Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

  home > Guatemala > Rondreizen > De Maya's in Guatemala, Belize en Honduras

De Maya's in Guatemala, Belize en Honduras

Cultuurreis van Copan tot Tikal


De oude Maya's leefden eeuwen geleden in Midden-Amerika en gelukkig zijn er verschillende steden bewaard gebleven van deze cultuur. Tijdens deze rondreis Guatemala, Honduras en Belize bezoekt u deze bijzondere steden.

U begint deze reis in Copán, dat bekend is vanwege de prachtige hiërogliefen die hier bewaard zijn gebleven. Hierna reist u naar Guatemala waar u kennismaakt met de hedendaagse Maya's en de ruïnecomplexen van Yaxhá en Tikal bezoekt. Tikal behoort zonder twijfel tot de meest indrukwekkende ruïnes van Midden-Amerika met vele tempels, acropolissen en pleinen. U besluit uw reis in Belize, dat ook tot het oude Maya-rijk behoorde. Hier verblijft u in een lodge die in de regenwouden van het Cayo district gelegen is en vanuit hier bezoekt u de ruïnes van Xunantunich en Caracol. Er wordt gezegt dat de ruïnes van Caracol de mooiste zijn van heel Belize. Hiermee eindigt u de reis door Midden-Amerika.


DIASHOW

Maya tempels steken boven het regenwoud uit (foto: Arno Luft)

De Maya's in Guatemala, Belize en Honduras

programma van dag-tot-dag


Dag 1 Start rondreis

Deze rondreis start na aankomst in Guatemala City. Op de luchthaven wordt u opgehaald en rijdt u naar het hotel in de hoofdstad.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 2 Naar Honduras

Vandaag wordt u bij het hotel opgehaald en naar buurland Honduras gebracht. U reist door de Motagua Vallei naar Copán. Natuurlijk is dit gebied het bekendst vanwege de Mayaruïnes van Copán, maar het stadje Copán Ruinas is zeker ook een bezoek waard. In de straten rondom het Parque Central zijn verschillende kleurrijke restaurants en leuke winkeltjes en er hangt een erg relaxte en vredige sfeer.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 3 Excursie Mayaruïnes van Copán

Na het ontbijt gaat u de beroemde Mayaruïnes van Copán bezoeken met een gids, zodat u alles over deze bijzondere stad te weten komt. In deze meest zuidelijkst gelegen oude Maya-stad bereikte de Maya-kunst haar hoogtepunt met de zeer gedetailleerde beeldhouwwerken op stèles, tempels, trappen en gebouwen. Er zijn verschillende tunnels aangelegd, voornamelijk onder de tempels, die u ook kunt bezoeken. U gaat lunchen bij een schitterende hacienda in de omgeving van de ruïnes en 's middags bezoekt u Los Sapos. Los Sapos is waarschijnlijk de plaats geweest waar de Maya vrouwen vroeger bevielen van hun kinderen. Een bijzondere plek in een bijzondere omgeving dat zeker een bezoek waard is. Na afloop wordt u terug naar uw hotel gebracht.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 4 Excursie Finca El Cisne

Vanuit Copán Ruinas maakt u vandaag een bijzondere excursie met gids Carlos. Zijn familie bezit een boerderij waar u gaat genieten van een zelfgemaakte lunch door Carlos' moeder. Voordat u bij de boerderij aankomt maakt u een rustige paardrijtocht door de Copán Vallei. 's Middags neemt u een kijkje op de koffieplantages en leert u meer over veeboerderijen. Deze bijzondere excursie eindigt met een duik in de warmwaterbronnen op de terugweg naar het hotel in Copán Ruinas.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 5 Naar Guatemala

Al vroeg in de ochtend reist u naar Antigua, de voormalige, oude, koloniale hoofdstad van Guatemala. Afhankelijk van uw aankomsttijd heeft u de rest van de dag ter vrije besteding in deze stad.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 6 Vrije dag Antigua

In Antigua hoeft u zich niet snel te vervelen. Deze fraaie koloniale stad ligt in een prachtig landschap, omringd door verschillende (actieve) vulkanen. In de stad zelf zijn meerdere bezienswaardigheden, zoals de kathedraal aan Parque Central, het Palacio de los Capitanes of een van de vele kerken zoals La Merced. Slenteren door de smalle straatjes met pastelkleurige huizen is een andere mogelijkheid en wanneer u moe bent van het wandelen, dan zijn er talloze gezellige café's en restaurants te vinden.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 7 Excursies in de omgeving

Koffie is een belangrijk export product in Guatemala en door het land heen vindt u verschillende plantages waar vooral in het seizoen (november t/m maart) veel bedrijvigheid is. U brengt vandaag een bezoek aan kleine plantage die gesteund worden door de stichting 'as Green as it Gets'. Hier leert u over het dagelijkse proces van het plukken van de bessen tot en met de gemalen koffie die geëxporteert wordt. Na een traditionele lunch bezoekt u Santiago Zamora. Hier maakt u kennis met vele vrouwen die zich inzetten voor de arme families in deze omgeving. Zij steunen deze families, en vooral de kinderen, door o.a. de schoolkosten te betalen. De vrouwen werken samen in de productie en de verkoop van geweven producten om de leefomstandigheden van de gemeenschap te verbeteren. U wandelt met een lokale gids door het dorp, waarbij u weefdemonstraties ziet en u maakt uw eigen tortilla’s.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 8 Bezoek markt Chichicastenango

U wordt vandaag naar Lago Atitlán gebracht. Onderweg van Antigua naar Panajachel, aan het Lago Atitlán, maakt u een stop in Chichicastenango. De traditionele markten van Guatemala zijn altijd een lust voor het oog, met vele kleuren, bloemen, groente en fruit en natuurlijk de lokale mensen. Een goede plek om kennis te maken met de lokale Maya cultuur en voor het vinden van souvenirs, ter herinnering aan deze rondreis door Midden-Amerika. De markt van Chichicastenango is de beroemste markt van Guatemala. Van heinde en verre komen Kaqchiquel en Quiché indianen om hun waren te verkopen en terwijl de markt in volle gang is, zwaaien op de trappen van de Santo Tomas kerk mayapriesters met wierook potten en prevelen ondertussen mayagebeden en gezangen. Na dit bezoekt wordt u naar het Lago Atitlán gebracht en heeft u de rest van de dag de gelegenheid om dit kratermeer te verkennen.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 9 Vrije ochtend en naar Tikal

Afhankelijk van uw vluchttijd, heeft u de morgen ter vrije besteding aan het Lago Atitlán. Het met vulkanen omzoomde Lago Atitlán is zonder twijfel één van de mooiste kratermeren ter wereld. Hier kunt u prachtige wandelingen en boottochtjes maken. U wordt bij het hotel opgehaald en naar de luchthaven van Guatemala City gebracht. Vanuit hier vliegt u naar het noorden van Guatemala; Flores. Daar wordt u opgehaald en naar de lodge in het Tikal Nationaal Park gebracht.
Overnachting: lodge op basis van logies/ontbijt

Dag 10 Excursie Mayaruïnes van Tikal

Een topdag vandaag met een excursie naar de Mayaruïnes van Tikal. Zonder twijfel behoren deze ruïnes tot de meest indrukwekkenste van Midden-Amerika. Dit 550 km2 grote nationale park bestaat uit vele groepen ruïnes met als beginpunt het Gran Plaza met tempel I (44m) en II (38m). Vanaf tempel IV heeft u een prachtig uitzicht over het regenwoud en de tempels die daar bovenuit steken. Naast de ruïnes gaat u ook genieten van de jungle geluiden en dieren die hier leven, zoals apen, vlinders en vele vogelsoorten.
Overnachting: lodge op basis van logies/ontbijt

Dag 11 Excursie Mayaruïnes van Yaxhá

De ochtend heeft u ter vrije besteding in het Tikal Nationaal Park. 's Middags wordt u bij de lodge opgehaald en bezoekt u de Mayaruïnes van Yaxhá samen met een gids. De gids leidt u rond en verteld u van alles over de ruïnes, de mensen die hier leefden en hoe het dagelijks leven van deze mensen was. Na deze excursie gaat u terug naar de lodge in het Tikal Nationaal Park. 's Nachts geniet u van alle jungle geluiden in het park.
Overnachting: lodge op basis van logies/ontbijt

Dag 12 Naar Belize

Vroeg in de ochtend wordt u opgehaald bij het hotel voor de reis naar buurland Belize. Ook Belize hoort tot de oude Maya cultuur en hier bezoekt u de ruïnes van Xunantunich. Na het bezoek aan dit complex reist u verder naar de lodge dat in de regenwouden van het Cayo district gelegen is, waar u de komende nachten verblijft.
Overnachting: lodge op basis van logies/ontbijt

Dag 13 Vrije dag Pooks Hill Lodge

U heeft vandaag de hele dag de tijd om de omgeving van de lodge te verkennen. Als u intresse heeft in vogels, dan hoeft u vandaag niet ver te reizen. De Pooks Hill Lodge is fraai gelegen en vogelaars hebben in deze omgeving veel te zien. Ook is het mogelijk om paardrijtochten of wandelingen te maken of te gaan zwemmen in de rivier. Een andere interessante optie voor vandaag is een bezoek aan de grotten van Actun Tunichil Mucknal. De tocht naar deze grotten gaat door een prachtig stuk regenwoud en in de grotten zijn resten te zien van menselijke bewoning.
Overnachting: lodge op basis van logies/ontbijt

Dag 14 Excursie Mayaruïnes van Caracol

De Mayaruïnes van Caracol zijn naar verluid, de mooiste ruïnes van Belize en dus zeker een bezoek waard! Vanuit de lodge wordt u naar dit ruïne complex gebracht dat diep in het regenwoud ligt. De grootste highlight van dit complex is Caana (Sky-palace) op Plaza B. Dit is het hoogste gebouw (43 meter) van heel Belize en waarschijnlijk heeft hier de Koninklijke familie gewoond. Vanaf de top heeft u een schitterend uitzicht over de omgeving. Caracol was een grote stad en u heeft de hele dag de tijd om het te verkennen.
Overnachting: lodge op basis van logies/ontbijt

Dag 15 Einde van de reis

Vanuit de Pooks Hill Lodge wordt u naar Belize City gebracht en hiermee eindigt uw reis langs de Mayaruïnes van Honduras, Guatemala en Belize.


U kunt op een desktop computer eenvoudig in- en uitzoomen op bovenstaand kaart door met de cursor boven de kaart te gaan staan, control ingedrukt te houden en te zoomen met het scrollwiel van uw muis.

Algemene informatie

Kennismaking met de Maya-cultuur in twee weken

 • code GT0014
 • Prijsindicatie pp vanaf: € 2.000 - € 2.500
 • reisduur 15 dagen
 • niveau 1-2
 • comfort 2
 • startpunt Guatemala Stad
 • eindpunt Belize City

accommodatie
Tijdens deze rondreis verblijft u in goede middenklasse hotels

vervoer
De gehele reis heeft u een privé chauffeur ter beschikking

reisgezelschap
individueel

minimaal 2 deelnemers

reisperiode
Deze reis kan het hele jaar door gemaakt wordenInbegrepen
 • overnachtingen op basis van logies/onbijt
 • excursies volgens programma met begeleiding van een Engelstalige/lokale gids
 • vervoer volgens programma
 • lunch tijdens meerdere excursies
 • entree tijdens meerdere excursies
Niet inbegrepen
 • intercontinentale vlucht
 • vlucht Guatemala City - Flores
 • overige maaltijden
 • overige excursies
 • persoonlijke uitgaven
Vraag een offerte aan


ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds