Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

Uitgebreide informatie Costa Rica


Natuur
Midden-Amerika - en dus ook Costa Rica - vormt een biologische brug tussen Noord- en Zuid-Amerika. Daarnaast is Costa Rica in geologisch en klimatologisch opzicht bijzonder divers. Op een oppervlakte die maar iets groter is dan Nederland zijn er regenwouden, actieve vulkanen, koraalriffen, mangroven, bergen tot 3800 meter en savannen. Zo'n 25% van het grondgebied is beschermd natuurgebied en omdat er niet veel gejaagd wordt, zijn in veel parken dieren als apen, toekans, papegaaien, kolibries, leguanen, en meer vrij gemakkelijk te zien.

Lokaal vervoer
De handigste manier om in Costa Rica rond te reizen is per huurauto. Omdat nog lang niet alle wegen verhard zijn, is het aan te bevelen een 4-wheel drive auto te nemen. Slechts enkele plekken zijn niet per auto bereikbaar zoals Tortuguero en sommige lodges rond Corcovado. Voor degenen die niet zelf willen rijden, is het mogelijk met binnenlandse vluchten en transfers toch een mooi programma op te bouwen, al zult u dan wat vaker in San José moeten terugkomen.

Eten en drinken
Het eten in in Costa Rica smaakt over het algemeen vrij westers. Het hoofdingredient van een typisch Costa Ricaans ontbijt is 'Gallo Pinto'. Deze mix van rijst en bonen wordt aangevuld met roerei en soms ham, kaas en/of sour cream. Een grote attractie voor veel toeristen in Costa Rica zijn de geweldige soorten tropisch fruit met exotische namen als guanabana, guava, sapote en pepino en met al even exotische smaken. Bij de maaltijden worden meestal frisdranken, verse vruchtensappen, bier of wijn geserveerd. Costa Rica maakt zelf geen goede wijnen. Bijna alle wijnen zijn Chileense importwijnen.

Tijdsverschil
Het is in Costa Rica 7 uur vroeger dan in West-Europa. Tijdens onze zomertijd komt daar nog een uur bij en is het tijdsverschil 8 uur.

Telecommunicatie
Bellen vanuit Costa Rica met een Nederlandse mobiele telefoon is niet mogelijk. De makkelijkste en goedkoopste manier om naar Nederland te bellen is met de belkaarten van de Costaricaanse telefoonmaatschappij. Deze kosten ongeveer 5 euro en daarvoor kun je dan zo'n 10 minuten met Nederland bellen. Internet is in eigenlijk ieder klein plaatsje in Costa Rica beschikbaar. Ook veel hotels hebben computers met een internetverbinding waarvan klanten (al dan niet tegen betaling) gebruik kunnen maken.

Medische aspecten
Ondanks z'n ligging in de tropen is Costa Rica een bestemming waar verhoudingsgewijs weinig medische voorzorgsmaatregelen nodig zijn. Over het algemeen worden door de GGD alleen de DTP vaccinatie en een prik tegen hepatitus A aangeraden. Voorzorgsmaatregelen tegen malaria worden tegenwoordig niet meer nodig geacht.

Wij adviseren u sterk om niet blind te varen op deze informatie. Maakt u voor vertrek een afspraak met uw GGD of huisarts voor een persoonlijk en actueel medisch reisadvies.

Coronaregels
Per 1 april 2022 heeft Costa Rica alle toelatingseisen in verband met corona ingetrokken. Het is niet meer nodig om een gezondheidsformulier in te vullen, er is geen verzekering meer nodig die kosten met betrekking tot corona dekt, en er geen bewijs meer nodig van een negatieve PCR test of vaccinatie.

NB 1: Bovenstaande adviezen golden ten tijde van het samenstellen van deze informatie maar niets zo 'onvoorspelbaar' als coronaregels dus houdt u er svp rekening mee dat last minute wijzigingen altijd mogelijk zijn.
NB 2: Wij geven bovenstaande informatie als service maar u bent er uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor dat u voldoet aan de corona-regels zoals die gelden in de door u te bezoeken landen.

Paspoort en visum
Voor een bezoek aan Costa Rica is alleen een paspoort nodig dat geldig moet zijn tot 1 maand na terugkeer uit Costa Rica. Een visum is niet nodig. Wanneer u via de USA vliegt dient u reistoestemming aan te vragen middels de ESTA website. Bij boeking ontvangt u hierover meer informatie.

Taal
In Costa Rica wordt Spaans gesproken. In de meeste hotels op locaties waar meer toeristen komen, is ook wel bijna altijd iemand te vinden die Engels spreekt, dus kennis van de Spaanse taal is niet echt noodzakelijk om in Costa Rica te kunnen reizen. Maar het maakt het natuurlijk wel makkelijker en leuker als u zich wat basisbegrippen uit het Spaans eigen maakt.

Munteenheid
De Costa Ricaanse munteenheid is de Colón. De makkelijkste manier om aan Colones te komen is door lokaal te pinnen. In de grote steden van Costa Rica zijn pinautomaten aanwezig. Wilt u dollars wisselen dan kan alleen bij banken en kost over het algemeen heel veel tijd. Creditcards worden algemeen geaccepteerd in de wat betere gelegenheden. Wat kleine dollarbiljetten zijn wel handig en worden op zeer veel plaatsen geaccepteerd.

Vakantiepagina
“The natural destination”; dat is Costa Rica als je kijkt naar wat het land de vakantieganger te bieden heeft. Het land profileert zich al enkele decennia als een echt natuurreisbestemming en met recht. Hoewel het maar iets groter is als Nederland heeft het een grote diversiteit aan landschappen en ecosystemen. Van hooggebergte tot palmenstranden, van actieve vulkanen tot mangroven en van koraalriffen tot regenwouden.

Daarnaast zijn er volop prettige en sfeervolle hotels. Hoewel er wel enkele plekken zijn waar het massatoerisme de overhand begint te krijgen zijn er nog altijd vele prettige kleinschalige hotels, rustige nationale parken en relaxte tropische stranden te vinden waar de kustlijn nog altijd veel meer bomen dan gebouwen telt. De infrastructuur is prima en over het algemeen is het in Costa Rica rustig en veilig. Het land leent zich uitstekend voor een rondreis per huurauto.

Een fijne vakantie betekent echter niet alleen dingen zien en beleven maar ook onbezorgd genieten. U wilt erop vertrouwen dat uw reis naar wens zal verlopen en er alles aan gedaan is om u een fijne vakantiebelevenis te bieden. Ander Licht Reizen is een kleine organisatie en dat koesteren we. Een nadeel is dat we minder naamsbekendheid hebben en om u toch een idee te geven over hoe we werken, vindt u hieronder de laatste reacties van onze klanten over hun vakantie in Costa Rica.

Wilt u geen klantenreacties, maar gelijk naar ons reisaanbod? Klik dan hier voor onze Costa Rica reizen.

ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds