Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

  home > Costa Rica > Rondreizen > Natuurreis Costa Rica en Panama

Natuurreis Costa Rica en Panama


Costa Rica en Panama zijn buurlanden die samen erg veel te bieden hebben, vooral op het gebied van natuur. Tijdens deze drie weken durende reis bezoekt u onder andere het Tortuguero Nationaal Park, de Arenal vulkaan, de stranden van Manuel Antonio, de nevelwouden van Boquete en sluit u de reis op relaxte wijze af op een van de eilanden van Bocas del Toro.


DIASHOW

Bocas del Toro

Natuurreis Costa Rica en Panama

programma van dag-tot-dag


Dag 1 Aankomst San José

Deze rondreis door Costa Rica en Panama start bij aankomst in San José. Hier aangekomen wordt u opgehaald bij het vliegveld en naar het hotel gebracht voor uw eerste overnachting op Costa Ricaanse bodem. Afhankelijk van uw vluchttijd kunt u de rest van de dag naar eigen inzicht invullen.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 2 Naar Tortuguero

U wordt vroeg in de ochtend bij het hotel opgehaald voor de rit naar Tortuguero. Het eerste stuk reist u per bus en vervolgens gaat u verder per boot. Tijdens de boottocht begint uw reis gelijk al goed, want met een beetje geluk ziet u onderweg al de dieren zoals reigers, toekans, apen en krokodillen. In de middag kan er meestal al een eerste korte excursie worden gemaakt door de prachtige tuin van het complex.
Overnachting: lodge op basis van volpension

Dag 3 Excursies in Tortuguero

Het programma van vandaag kan enigszins wisselen, maar in ieder geval maakt u een boottocht over de prachtige met dicht regenwoud omzoomde kreken van het park. De bootsmannen kennen het park goed en weten waar de dieren zich bevinden. Daarbij zijn ze uitstekend getraind in het spotten van wild. Tijdens een boottocht kunt u o.a. schildpadden, luiaards, toekans, papegaaien, ijsvogels, slangenhalsvogels, verschillende soorten reigers, apen en kaaimannen tegenkomen.
Overnachting: lodge op basis van volpension

Dag 4 Van Tortuguero naar Horquetas de Sarapiquí

Na het ontbijt verlaat u Tortuguero en reist u per boot en bus naar Guápiles, waar de huurauto voor u klaar staat. Vanaf hier reist u naar de hacienda waar u komende nacht verblijft. Zo kunt u rustig kennismaken met de manier van rijden in Costa Rica. Deze hacienda is gelegen aan de voet van het Braulio Carrillo Nationaal Park. U kunt de middag gebruiken voor een verkenning van de omgeving per huurauto. (ca. 20 km, ongeveer 15 minuten reistijd)
Overnachting: hacienda op basis van logies/ontbijt

Dag 5 Naar de Arenal vulkaan

Vandaag rijdt u in ongeveer 3 uur naar het dorpje La Fortuna aan de voet van de Arenal vulkaan. De Arenal was sinds 1968 bijna continu in eruptie en daarmee een van de actiefste vulkanen van Latijns-Amerika. Tegenwoordig slaapt de vulkaan, maar nog steeds is deze omgeving prachtig voor een bezoek.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 6 Vrije dag in La Fortuna

U kunt vandaag de hele dag gebruiken om de omgeving van de Arenal en het nabijgelegen stuwmeer te verkennen. In de omgeving liggen mooie watervallen waar u naar toe kunt wandelen. Ook kan er een bezoek worden gebracht aan het thermale badencentrum Tabacón aan de voet van de vulkaan. Hier kunt u heerlijk relaxen en genieten. Maar wilt u een wat actievere dag, dan kunt u tijdens deze vrije dag bijvoorbeeld een paardrijtocht in de omgeving gaan maken of een bezoek brengen aan het wetlandgebied Caño Negro. Tijdens een boottocht door dit park ziet u vaak grote aantallen watervogels, zoals reigers, ooievaars, aalscholvers en de (in Costa Rica zeldzame) jabiru ooievaar.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 7 Van La Fortuna naar Rincón de la Vieja

De rit van La Fortuna naar Rincón de la Vieja neemt ongeveer 3,5 uur in beslag. Vergeet onderweg niet te genieten van het landschap. Voor wat verfrissing kunt u onderweg een stop maken bij een fruitkraampje, waar vaak Coco Helado (koude kokosmelk) wordt verkocht.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 8 Vrije dag in Rincón de la Vieja

De omgeving rond Rincón de la Vieja nodigt uit tot stevige wandelingen of paardrijdtochten. Een plek die u niet mag overslaan is Las Pailas. Bij deze plek treedt de warmte van de vulkaan naar buiten in de vorm van pruttelende modderpotten, sissende fumarolen en andere verschijnselen. Daarnaast kunt u ook een tocht maken naar de Blue Lagoon; een prachtig helderblauw bergmeer waar u een verfrissende duik kunt nemen alvorens terug te wandelen.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 9 Naar Monteverde

Vandaag rijdt u vanuit Rincón de la Vieja in ongeveer 3,5 uur naar Monteverde, een voormalig quakerdorp. Dit dorp heeft zich de laatste jaren snel ontwikkeld als een natuurreisdoel waar van alles te doen is. Monteverde is vooral een begrip bij vogelaars, want hier komen zeldzame nevelwoudvogels voor zoals de three-wattled bellbird en de quetzal (de heilige vogel van de Maya's).
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 10 Vrije dag in Monteverde

In de omgeving van Monteverde en Santa Elena is genoeg te beleven. Zo zou u vandaag een bezoek kunnen brengen aan het nevelwoud, waar u kans heeft om een aantal bijzondere vogels tegen te komen zoals de klokvogel en de quetzal. Dé attractie in Santa Elena is de skywalk in het Santa Elena reservaat. Hoog boven de woudbodem zijn hier metalen hangbruggen geconstrueerd die u door de kroonlaag van het nevelwoud leiden. Zeker 's ochtends vroeg vormen de hangbruggen een ideale plek voor het spotten van vogels. Als u op zoek bent naar een 'adrenaline-kick' dan is de sky trek in Santa Elena een echte aanrader. U 'vliegt' daarbij aan staaldraden door de kroonlaag van het woud.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 11 Van Monteverde naar het Manuel Antonio N.P.

De laatste bestemming in Costa Rica zijn de prachtige, met regenwouden omzoomde stranden van het Manuel Antonio National Park aan de Stille Oceaan. In Manuel Antonio kunt u zowel relaxen als genieten van de natuur. Terwijl u op het strand ligt, kunt u met enig geluk apen en neusbeertjes door de bomen zien klimmen en loopt er over de grond een grote zwarte leguaan die alle badgasten met argusogen gadeslaat.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 12 Vrije dag in het Manuel Antonio Nationaal Park

Deze dag verblijft u in de omgeving van het Manuel Antonio Nationaal Park, een park dat veel te bieden heeft voor haar bezoekers. U kunt er natuurlijk voor kiezen lekker bij te komen van uw reis en heerlijk te genieten van het strand, de zon en de zee in of buiten het nationaal park. Wilt u wat actiefs doen, dan heeft u veel mogelijkheden. U kunt vanuit Manuel Antonio rafttochten en kajaktochten maken, het is mogelijk te gaan boogie boarden, te surfen op de golven van de Stille Oceaan en natuurexcursies te maken waarbij u kennis maakt met dit prachtige park. U hoeft zich hier niet te vervelen.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 13 Van Costa Rica naar Panama

In de vroege ochtend rijdt u in ongeveer 4 uur naar de grensovergang waar u uw huurauto achterlaat. Vanuit hier wordt u naar uw eerste bestemming in Panama gebracht; Boquete. Boquete is een van de bekende plaatsen in Panama, voornamelijk vanwege de vele outdoormogelijkheden in deze omgeving. (ca. 218 km, ongeveer 4 uur reistijd naar de grensovergang)
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 14 Vrije dag in Boquete

Van vandaag kunt u een actieve dag maken, want de mogelijkheden rondom Boquete zijn eindeloos! Zo kunt u gaan raften over de Río Chiriquí of de Río Chiriquí Viejo, gaan hiken, klimmen of een canopy tour maken door het hoogland regenwoud. Mocht u het vandaag liever rustig aan willen doen, dan kunt u gaan genieten in de thermale baden of u maakt een wandeling over de koffieplantage.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 15 Naar Bocas del Toro

's Ochtends wordt u opgehaald en naar Almirante gebracht, voor de boottocht naar Bocas del Toro; een archipel met vele grote en kleine eilandjes in het noorden van Panama. Hier kunt u uw rondreis door Costa Rica en Panama op een relaxte wijze afsluiten.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 16 Vrije dag in Bocas del Toro

De voornaamste activiteiten in Bocas del Toro zijn varen, zwemmen, zeilen, snorkelen en relaxen op een van de vele tropische stranden in deze archipel. Kortom; een heerlijke afsluiting van uw reis. Een goede plek om te gaan zwemmen en snorkelen is Boca del Drago, aan de westzijde van Isla Colón. Daarnaast kunt u op dit eiland ook terecht voor kajakken, fietsen, wandelen, birdwatching en vissen.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 17 Vrije dag in Bocas del Toro

Het Parque Nacional Marino Isla Bastimentos is Panama's eerste marinepark. Dit park is ontstaan in 1988 en dit is een goede plek om een dagje te gaan snorkelen of te duiken. Zodra u voet op Isla Bastimentos zet, begeeft u zich in een compleet andere wereld. Het noordelijke gedeelte van het eiland bestaat uit door wildernis omzoomde stranden en in het zuiden liggen mangrove-eilanden en koraalriffen.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 18 Naar Panama City

Afhankelijk van uw vluchttijd wordt u naar de luchthaven van Bocas del Toro gebracht voor de vlucht naar Panama City. De hoofdstad biedt de bezoeker een mix van historische en moderne gebouwen, natuur en cultuur. De bekendste plek van de stad is het Panamakanaal, maar daarnaast zijn de historische plekken zoals Panama Vieja en Casco Viejo ook zeker een bezoek waard.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 19 Excursie Panama City

's Ochtends bezoekt u samen met een Engelstalige gids het Panamakanaal en Casco Viejo. U maakt een eerste stop bij Miraflores, een van de sluizen van het kanaal en een plek waar u een spectaculair uitzicht heeft over de voorbijgaande grote containerschepen. Tijdens een bezoek aan het museum krijgt u een goed beeld van de geschiedenis en de bouw van het Panamakanaal. Casco Viejo is een historisch gedeelte van de stad wat door Unesco tot werelderfgoed is verklaard. Hier maakt u een wandeling langs de koloniale gebouwen, kerken, het nationale museum en presidentiële paleis. De middag kunt u naar eigen inzicht invullen.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 20 Terug naar Nederland

Afhankelijk van uw vluchttijd, heeft u overdag ter vrije besteding. U wordt van het hotel naar het vliegveld van Panama City gebracht en hiermee eindigt deze rondreis door Costa Rica en Panama.


U kunt op een desktop computer eenvoudig in- en uitzoomen op bovenstaand kaart door met de cursor boven de kaart te gaan staan, control ingedrukt te houden en te zoomen met het scrollwiel van uw muis.

Algemene informatie

In drie weken reist u naar vele highlights van Costa Rica en Panama.

 • code PA0002
 • Prijsindicatie pp vanaf: € 2.000 - € 2.500
 • reisduur 20 dagen
 • niveau 1
 • comfort 3
 • startpunt San José
 • eindpunt Panama City

accommodatie
U verblijft in goede middenklasse accommodaties op basis van logies/ontbijt. In Tortuguero verblijft u op basis van volpension.

reisgezelschap
individueel

minimaal 2 deelnemers

reisperiode
De beste reisperiode is januari t/m augustus, omdat het in de maanden september tot december meer kan regenen.Inbegrepen
 • overnachtingen op basis van logies/ontbijt
 • overnachtingen Tortuguero op basis van volpension
 • autohuur Costa Rica Suzuki Jimny inclusief Full Cover verzekering
 • GPS bij autohuur.
 • boottocht Almirante - Bocas del Toro
 • lokale vlucht Bocas del Toro - Panama City
 • 4-uur durende excursie Panama City
Niet inbegrepen
 • intercontinentale vlucht
 • overige maaltijden
 • overige excursies en entrees
 • brandstof
 • persoonlijke uitgaven, verzekeringen en fooien
Vraag een offerte aan


ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds