Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika
 

Duurzaam toerisme: bewust reizen


Duurzaam en verantwoord reizen – of ‘Ecotoerisme’ - lijken de laatste jaren steeds meer modewoorden en een holle termen te zijn. Dit vinden wij bij Ander Licht Reizen spijtig, omdat klimaatverandering en overtoerisme ondertussen wel concrete feiten zijn. Duurzaamheid is een complex thema, waarin wij niet alleen willen denken in termen van 'goed' en 'slecht', maar vooral willen kijken hoe we onze reizen op een bewuste manier zo verantwoord mogelijk kunnen maken en transparantie is daarin in onze optiek cruciaal. Als Latijns-Amerika-specialist weten ook wij dat er aan een vlucht over de oceaan niets duurzaam is, maar wat wij in ieder geval proberen te doen, is onze reizen op een voor mensen, dieren, milieu, natuur en cultuur zo respectvol mogelijke manier te organiseren. Dat doen wij als volgt:


Vervoer

• Ander Licht Reizen compenseert voor al haar klanten de CO2-uitstoot van de hele reis. Dit betreft zowel de intercontinentale als de lokale vluchten en het vervoer ter plaatse. Maar wat is CO2-compensatie nou eigenlijk precies? Om de impact van de CO2-uitstoot zo klein mogelijk te maken, wordt er gezorgd dat een hoeveelheid CO2 gelijk aan de uitstoot van de reis elders op de wereld wordt voorkomen. Dit wordt gedaan door verschillende klimaatprojecten. Alle projecten zijn gecertificeerd door de internationale Gold Standard (GS), onderdeel van de Verenigde Naties. Dat betekent dat de projecten aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen en GS levert een garantie dat de projecten daadwerkelijk de uitstoot verminderen. De projecten worden uitgevoerd onder leiding van de organisatie South Pole. Onder het kopje 'Klimaat projecten' vindt u meer informatie betreffende de klimaatprojecten die de CO2-compensatie ten uitvoer brengen.
• Ander Licht Reizen wil reizen met openbaar vervoer aansporen. KLM biedt meerdere mogelijkheden om vanuit diverse Nederlandse steden per bus naar Schiphol te reizen. Dit kunnen wij gratis voor u bijboeken*. Klik hier voor een overzicht van de KLM busservice. Laat u het ons even weten wanneer u hier interesse in heeft? *Dit kan enkel wanneer de vluchten nog niet definitief gekocht zijn.

Verblijf

• Onder het kopje 'Bewust reizen. Wat kunt u doen?' raden we onze reizigers onder andere aan om van de lokale keuken en winkels gebruik te maken waardoor de lokale economie wordt ondersteund.
• In de keuzemogelijkheden van accommodaties bieden wij -waar mogelijk- kleinschalige opties die in de handen zijn van de lokale bevolking.
• Ander Licht Reizen wijst reizigers op het scheiden van afval ter plaatse (waar mogelijk), en adviseert zuinig om te gaan met elektriciteit en water. Ook luidt ons advies om handdoeken meer dan één keer te gebruiken en gebruik te maken van (groot) verpakte zeepproducten, zodat het niet nodig is om in iedere accommodatie een nieuw zeepje aan te breken.
• In onze optiek is het respecteren van de lokale normen en waarden, zoals gewenste kledingvoorschriften en het niet ongevraagd fotograferen en filmen van de lokale bevolking, een zeer belangrijk onderdeel van een reis. Als touroperator voelen wij ons verantwoordelijk voor het gedrag van de reizigers ter plaatse en daarom schenken wij onze klanten een exemplaar van de reisgids van de serie ‘Cultuur Bewust!’ *Helaas is deze reisgids niet voor alle bestemmingen beschikbaar.
• Ander Licht Reizen is als kleine maatwerkspecialist in de kern géén producent van massatoerisme. De beperkte aantallen toeristen die met Ander Licht op reis gaan, hebben daardoor geen overtoerisme tot gevolg. Dit neemt niet weg dat ook wij onze verantwoordelijkheid willen nemen om bezoekersplaatsen die onder druk staan door overtoerisme te ontlasten. Daarom streven wij ernaar om onze klanten – waar het kan - bewust te maken van minder drukbezochte alternatieven. Deze bieden wij bij voorkeur ook aan in plaats van bezoekersplaatsen die aan de gevolgen van overtoerisme lijden. De toerismesector is goed voor ca. 1 op de 10 banen wereldwijd en door de toeristische activiteiten uit te smeren kunnen mensen en organisaties op meerdere plekken profiteren van de welvaart die dit met zich meebrengt. Momenteel in ontwikkeling: onze ‘Bewust reizen' lijn besteden we extra aandacht aan het terugdringen van overtoerisme en maken we uitsluitend gebruik van accommodaties die een actief beleid hebben op het gebied van het welzijn van de bestemming in de breedste zin van het woord.

Vermaak

• Activiteiten en excursies die schadelijk zijn voor mensen of dieren worden niet aangeboden.
• Door excursies zo veel mogelijk te laten organiseren door de lokale bevolking, blijft de geldstroom die gepaard gaat met deze activiteiten binnen de lokale samenleving. Dit heeft positieve gevolgen voor de lokale welvaart en economie. Toeristische opbrengsten komen bij de lokale bevolking terecht.

Lokale agenten

• Onze lokale agenten en leveranciers zijn op de hoogte van bovenstaande richtlijnen en principes betreffende ‘Bewust reizen’. Natuurlijk dienen wij ons op sommige vlakken aan te passen aan de lokale omstandigheden en de lokale wet- en regelgeving.ANVRsgrcalamiteitenfonds
© Ander Licht Reizen 2005-2022 Jansbuitensingel 29 6811 AD  Arnhem.
ANVRsgrcalamiteitenfonds