijtje van bezienswaardigheden ontbreken.
Ten zuiden van de Poolcirkel liggen nog een aantal prachtige locaties. Tot de highlights van dit gebied horen Stonington Island, Horseshoe Island, The Fish Islands en Pourquoi Pas Island met ‘The narrows’. The Gullet tussen Adelaide Island en het continent behoord wat ons betreft tot de buitencategorie. Vaak geblokkeerd door ijs en heel lastig te bevaren maar een adembenemende ervaring voor iedereen die het geluk heeft om onder goede condities deze prachtige zee-engte te passeren.

Bezienswaardigheden South Georgia

Voor dierenliefhebbers is meestal niet het Antarctische Schiereiland maar het eiland South Georgia het hoogtepunt van een cruise naar Antarctica. Dit eiland wordt alleen tijdens langere cruise bezocht is een absoluut faunaparadijs. De stranden zitten overal vol met zeeolifanten, zeeleeuwen en werkelijk gigantische aantallen koningspinguïns. Enkele van de meest aansprekende bezoekersplaatsen op South Georgia zijn Andrews Bay, Salisbury Plains, de historische nederzetting Grytviken met het graf van Ernest Shackleton en Prion Island met z’n kolonie van reuzenalbatrossen. Er zijn echter tientallen andere locaties waar kan worden geland Iedere plek biedt andere prachtige ‘close encounters’ met dieren tegen waanzinnig decor van besneeuwde bergtoppen en gletsjers.

Bezienswaardigheden Zuid-Shetland Eilanden

De Zuid-Shetland Eilanden (South Shetlands) is een eilandengroep op ongeveer 80 km ten noorden van het Antarctische Schiereiland. Dit is vaak het eerste land wat in zicht komt na de oversteek van de Drake Passage. De temperaturen zijn hier wat hoger waardoor ook de dierenrijkdom op de kusten van de Zuid-Shetland Eilanden wat groter is dan bij het Antarctische continent. De meest populaire bezienswaardigheid is vermoedelijk Deception Island; een verzonken vulkaankrater waar cruiseschepen naar binnen kunnen varen. In de krater ligt een verlaten walvisvaardersstation. Andere populaire bezoekersplaasten zijn Aitcho Island, Half moon Island en enkele landingsplaatsen op Livingston Island.

Bezienswaardigheden Antarctica - The Weddell Sea

De Weddell Sea is het gebied aan de oostkant van het Antarctische Schiereiland. Door de grote ‘ice-shelves’ aan deze kant van het schiereiland, is de Weddell Sea het gebied van de grote tafelijsbergen. Deze komen meestal gelijk in zicht zodra u per schip door de Antarctic Sound de Weddell Sea in vaart. Wellicht de bekendste highlight van de Weddell Sea zijn de keizerspinguïns van Snow Hill Island. Deze bijzondere kolonie is alleen te bereiken via helikoptercruises. Succes is nooit gegarandeerd. Wellicht juist daardoor is een bezoek aan de keizerspinguïns van Snow Hill Island een unieke belevenis.

De Ross Sea

Als het gaat over afgelegen dan spant de Ross Sea op Antarctica toch wel de kroon. Om de Ross Sea te bereiken is een hele lange zeereis nodig. Eens in de twee jaar organiseert Oceanwide Expeditions een dubbele expeditie naar de Ross Sea met de Ortelius. De eerste reis gaat van Zuid-Argentinië naar Nieuw-Zeeland en de volgende toch brengt passagiers van Nieuw Zeeland naar Argentinië. Aan de Ross Sea ligt het beroemde Mc Murdo station evenals de hutten van de Zuidpool explorers Scott en Shackleton. Andere attracties hier zijn de immense Ross Ice Shelf en de Dry Valleys. De Ross Sea is in onze optiek niet een bestemming voor degenen die voor het eerst naar Antarctica gaan maar voor degenen die eenmaal besmet zijn met het Antarctica virus is de Ross Sea toch wel een soort ultieme bestemming op Antarctica.

Klik op de steden en bezienswaardigheden in de lijstjes voor meer informatie. De grote landkaart van Antarctica is niet klikbaar. 
Antarctica landkaart
ANVRsgrcalamiteitenfonds
© Ander Licht Reizen 2005-2022 Jansbuitensingel 29 6811 AD  Arnhem.
ANVRsgrcalamiteitenfonds