Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

Uitgebreide informatie Guatemala


Tijdsverschil
Het is in Guatemala 7 uur vroeger dan in Nederland en België. Tijdens de zomertijd is dit tijdsverschil 8 uur.

Bevolking
Guatemala heeft de grootste inheemse bevolking van Midden-Amerika. Iets minder dan de helft van het totale inwoneraantal is indiaans. Een andere grote groep zijn de 'ladino's' (mestiezen). Dit is de verzamelnaam voor alle mensen van gemengd Indiaanse en Europese komaf.

Cultuur
Dankzij het feit dat de inheemse bevolking in Guatemala nog zo groot is, worden tradities ook in ere gehouden. In de indiaanse streken worden nog steeds traditionele Maya-dansen opgevoerd en ook religieuze rituelen hebben de Spaanse overheersing overleefd. De Semana Santa (Heilige week) is Guatemala's grootste evenement en wordt in vele plaatsen uitgebreid gevierd. Door het hele land worden dan processies en feestelijke optochten gehouden.

Marktdagen
Op iedere dag van de week vindt er in Guatemala wel ergens een markt plaats, zelfs in de kleinste bergdorpen wordt een wekelijkse markt gehouden voor de verkoop van levensmiddelen en in de grotere plaatsen ook voor de verkoop van souvenirs. Hieronder staan niet alle markten vermeld, alleen de wat grotere en toeristisch belangrijke.
Zondag:
De beroemdste markt van Guatemala vindt iedere zondag plaats, die van Chichicastenango. Daarnaast is ook een bezoek aan de markt van Comalapa zeer de moeite waard.
Maandag:
Op de maandagen kunt u een bezoek brengen aan de markten van Chimaltenango en Zunil.
Dinsdag:
Ook op dinsdag wordt er een markt gehouden in Comalapa, en daarnaast vindt ook de bekende markt van Sololá vandaag plaats.
Woensdag:
De grootste markt die vandaag gehouden wordt, is die in Almolonga.
Donderdag:
Ook vandaag vindt er een markt plaats in Chichicastenango, echter wel kleiner dan de zondagsmarkt, maar zeker ook een bezoek waard.
Vrijdag:
In Comalapa wordt ook vandaag een markt gehouden, en daarnaast kunt u een bezoek brengen aan de markten van San Francisco el Alto en Sololá.
Zaterdag:
Op deze laatste dag vindt er markt plaats in het bergdorp Todos Santos en ook weer in Almolonga.

Taal
De officiële taal in Guatemala is Spaans. Men doet er daarom goed aan een woordje Spaans te spreken. Zonder deze kennis komt u er echter ook wel uit, want de gemiddelde Guatemalteek is zeer behulpzaam en zal zijn best doen met handen en voeten te cummuniceren. Daarnaast leven er op het platteland verschillende indianengroepen die elk hun eigen taal hebben en vaak elkaar ook niet kunnen verstaan en samen in het Spaans communiceren. De jongere bevolking spreekt steeds vaker Engels.

Landschap
Guatemala is een veelzijdig land; het biedt de reiziger een combinatie van bergen, jungle en kust. Bergen zijn verspreid door het hele land en de jungle vindt u voornamelijk in het noorden van het land, in El Petén. Hier liggen ook vele Maya-ruïnes in de jungle verstopt. Guatemala grenst aan veel landen, alleen in het zuiden aan de Pacifische Oceaan en in het oosten aan de Caribische Zee. De Pacifische kustlijn is op de meeste plaatsen bedekt met zwart zand doordat het een vulkanische gebied is.

Natuur
Het nationale dier is de quetzal-vogel. Het vrouwtje heeft onopvallende kleuren doordat zij voor de jongen moet zorgen. Het mannetje valt zeker wel op, en dat is ook helemaal zijn bedoeling om indruk te maken op de vrouwtjes. Hij heeft een felgroene rug en lange staart en zijn borst is knalrood en valt vooral goed op als de quetzal boven je heen vliegt. De diertjes zijn erg schuw en daardoor vaak ongezien door toeristen. In het binnenland ligt El Biotopo del Quetzal, een beschermd gebied. Maar ook als u dit park bezoekt is het niet zeker dat u de quetzal zult zien.

Paspoort en visum
Voor een bezoek aan Guatemala is alleen een paspoort nodig dat geldig moet zijn tot 6 maanden na terugkeer uit Guatemala. Een visum is niet nodig. Wanneer u via de USA vliegt dient u reistoestemming aan te vragen op de ESTA website. Bij boeking ontvangt u hierover meer informatie.

Eten en drinken
De Guatemalteekste keuken is sterk beïnvloed door die van de oude Maya's, Spanjaarden en omliggende landen zoals Mexico. Guatemala heeft geen nationaal gerecht, maar er wordt erg veel kip, maïs en zwarte bonen gegeten. Met maïs gemaakte tortilla's kunnen op ieder moment van de dag en bij ieder gerecht gegeten worden. Ook komt u vaak Guacamole en geprakte zwarte bonen tegen als bijgerecht. Aan te raden is om salade's over te slaan omdat deze vaak in kraanwater gewassen worden.

Geldzaken
De officiële munteenheid van Guatemala is de Quetzal. Deze is onderverdeeld in 100 centavos. Een hoeveelheid van 10 quetzales staat ongeveer gelijk aan €1,-. Op sommige plaatsen kunt u pinnen, maar vaak zijn pinautomaten ook buiten gebruik, vooral in de minder toeristische plaatsen en streken en buitenlandse kaarten worden niet altijd geaccepteerd. Creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd, vooral in de grotere en duurdere winkels, hotels en restaurants. Het is ook handig om altijd wat contante dollars mee te nemen want deze worden over het algemeen overal geaccepteerd.

Fotografie
Guatemala is een erg kleurrijk land en daardoor kunt u vast en zeker uw camera niet in het tasje laten zitten. De meeste mensen dragen de traditionele kleden die erg kleurrijk is en in ieder dorpje is de klederdracht verschillend, ook als dat dorpje maar een paar kilometer verwijderd van het vorige dorpje ligt. Het is aan te raden om vooraf te vragen of u een foto van iemand mag maken, want de flits wordt vaak gezien als een kwaad dat de ziel beschadigd of zelfs verjaagd.

Fooien
Vaak bieden kinderen zich als gids aan van bijvoorbeeld uw hotel naar de toeristische attractie. Dit doen ze om geld bij te verdienen en het is dan ook normaal om ze een klein bedrag te geven voor hun verleende dienst. Buschauffeurs verdienen een vaststaand salaris en verwachten geen fooi, maar in hotels en restauranten wordt het wel verwacht voor verleende diensten/service. Er is geen vaststaand bedrag, geeft u fooi waarbij u zichzelf prettig voelt.

Elektriciteit
In Guatemala is het voltage 110. U heeft een stekker met twee platte polen nodig.

Medische aspecten
Over het algemeen is de hygiëne in een ontwikkelingsland van een minder niveau dan in Nederland. Op straat kan wel eten genuttigd worden, maar kies vooral voor stalletjes waar ook veel andere mensen kopen. Indien u gevoelig bent voor ander eten en drinken is het verstandig u sowieso hierop voor te bereiden door het meenemen van waterzuiveringsdruppels, diareeremmers en ORS om uw zout- en vochtgehalte op pijl te houden. Schoon water bevat over het algemeen ook veel chloor, wat de maag redelijk kan verstoren. Het is aan te raden geen kraanwater te drinken, alleen uit flessen en om geen salades te bestellen bij uw eten, omdat deze vaak gewassen worden in kraanwater.

Een DTP-vaccinatie wordt sterk aanbevolen, evenals bescherming tegen Hepatitis A en tyfus. Verder wordt geadviseerd anti-malaria middelen te nemen omdat deze muggen bijna overal in Guatemala leven, behalve de hooggelegen gebieden zoals Antigua. Het medicijn dat u krijgt voorgeschreven is afhankelijk van uw reisduur, persoonlijke gezondheidssituatie en eigen wensen.

Wij adviseren u sterk om niet blind te varen op deze informatie. Maakt u voor vertrek een afspraak met uw GGD of huisarts voor een persoonlijk en actueel medisch reisadvies.

Telecommunicatie
Telefoneren naar Nederland is over de vaste lijn erg duur, vanuit een telefooncel is het redelijk betaalbaar en betaalt u in de meeste gevallen met telefoonkaarten die in veel winkels te koop zijn. In de grotere steden is er echter een prima goedkoop alternatief: bellen via internet. Overigens is ook internetten zelf erg goedkoop en van redelijke kwaliteit, vooral in de toeristische gebieden zoals Antigua, Lago Atitlán en Flores. De post is betrouwbaar, maar niet snel, ze doen er ongeveer 2-3 weken over om Nederland te bereiken. Kaartjes zullen dus ongetwijfeld aankomen, maar kunnen het beste aan het begin van de reis al verstuurd worden.

Lokaal vervoer
Het openbaar vervoer is in Guatemala redelijk georganiseerd en tussen de meeste plaatsen rijden bussen. Reizen met een lokale bus is goedkoop en van voldoende kwaliteit. De bussen hebben meestal geen vast tijdschema; ze vertrekken als ze vol zitten. In het algemeen rekent u af tijdens het reizen en krijgt u een kaartje voor het door u afgelegde stuk. Als u met een taxi reist, spreek dan van tevoren een prijs en eindbestemming af.

ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds