Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

Uitgebreide informatie Honduras


Tijdsverschil
Het tijdsverschil met Nederland/België is 7 uur eerder (in de winter) of 8 uur eerder (in de zomer).

Bevolking
Van de 9,1 miljoen inwoners in Honduras woont ongeveer 60 % in de steden. In Honduras trekken erg veel mensen van het platteland naar de stad in de hoop daar werk te vinden. Het grootste gedeelte van alle inwoners zijn 'ladino's', een mix van Spaans en Indiaans. Daarnaast leven er enkele immigranten en verschillende indianen in Honduras, zoals de oudste indiaanse gemeenschap van de Jacaque / Xicaque en de Garifuna's die aan de noordkust leven.

Taal
Spaans is in Honduras de officiele taal en voor reizigers is het erg handig enkele Spaanse woorden en zinnen te spreken en begrijpen, want lang niet iedereen spreekt Engels. Vooral de bevolking in La Moskitia en de Garifuna's gebruiken een eigen taal en op de Bay Islands en de Caribische kust kunt u terecht met Engels.

Landschap
Honduras is het twee na grootste land in Midden-Amerika en bestaat voornamelijk uit ruige berggebieden (81%), met als hoogste punt de Cerro de las Minas (2849m) in het Parque Nacional Montaña de Celaque in het westen. In de valleien liggen veel steden en dorpen, zo ook de hoofdstad Tegucigalpa. Deze levendige stad heeft een koloniaal centrum met interessante musea en leuke restauranten. De Pacifische kust van Honduras is klein en niet echt geschikt voor mensen, maar meer voor mangroves met veel zeedieren zoals garnalen, schelpdieren en vogels. Het tegenovergestelde geld voor de noordkust aan de Caribische zee. Een groot gedeelte van Honduras bestaat uit woud, zelfs het grootste percentage van alle landen in Midden-Amerika. Een bijzonder gebied in Honduras is 'La Moskitia' gelegen in het oosten van het land. Dit gebied is het grootste regenwoud dat nog intact is in heel Midden-Amerika. Het gebied heeft natuurlijke grenzen zoals de rivieren Río Aguán en Río Tinto en de bergketens Sierra Río Tinto en Sierra de Agalta en is daardoor moeilijk toegankelijk voor de mens waardoor de natuur en de dieren ongestoord kunnen leven.

Natuur
Doordat leefgebieden verdwijnen leven er verschillende bedreigde diersoorten in Honduras, zoals de nationale vogel 'Guara roja', de Rode ara, verschillende soorten papegaaien, zeekoeien en jaguars. Ondanks dit zijn er veel wilde dieren te zien in Honduras, vooral in de nationale parken, wildlife reservaten en beschermde gebieden. Gelukkig worden er steeds meer gebieden beschermd waardoor de bedreigde diersoorten hopelijk niet zullen uitsterven. Er leven erg veel apen in Honduras, voornamelijk in La Moskitia en verschillende nationale parken. Ook onderwater is het dierenrijk divers met verschillende soorten schildpadden, vissen en haaien.

Paspoort en visum
Voor een bezoek aan Honduras is alleen een paspoort nodig dat geldig moet zijn tot 6 maanden na terugkeer. Een visum is niet nodig, over het algemeen ontvangt u bij binnenkomst een 90 dagen toeristenkaart die u weer inlevert als u Honduras verlaat. Wanneer u via de USA vliegt dient u reistoestemming aan te vragen middels de ESTA website. Bij boeking ontvangt u hierover meer informatie.

Geldzaken
De lokale valuta is de Lempira. Voor de lokale wisselkoers verwijzen wij u naar www.wisselkoers.nl. Door het hele land zijn pinautomaten en het is mogelijk om US dollars en Euro's om te wisselen bij banken. Visa card en MasterCard worden in Honduras geaccepteerd, voornamelijk bij grote supermarkten, hotels en autoverhuurbedrijven. Honduras is is vergeleken met Nederland goedkoop maar een reis kan zo duur worden als u zelf wilt: zo zal bijvoorbeeld een duikcursus de prijs flink verhogen. De kosten voor accommodaties verschillen enorm. Accommodaties in de toeristisch bekende gebieden zijn stukken duurder dan die in de wat meer afgelegen gebieden. Als u de internationale namen ontwijkt zult u het goedkoopste uit zijn, dit geldt zowel voor accommodatie als voor eetgelegenheden.

Fooien
Een fooi van 10% is normaal om aan een gids en restaurantpersoneel te geven. Het personeel dat bijvoorbeeld uw bagage naar uw hotelkamer brengt en kamermeisjes kunt u ook een fooi geven, rond de USD 1 en USD 2 per dag is een redelijk bedrag.

Telecommunicatie
Er zijn veel internetcafé's te vinden in Honduras, vooral in de toeristische steden en dorpen. Vele café's bieden ook de mogelijkheid aan om te telefoneren. Daarnaast biedt Hondutel in verschillende steden en dorpen de mogelijkheid te telefoneren vanuit zo genoemde 'call centers'.

ANVRsgrcalamiteitenfonds
© Ander Licht Reizen 2005-2023 Jansbuitensingel 29 6811 AD  Arnhem.
ANVRsgrcalamiteitenfonds