Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

Uitgebreide informatie Falkland Eilanden


Coronaregels
Alle COVID-19-gerelateerde beperkingen met betrekking tot toegang tot de Falklandeilanden zijn op 4 mei 2022 opgeheven. Een bewijs van vaccinatie of een negatief testresultaat is niet langer vereist voor toegang. Luchtvaartmaatschappijen kunnen echter als voorwaarde voor reizen om een bewijs van COVID-19-vaccinatie of een negatieve PCR/antigeentest vragen. Als u via de LATAM-vlucht naar Chili naar de Falklandeilanden reist, is nog steeds een bewijs van vaccinatie of een negatief PCR-testresultaat vereist voor toegang tot Chili.
NB 1: Bovenstaande adviezen golden ten tijde van het samenstellen van deze informatie maar niets zo 'onvoorspelbaar' als coronaregels dus houdt u er svp rekening mee dat last minute wijzigingen altijd mogelijk zijn.
NB 2: Wij geven bovenstaande informatie als service maar u bent er uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor dat u voldoet aan de corona-regels zoals die gelden in de door u te bezoeken landen.

Algemene inleiding
De Falkland Eilanden liggen aan de zuidpunt van Zuid-Amerika en bestaan uit in totaal zo'n 420 verschillende eilanden en eilandjes. Het grootste deel van het landoppervlak wordt echter gevormd door de twee grootste eilanden: West Falkland en Oost Falkland. De voornaamste attractie van de eilanden is het rijke dierenleven dat met name kan worden gevonden op de kleinere eilanden aan de westkant van de archipel. Een ander punt van interesse zijn de overblijfselen van de Falklandoorlog tussen Argentinië en Engeland die plaatsvond in 1982.

Geschiedenis
De eilanden werden vermoedelijk aan het begin van de 16e eeuw voor het eerst door westerse ontdekkingsreizigers bezocht. Daarna volgden enkele eeuwen dat de eilanden alleen door schepen werden aangedaan om water, voedsel en proviand in te slaan. In 1764 werd de eerste nederzetting gesticht en daarop volgde een eeuw van plundering van natuurlijke hulpbronnen. Walvissen werden bejaagd en zeeolifanten, zeeleeuwen en pinguïns gekookt voor olie. Op het land was de schapenteelt de belangrijkste inkomstenbron. In april 1982 werden de Falkland Eilanden bezet door Argentinië, indertijd een militaire dictatuur. Wat volgde was een korte maar hevige oorlog waarbij in totaal zo'n 1000 slachtoffers te betreuren waren. Ongeveer 1,5 maand na de invasie tekende Argentinië de capitulatie. Tegenwoordig worden er excursies georganiseerd naar plaatsen als Goose Green, San Carlos en andere plaatsen waar nog veel sporen zijn te vinden van de oorlog. Er zijn onder andere verschillende begraafplaatsen en monumenten die voor iedereen te bezoeken zijn. Hoewel Engeland de Falkland Eilanden vrij laat om zelfstandig te worden, kiezen de bewoners er eigenlijk unaniem voor hun huidige nauwe band met Engeland te handhaven. Niet in de laatste plaats omdat Argentinië nog steeds niet officiëel zijn claim op de eilanden heeft laten vallen.

Bevolking
De Falkland Eilanden hebben totaal ongeveer 2800 inwoners verspreid over de verschillende eilanden, Stanley de hoofdstad telt ongeveer 2000 inwoners en is daarmee logischerwijs de grootste stad van de archipel. West Falkland telt in totaal slechts 85 inwoners.

Geldzaken
De officiële munteenheid is de Falkland Island Pound. Met Zuid-Amerikaanse valuta kunt u niet terecht op de Falkland Eilanden. Wel kunt u US Dollars en Euro's omwisselen bij een bank. Er zijn geen pinautomaten op de eilanden en u kunt geen buitenlands geld wisselen op de luchthaven. Creditcards worden wel algemeen geaccepteerd.

Lokaal vervoer
Indien u tijdens uw reis meerdere eilanden aandoet (wat meestal het geval is) dan zult u tijdens de reis ook gebruik maken van vluchten met de Falkland Islands Government Air Services (FIGAS). Dit zijn vluchten in 8-persoons Norman Islander vliegtuigjes die ook op kleine onverharde airstrips (en soms zelfs op het strand) kunnen landen. Voor FIGAS vluchten geldt een bagagelimiet van 20 kilo. N.B. Voor reizigers die met een expeditiecruise de Falkland Eilanden aandoen vindt het vervoer tussen de eilanden natuurlijk plaats met het schip en zijn de lokale vluchten niet nodig.

Medische aspecten
Er zijn geen vaccinaties verplicht voor een bezoek aan de Falkland Eilanden.

Wij adviseren u sterk om niet blind te varen op deze informatie. Maakt u voor vertrek een afspraak met uw GGD of huisarts voor een persoonlijk en actueel medisch reisadvies.

Natuur
De natuur heerst op de Falklands. Door de overvloed en toegankelijkheid van het wildlife in hun natuurlijke omgeving op de eilanden worden de Falkland Eilanden ook wel de 'Galápagos van het Zuiden' genoemd. Enkele highlights van de Falkland Eilanden zijn 5 soorten pinguïns, 's werelds grootste kolonie black-browed albatrosses, de bedreigde striated caracara, de steamer duck en zeezoogdieren zoals de zeeolifanten, zeeleeuwen, dolfijnen, orka's en walvissen. Het bijzondere daarbij is dat u de dierenkolonies vaak geheel op eigen gelegenheid en zonder de aanwezigheid van vele andere toeristen kunt bezoeken. De flora van de Falklands is minder aansprekend maar kent toch ook wel een aantal opmerkelijke vertegenwoordigers zoals het soms meer dan manshoge Tussock gras en de eetbare 'diddle-dee' bes. In totaal groeien er zo'n 160 inheemse plantensoorten op de eilanden.

Paspoort en visum
Alle bezoekers van de Falkland Eilanden moeten in het bezit zijn van een geldig paspoort. Europeanen hebben voor een bezoek geen visum nodig. Wanneer u via de USA vliegt dient u reistoestemming aan te vragen op de ESTA website. Bij boeking ontvangt u hierover meer informatie. Omdat Mount Pleasant Airport een militair vliegveld is zijn de regels wat stricter dan normaal. U dient het paspoort en een ticket te kunnen laten zien om toegang te krijgen tot de terminal. Ook geldt er bij vertrek vanaf de Falklands een "Embarkation Taks" van GBP 30 die lokaal moet worden voldaan.

Taal
De officiële taal van de Falkland Eilanden is Engels.

ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds