Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

Over onze Costa Rica vakantie...

“The natural destination”; dat is Costa Rica als je kijkt naar wat het land de vakantieganger te bieden heeft. Het land profileert zich al enkele decennia als een echt natuurreisbestemming en met recht. Hoewel het maar iets groter is als Nederland heeft het een grote diversiteit aan landschappen en ecosystemen. Van hooggebergte tot palmenstranden, van actieve vulkanen tot mangroven en van koraalriffen tot regenwouden.

Daarnaast zijn er volop prettige en sfeervolle hotels. Hoewel er wel enkele plekken zijn waar het massatoerisme de overhand begint te krijgen zijn er nog altijd vele prettige kleinschalige hotels, rustige nationale parken en relaxte tropische stranden te vinden waar de kustlijn nog altijd veel meer bomen dan gebouwen telt. De infrastructuur is prima en over het algemeen is het in Costa Rica rustig en veilig. Het land leent zich uitstekend voor een rondreis per huurauto.

Een fijne vakantie betekent echter niet alleen dingen zien en beleven maar ook onbezorgd genieten. U wilt erop vertrouwen dat uw reis naar wens zal verlopen en er alles aan gedaan is om u een fijne vakantiebelevenis te bieden. Ander Licht Reizen is een kleine organisatie en dat koesteren we. Een nadeel is dat we minder naamsbekendheid hebben en om u toch een idee te geven over hoe we werken, vindt u hieronder de laatste reacties van onze klanten over hun vakantie in Costa Rica.

Wilt u geen klantenreacties, maar gelijk naar ons reisaanbod? Klik dan hier voor onze Costa Rica reizen.


Peter en Marieke Verkuil


Peter en Marieke Verkuil


PURA VIDA, PURA VIDA, PURA VIDA ....typisch Costa Rica...een uitdrukking die zegt dat je moet genieten, alles uit het leven moet halen, dat iets mooi is, dat je je géén zorgen moet maken om nietszeggende dingen .. gewoon PURA VIDA.

En dat is Costa Rica. Zelfs San José is PURA VIDA, ook al hadden wij dat ook best over kunnen slaan aan het begin van onze reis. De reis die wij met Evelien hebben samengesteld, bracht ons van het regenwoud in Tortuguero, naar de Arenal vulkaan, naar Tarcoles, vervolgens het Corcovado National Park, Uvita en via San Gerardo de Dota weer terug naar San José. Tortuguero was all-in en de rest met een huurauto. Tip: neem een automaat en GPS dat rijdt super relaxed.
De natuur is overweldigend in Costa Rica en wij hebben dan ook waanzinnig veel mooie dieren en natuur gezien.

Corcovado was zeker een hoogtepunt. De rit ernaar toe is prachtig en het is bijzonder om je auto achter te laten en de laatste 3 km over het strand te moeten lopen naar je bestemming ...zonder elektra en wifi, lekker weg van de bewoonde wereld, midden in de natuur. Wij hebben daar ook meerdere trekkings gemaakt. Uiteenlopend van 2 uren (nacht trekking) tot 6 uren. Elk zweetdruppeltje (en het waren er veel) was de moeite waard.

Eigenlijk was de hele reis één hoogtepunt. Alle boottochten in Tortuguero zijn leuk om te doen, ook als het regent. De luiaard tour in La Fortuna is ook een echte aanrader, zeker als na afloop ‘de teller’ op 5 én een baby luiaard staat. In San Gerardo de Dota op zoek naar de Quetzal, en yes ...gevonden. Of een bezoek aan een koffie plantage in de buurt van San José ...het is gewoon PURA VIDA

Dank voor jullie hulp bij het samenstellen van deze mooie reis. Ook de complimenten aan jullie lokale agent die ons een prima briefing heeft gegeven aan het begin van de reis.

Met vriendelijke groet,
Peter & Marieke
Dieneke ten Wolde en Daniel Beens


Dieneke ten Wolde en Daniel Beens


Als ik aan Costa Rica denk, zie ik ons op ons terras in Drake Bay zitten, waar de papegaaien in de palmbomen voor ons zitten te ruziën. Ik loop weer naar het strandje, waar een zwarte havik naar schelpdieren aan het zoeken is. Op de wandeling door de jungle maak ik mooie foto’s van badderende, kleurige vogeltjes. Als ik bijna “thuis” ben kom ik een familie kapucijnaapjes tegen die in de bomen ligt te rusten. We racen met de boot naar het snorkeleiland, waar een haai en een schildpad op ons liggen te wachten. Op de terugweg zien we dolfijnen opspringen.
Op excursie in Tortuguero hebben we met veel moeite het achterwerk van een luiaard gespot als blijkt dat in de boom voor onze kamer onze eigen huisluiaard bivakkeert, die zich gewillig van alle kanten laat fotograferen. De vlinders in de kas kosten heel wat meer moeite, omdat ze zo snel zijn, maar de groene en rode kikkertjes zitten gelukkig trouw te poseren.
In La Fortuna worden we ’s ochtends gewekt door de angstaanjagende kreten van brulapen en ontbijten naast de voedertafel die allerlei prachtige vogels aantrekt.
Monteverde lijkt een saai uitzicht te bieden op een donker bos, dat echter deel uit blijkt te maken van de route van een groepje kapucijnerapen en het foerageergebied vormt van enkele agoeti’s. Op de hangbruggen hebben we een geweldig uitzicht en zien opeens een quetzal opvliegen! De kolibries in de tuin zijn een uitdaging voor de natuurfotograaf: ze zijn ragfijn en razendsnel. Op weg naar Uvita bewonderen we de enorme krokodillen vanaf de veilige brug. Vanuit onze tent zien we bijzondere vogels hun toeren uithalen, totdat een tropische stortbui er een eind aan maakt.
In Manuel Antonio staan we ’s ochtends weliswaar in file naar de ruim aanwezige luiaards te kijken, maar ’s middags blijken alle bezoekers verdwenen te zijn en bewonderen we op ons gemak de doodshoofdaapjes.

We genoten van al het dierenleven in Costa Rica, maar hebben ook een geweldige tijd gehad door de vriendelijke mensen, fijne hotels, het heerlijke eten, de bloemenpracht en de afwisseling van het land.
Raimond, Jennifer, Pip en Rune


Raimond, Jennifer, Pip en Rune


Fantastische mooie reis gehad.
Zoveel gezien en gedaan. Fantastisch mooi, vriendelijk en veilig land. Mooie locaties en accommodaties.
Hoogtepunten: Tortuguero, zeker Puerto Viejo en Cahuita!, Samara, Monteverde en Ensenada Lodge
Christian en Kirsten


Christian en Kirsten


In november 2015 hebben wij een onvergetelijke, door Ander Licht Reizen georganiseerde reis gemaakt door Costa Rica en Nicaragua.
Na een voorspoedige vlucht via Panama City werden we opgehaald bij de luchthaven van San Jose. Vervolgens zij we per taxi (enerverende rit!) naar een knus hotel in de hoofdstad gebracht.
De volgende ochtend werden we per luxe touringcar opgehaald voor de reis naar Tortuguero. Het laatste stuk naar de lodge ging per boot. Onderweg gelijk al veel dieren gezien. Bij Mawamba Lodge was alles prima geregeld. De excursies die we daar gedaan hebben, waren echt de moeite waard, super gidsen. Zowel op het terrein van de lodge als op het water was er erg veel te zien.
Daarna zijn we naar Puerto Viejo gereisd per shuttle. Onze rustige Azania lodge lag net buiten het dorp, heel dichtbij het strand. In Puerto Viejo heerst een relaxte surfer-sfeer zijn er veel gezellige plekjes om te eten. De excursie naar Cahuita National Parc was ook zeer de moeite waard. Een relatief klein nationaal park, maar enorm veel dieren gezien.
Vanaf Puerto Viejo zijn we met een gehuurde 4 wheel drive naar het noorden gereden. Daar hebben we een paar dagen in Laguna de Lagarto doorgebracht, een fantastisch paradijs voor liefhebbers van vogels, kaaimannen, en zoogdieren in en rond het regenwoud. De route over de onverharde weg er naar toe was ook een avontuur (en de 4wd was geen overbodige luxe).
Vervolgens zijn we naar de Arenal Vulkaan gereden. Onze lodge lag dichtbij de voet van de Arenal. Ondanks het feit dat de top van de vulkaan zich niet heeft laten zien, hebben we enorm genoten van de omgeving. Op korte afstand van de vulkaan zijn er prachtige wandelingen te doen (omgeving Observatory). Ook een bezoek aan the Hanging Bridges is zeker de moeite waard.
Na een lange reis zijn we aangekomen in Léon, Nicaragua. We zaten in een prachtig oud hotel in het hartje van de stad. Een voormalig klooster en een oase van rust in de hectische stad. Daar hebben we o.a. het oorlogsmuseum bezocht en genoten van een schitterend uitzicht vanaf het dak van het museum. Deze stad heeft veel oude gebouwen.
Hierna zijn we, via de voet van de net ontwaakte vulkaan Momotombo, naar Granada gereden. We zaten daar in een fantastisch hotel (Corazon) net buiten het gezellige centrum van de kleurrijke stad. De gedownloade wandeling heeft ons veel van de mooie, schone en meer “dorpse” stad laten zien.
Het land is armoediger dan Costa Rica. Veel mensen verplaatsen zich in Nicaragua met paard en wagen, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen op de donkere wegen. Van Nicaragua weer terug gereden naar Costa Rica. De grensovergang was een ervaring op zich!
De volgende stop lag in de buurt van Rincon de la Vieja. Deze omgeving is zeer geschikt voor prachtige dagwandelingen. Er is in de hele omgeving veel vulkanische activiteit.
Vervolgens zijn we doorgereden naar de Savegre Lodge. Om daar te komen moesten we over een hoge pas van 3400 meter. Fantastische vergezichten met prachtige avondzon op de wolken. Een sprookje! De schitterende lodge is gelegen op 2200 meter, wat betekent dat het 's nachts lekker afkoelt. De temperatuur overdag was ook zeer aangenaam. Achter de lodge zijn er kilometerslange wandelpaden te vinden. Rond de lodge bevinden zich heel veel vogels.
Na ons verblijf in Parque Nacional los Quetzales zijn we afgezakt langs de westkust van Costa Rica. Via een prachtige autorit kwamen we aan bij een rustige lodge op een paar kilometer van Uvita. Het strand lag op loopafstand van de lodge, en ook hier waren weer veel vogels en zoogdieren te zien. Vanaf de veranda van onze lodge genoten van o.a. toekans, papegaaien, spechten en spectaculaire zonsondergangen.
De laatste bestemming van onze reis lag in Corcovado National Parc. Het was een paradijselijk mooi plekje in the middle of nowhere.
Het eten was overal erg lekker en gevarieerd. Van de 'rice and beans' hebben we dagelijks genoten. Vanwege het feit dat wij in november/december in Midden Amerika waren, kregen we te maken met het einde van het regenseizoen. Een goede poncho is dan ook geen overbodige luxe, aangezien het echt iedere dag even regent.
Beide landen zijn erg geschikt om met een huurauto te ontdekken. Wel goed om je te realiseren dat de gemiddelde snelheid op ongeveer 40 km/uur ligt. Dit heeft te maken met files, de slechte staat van sommige wegen, en de lange beklimmingen waar je het kan treffen dat je achter een langzaam voortkruipende vrachtwagen terecht komt.
De inwoners van beide landen zijn heel vriendelijk, en de natuur is zeer afwisselend en spectaculair mooi.

Onze reis met Ander Licht Reizen was werkelijk fantastisch. We zullen deze nooit vergeten. Op alle bestemmingen troffen we schitterende onderkomens aan. Op de laatste bestemming hebben we in een tent geslapen, zeker de moeite waard om op deze manier het leven in het regenwoud te 'proeven'. De vooraf toegestuurde informatie was erg praktisch en hebben we de hele reis bij de hand gehouden.
Mark en Femke van der Loo


Mark en Femke van der Loo


Nogmaals willen wij benadrukken dat we enorm hebben genoten van ons huwelijksreis en willen we tegen jullie en vooral Irene zeggen dat we zeker voor Anderlicht Reizen kiezen als we weer zo'n mooie reis willen maken.
Bijzonder goed geregeld, professionele manier van werken en zeer vriendelijke mensen die je altijd ter wille zijn. Bedankt voor een mooie en voor ons een geslaagde bijzondere reis.ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.