Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

  home > Guatemala > Rondreizen > Rondreis Midden-Amerika

Rondreis Midden-Amerika

Rondreis Honduras, Guatemala, Mexico en Belize


Het gebied van de Maya's ligt in Midden-Amerika en bestaat uit (gedeeltes van) Guatemala, Honduras, Belize en Mexico. Hier leefden eeuwen geleden - maar leven ook nu nog - vele Maya-gemeenschappen; de overblijfselen van verschillende steden zijn nu nog te bezoeken. Tiijdens deze 23-daagse reis gaat u in ieder land naar tenminste één oude Maya-stad, zo krijgt u een duidelijk beeld van de vele verschillen tussen de gemeenschappen. Daarnaast maakt u ook kennis met traditionele markten, afgelegen dorpen, prachtige koloniale steden en dorpen en heuvelachtige gebieden met vulkanen.


DIASHOW

Mam-indiaans meisje (foto: Arno Luft)

Rondreis Midden-Amerika

programma van dag-tot-dag


Dag 1 Naar Honduras

Deze rondreis start bij aankomst op het vliegveld van San Pedro Sula. Hier wordt u opgehaald en naar Copán gebracht. Natuurlijk is dit gebied het bekendste vanwegde de Mayaruïnes van Copán, maar het stadje Copán zelf is zeker ook een bezoek waard. Hier vindt u een Parque Central met omliggende musea en een witte kerk, vele kleurrijke en smalle straatjes met restaurants, hotels en souvenierwinkeltjes en dit alles in een relaxte sfeer met vriendelijke inwoners.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 2 Excursie ruïnes van Copán en vogelpark

In deze oude Mayastad bereikte de Mayakunst haar hoogtepunt met de zeer gedetailleerde hiërogliefen op bouwwerken als stèles, tempels, trappen en gebouwen. Een bijzondere plek is de hiërogliefentrap. Op ieder vierkant in deze trap staat een hiëroglief met het verleden van de stad uitgebeeld. Helaas is het verleden nogal warrig geworden toen de vierkanten bij opgravingen door elkaar geraakt zijn. De ruïnes liggen in een prachtige groene omgeving met jungledieren zoals ara's, vlinders en apen. U bezoekt ook enkele tunnels die in deze Mayastad liggen.
Na het bezoek aan deze bijzondere ruïnes gaat u naar het Parque e Aves Montaña Guacamaya, een vogelpark waar vele tropische vogels verblijven. U krijgt een rondleiding en gaat genieten van een lunch. Hierna gaat u terug naar Copán en kunt u de rest van de dag in het stadje besteden.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 3 Vrije dag in Copán

Als u nog geen genoeg heeft van Mayaruïnes, dan is een bezoek aan Los Sapos een goede optie voor deze vrije dag. U kunt hier naar toe wandelen, met de taxi of te paard. Los Sapos is waarschijnlijk de plaats geweest waar de Maya vrouwen vroeger bevielen van hun kinderen. Een bijzondere plek in een bijzondere omgeving. Als u meer avontuur wilt voor vandaag, dan zijn er verschillende excursies bij de lokale bureautjes te boeken; zoals 'tuben' over de rivier.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 4 Naar Guatemala

Vandaag gaat u de grens passeren tussen Honduras en Guatemala en reist u via Guatemala City naar Antigua, de voormalige hoofdstad van Guatemala en een van de absolute highlights van het land. Antigua is een prachtige en erg kleurrijke koloniale stad met een erg prettige sfeer en ligt in een vulkanisch landschap. U kunt heerlijk tot rust komen op het Parque Central en lekker slenteren door de smalle straatjes met hotels, restaurants en souvenirwinkeltjes. Een leuke plek voor mooie souvenirs is de markt, niet ver van het busstation.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 5 Vrije dag in Antigua

Vandaag kunt u de hele dag in en rondom Antigua besteden. Via een lokaal reisbureau kunt u leuke excursies maken naar bijvoorbeeld het Centro Cultural La Azotea in Jocotenango. In dit museum vindt u traditionele klederdrachten en muziekinstrumenten van de Maya's en wordt de geschiedenis van de koffieproductie uiteengezet. Een andere leuke activiteit is het beklimmen van de Pacaya vulkaan. Het is aan te raden dit altijd van te voren te boeken bij een reisbureau zodat de transfers inbegrepen zijn en u met een gids de vulkaan gaat beklimmen. De meeste mensen klimmen tot aan een soort platform van waar u een schitterend uitzicht heeft op de vulkaan.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 6 Excursie Chichicastenango markt

Vanuit Antigua bezoekt u vandaag de beroemde indiaanse markt van Chichicastenango. Van heinde en verre komen Kaqchiquel en Quiché indianen om hun waren te verkopen en terwijl de markt in volle gang is, zwaaien op de trappen van de Santo Tomás kerk Mayapriesters met wierookpotten en prevelen ondertussen gebeden en gezangen. Een schitterende ervaring om deze markt te bezoeken. Hierna reist u verder naar het hotel aan het Lago Atitlán, waarbij u het laatste gedeelte per boot reist.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 7 Boottocht over het Lago Atitlán

Een boottocht over het bijzondere Lago Atitlán, gelegen tussen vulkanen en omgeven door indiaanse dorpjes, is een highlight in Guatemala. De dorpjes rondom dit meer zijn traditionele indiaanse dorpjes. Santiago is een klein stadje met Tzutuhil indianen die hun oude Mayayagebruiken nog steeds in ere houden. Na de lunch (inbegrepen) wordt u teruggebracht naar uw hotel en is de middag ter vrije besteding.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 8 Van Panajachel naar Cuchumatanes hoogland

Vanuit Panajachel reist u vandaag naar de hooglanden van Cuchumatanes, waar het hotel gelegen is waar u de komende nachten verblijft. Vanuit hier heeft u schitterende uitzichten over deze heuvelachtige omgeving. Mocht de tijd het toelaten, dan zou u in de middag een uur kunnen gaan paardrijden door de omgeving.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 9 Excursie Todos Santos Cuchumatán

Op ongeveer 2 uur rijden vanaf het hotel ligt het bergdorp Todos Santos Cuchumatán. De weg hierheen is prachtig met vele heuvels, weilanden, herders met dieren en af en toe een klein dorp. De meeste inwoners van Todos Santos Cuchumatán dragen nog de traditionele kleding en leven vooral op straat. De meeste mensen zult u tegenkomen op en rondom het hoger liggende Parque Central. Op woensdag en zaterdag wordt er hier een kleine markt gehouden die zeker een bezoek waard is als u hier bent.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 10 Naar Mexico

U gaat vandaag de grens tussen Guatemala en Mexico passeren. Vanuit Huehuetenango wordt u naar La Mesilla gebracht, de grensplaats. Na alle grensformaliteiten wordt u naar San Cristóbal de las Casas in Mexico gebracht.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 11 Vrije dag in San Cristóbal de las Casas

Voor een vrije dag in San Cristóbal de las Casas is genoeg invulling. U kunt lekker rondslenteren in de stad of een excursie maken in de omgeving. Een optie is een paardrijtocht naar indianen dorp San Juan Chamula. Hier staat een kerk waar hele bijzondere rituelen tegen ziektes en het kwaad plaatsvinden. Op zondag kunt u naar de markt van Tenejapa. Een andere mogelijkheid is om een boottocht te maken door de Cañon del Sumidero. In deze kloof leven vele vogelsoorten en krokodillen.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 12 Excursie Agua Azul en Misol-Há en naar Palenque

Vanuit San Cristóbal de las Casas rijdt u door een bergachtig gebied, met veel slingerwegen naar Palenque. Onderweg bezoekt u de prachtige trap-waterval Agua Azul, waar ook kan worden gezwommen, en de 35 meter hoge waterval Misol-Ha. U kunt achter de waterval lopen en een met water volgelopen grot bezoeken. Hierna rijdt u door naar Palenque, waar u de komende nachten zult verblijven.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 13 Excursie ruïnes van Palenque

Na het ontbijt vertrekt u naar de ruïnes van Palenque. Deze ruïnes zijn, in tegenstelling tot andere Mayaruïnes in Midden-Amerika, volledig uitgegraven en gerestaureerd en er zijn goede looppaden aangelegd. De bloeitijd in Palenque was tussen 500 en 700 na. Chr.; u vindt hiereen balspelveld, prachtige pleinen en tempels. De ruïnes liggen aan de rand van het regenwoud en ook daar zijn verschillende wandelpaden aangelegd. Onderweg heeft u kans op het zien van vele dieren zoals vlinders, insecten en vleermuizen en u kunt naar de waterval lopen.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 14 Naar Guatemala

Vandaag reist u terug naar Guatemala. Niet via dezelfde weg als op de heenweg, maar dit keer naar Bethel en vanuit hier reist u verder naar Tikal. U verblijft in een prachtige lodge in het Tikal Nationaal Park. U gaat hier genieten van het leven in de jungle en lekker wakker worden met de geluiden van alle insecten, vogels en brulapen die hier leven.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 15 Excursie ruïnes van Tikal

Een topdag met een excursie naar de Mayaruïnes van Tikal. Zonder twijfel behoren deze ruïnes tot de meest indrukwekkende van Midden-Amerika. Dit 550 km2 grote nationale park bestaat uit vele groepen ruïnes met als beginpunt het Gran Plaza met tempel I (44m) en II (38m). Vanaf tempel IV, die beklommen mag worden, heeft u een prachtig uitzicht over het regenwoud en de tempels die daar bovenuit steken. Naast de ruïnes kunt u ook gaan genieten van de junglegeluiden en van de dieren die hier leven zoals apen, vlinders en vele vogelsoorten.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 16 Excursie ruïnes van Yaxhá

U bezoekt de Mayaruïnes van Yaxhá samen met een gids. De gids leidt u rond en verteld u van alles over de ruïnes, de mensen die hier geleeft hebben en hoe het dagelijks leven van deze mensen eruit heeft gezien. Na deze excursie gaat u terug naar de lodge in het Tikal Nationaal Park.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 17 Naar Belize

Vandaag verlaat u Guatemala voor uw bezoek aan het laatste land van dit reisprogramma; Belize. Vroeg in de ochtend wordt u opgehaald bij het hotel voor de reis naar dit buurland. Ook Belize behoort tot de oude Maya cultuur en hier bezoekt u de ruïnes van Xunantunich. Na dit bezoek reist u verder naar de lodge dat in de regenwouden van het Cayo district gelegen is.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 18 Vrije dag

Vandaag heeft u een vrije dag ter vrije besteding. De lodge is fraai gelegen en voor degenen die wat activiteiten willen, is het mogelijk optionele paardrijtochten of wandelingen te maken of te gaan zwemmen in de rivier. Voor cultuurliefhebbers vormen de ruïnes van Caracol (naar verluid de mooiste van Belize) een interessante optie.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 19 Vrije dag

Net als gisteren kunt u vandaag uw eigen programma bepalen. Naast de bij gisteren al geschetste mogelijkheden, is het ook mogelijk een bezoek te brengen aan de grotten van Actun Tunichil Mucknal. In deze grotten zijn resten te zien van menselijke bewoning en de tocht naar de grotten toe voert door een prachtig stuk regenwoud.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 20 Van de jungle naar de kust

Vanuit het Cayo district reist u naar het vliegveld van Belize City, gelegen aan de kust. Van hieruit vliegt u vervolgens naar Ambergris Caye; het grootste en vrij ver uit de kust gelegen eiland van Belize. De komende dagen kunt u hier op relaxte wijze uw reis afsluiten.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 21 Vrije dag op Ambergris Caye

Ambergris Caye is een eiland waar u goed kunt bij komen van de reis die u heeft gemaakt. U kunt heerlijk relaxen bij het hotel en op het strand. Wilt u een actief dagje, dan zijn er verschillende snorkel- en duiktours te boeken bij lokale reisbureaus.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 22 Vrije dag op Ambergris Caye

Voor deze vrije dag is een snorkeltour naar Shark Ray Alley en het Hol Chan Marine Park een goede optie. U gaat naar het wereldberoemde Shark Ray Alley waar vele zeer tamme verpleegsterhaaien en roggen leven. U kunt tussen deze dieren snorkelen, maar ook als u het water liever niet in gaat, dan kunt u de dieren goed bekijken vanuit de boot. Het Hol Chan Marine Park is een groot aquarium waar u uw ogen uit zult kijken.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 23 Einde rondreis Todos Maya

U vliegt terug naar Belize City en hiermee eindigt deze reis door Guatemala, Honduras, Mexico en Belize.


U kunt op een desktop computer eenvoudig in- en uitzoomen op bovenstaand kaart door met de cursor boven de kaart te gaan staan, control ingedrukt te houden en te zoomen met het scrollwiel van uw muis.

Algemene informatie

Een 23-daagse rondreis door het hart van het Ruta Maya-gebied; Guatemala, Honduras, Mexico en Belize

 • code GT0011
 • Prijsindicatie pp vanaf: € 3.000 - € 4.000
 • reisduur 23 dagen
 • niveau 1
 • comfort 1-2
 • startpunt Guatemala Stad
 • eindpunt Belize City

prijstoelichting
Prijs op basis van tweepersoonskamers

accommodatie
Tijdens deze rondreis verblijft u in goede middenklasse accommodaties

vervoer
De gehele reis is op basis van privé vervoer en de vluchten in economy class

reisgezelschap
individueel

minimaal 2 deelnemers

reisperiode
In verband met tropische stormen aan de kust van Belize zijn de maanden juli t/m november af te raden, waarbij oktober de heftigste maand is. En in verband met de markt in Chichicastenango is het aan te raden deze reis op dinsdag te startenInbegrepen
 • vluchten Belize-City - Ambergris Caye v.v.
 • overnachtingen op basis van logies/ontbijt
 • excursies volgens programma
 • vervoer volgens programma
 • entree ruïnes Copán,vogelpark, Tikal en Xunantunich
 • lunch vogelpark, boottocht Lago Atitlán, Todos Santos, Palenque, Tikal en Yaxhá
Niet inbegrepen
 • intercontinentale vlucht
 • overige maaltijden
 • optionele excursies
 • overige entrees
 • kosten grensovergangen
 • persoonlijke uitgaven, verzekeringen en fooien
Vraag een offerte aan


ANVRsgrcalamiteitenfonds
© Ander Licht Reizen 2005-2022 Jansbuitensingel 29 6811 AD  Arnhem.
ANVRsgrcalamiteitenfonds