Ander Licht Reizen
Al meer dan 10 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

Uitgebreide informatie Costa Rica


Natuur
Midden-Amerika - en dus ook Costa Rica - vormt een biologische brug tussen Noord- en Zuid-Amerika. Daarnaast is Costa Rica in geologisch en klimatologisch opzicht bijzonder divers. Op een oppervlakte die maar iets groter is dan Nederland zijn er regenwouden, actieve vulkanen, koraalriffen, mangroven, bergen tot 3800 meter en savannen. Zo'n 25% van het grondgebied is beschermd natuurgebied en omdat er niet veel gejaagd wordt, zijn in veel parken dieren als apen, toekans, papegaaien, kolibries, leguanen, en meer vrij gemakkelijk te zien.

Lokaal vervoer
De handigste manier om in Costa Rica rond te reizen is per huurauto. Omdat nog lang niet alle wegen verhard zijn, is het aan te bevelen een 4-wheel drive auto te nemen. Slechts enkele plekken zijn niet per auto bereikbaar zoals Tortuguero en sommige lodges rond Corcovado. Voor degenen die niet zelf willen rijden, is het mogelijk met binnenlandse vluchten en transfers toch een mooi programma op te bouwen, al zult u dan wat vaker in San José moeten terugkomen.

Eten en drinken
Het eten in in Costa Rica smaakt over het algemeen vrij westers. Het hoofdingredient van een typisch Costa Ricaans ontbijt is 'Gallo Pinto'. Deze mix van rijst en bonen wordt aangevuld met roerei en soms ham, kaas en/of sour cream. Een grote attractie voor veel toeristen in Costa Rica zijn de geweldige soorten tropisch fruit met exotische namen als guanabana, guava, sapote en pepino en met al even exotische smaken. Bij de maaltijden worden meestal frisdranken, verse vruchtensappen, bier of wijn geserveerd. Costa Rica maakt zelf geen goede wijnen. Bijna alle wijnen zijn Chileense importwijnen.

Tijdsverschil
Het is in Costa Rica 7 uur vroeger dan in West-Europa. Tijdens onze zomertijd komt daar nog een uur bij en is het tijdsverschil 8 uur.

Telecommunicatie
Bellen vanuit Costa Rica met een Nederlandse mobiele telefoon is niet mogelijk. De makkelijkste en goedkoopste manier om naar Nederland te bellen is met de belkaarten van de Costaricaanse telefoonmaatschappij. Deze kosten ongeveer 5 euro en daarvoor kun je dan zo'n 10 minuten met Nederland bellen. Internet is in eigenlijk ieder klein plaatsje in Costa Rica beschikbaar. Ook veel hotels hebben computers met een internetverbinding waarvan klanten (al dan niet tegen betaling) gebruik kunnen maken.

Medische aspecten
Ondanks z'n ligging in de tropen is Costa Rica een bestemming waar verhoudingsgewijs weinig medische voorzorgsmaatregelen nodig zijn. Over het algemeen worden door de GGD alleen de DTP vaccinatie en een prik tegen hepatitus A aangeraden. Voorzorgsmaatregelen tegen malaria worden tegenwoordig niet meer nodig geacht.

Wij adviseren u sterk om niet blind te varen op deze informatie. Maakt u voor vertrek een afspraak met uw GGD of huisarts voor een persoonlijk en actueel medisch reisadvies.

Paspoort en visum
Voor een bezoek aan Costa Rica is alleen een paspoort nodig dat geldig moet zijn tot 1 maand na terugkeer uit Costa Rica. Een visum is niet nodig. Wanneer u via de USA vliegt dient u reistoestemming aan te vragen middels de ESTA website. Bij boeking ontvangt u hierover meer informatie.

Taal
In Costa Rica wordt Spaans gesproken. In de meeste hotels op locaties waar meer toeristen komen, is ook wel bijna altijd iemand te vinden die Engels spreekt, dus kennis van de Spaanse taal is niet echt noodzakelijk om in Costa Rica te kunnen reizen. Maar het maakt het natuurlijk wel makkelijker en leuker als u zich wat basisbegrippen uit het Spaans eigen maakt.

Munteenheid
De Costa Ricaanse munteenheid is de Colón. De makkelijkste manier om aan Colones te komen is door lokaal te pinnen. In de grote steden van Costa Rica zijn pinautomaten aanwezig. Het wisselen van USD kan alleen bij banken en kost over het algemeen heel veel tijd. Creditcards worden algemeen geaccepteerd in de wat betere gelegenheden. Wat kleine dollarbiljetten zijn wel handig en worden op zeer veel plaatsen geaccepteerd.

ANVRsgrcalamiteitenfonds
© Ander Licht Reizen 2005-2019 Groenestraat 294 6531 JC  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds