Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

Uitgebreide informatie Colombia


Geschiedenis
De oudste vondsten die getuigen van menselijke bevolking in Colombia dateren van ongeveer 14.000 v Chr. De eerste echte hoogontwikkelde cultuur dateert echter van ca. 600 voor Chr. Dit waren de Tayronas in het Caribische kustgebied. Rond het jaar 1000 kwam in het hoogland de Muisca-cultuur tot bloei. Beide culturen werden echter te gronde gericht door de komst van de Spaanse conquistadores rond 1500. De Spanjaarden maakten vervolgens zo'n 300 jaar de dienst uit maar rond 1800 kreeg het Spaanse gezag een flinke knauw doordat Napoleon in Europa de macht greep. Het verlangen naar onafhankelijkheid ontaardde in een strijd en in 1821 werd Simon Bolívar geïnaugureerd als president van de republiek Gran Colombia die bestond uit het hedendaagse Colombia, Panama, Ecuador en Venezuela. In de jaren daarna splitsten Venezuela, Ecuador en uiteindelijk ook Panama zich af als soevereine staten en kreeg het huidige Colombia z'n vorm. Belangrijke periodes in de geschiedenis van het onafhankelijke Colombia waren de 1000 dagen durende burgeroorlog (1899-1902) en "La Violencia" (1948-1958), het gewelddadige conflict tussen de liberale en de conservatie partij van Colombia die begon met de politieke moord op de links-liberale politicus Jorge Eliécer Gaitán. Een andere mijlpaal was de feitelijke machtsovername door de drugskartels van Cali en Medellín in de jaren tachtig. Daartussendoor, in de jaren zestig en zeventig, vond de opkomst plaats van linkse guerillabewegingen zoals de FARC die tot enkele jaren geleden grote delen van het land beheersten. Sinds ongeveer 10 jaar is de invloed van de FARC echter drastisch afgenomen en in 2013 zijn vredesbesprekingen gestart die tot een definitieve oplossing moeten leiden. Hopelijk vormen deze besprekingen de voorbode van een lange periode van rust en voorspoed.

Bevolking
Volgens de laatste tellingen heeft Colombia een bevolking van ruim 49 miljoen mensen. Daarmee heeft het land de grootste populatie van alle Spaanssprekende landen in Zuid-Amerika. Door de vele onrustige jaren die het land heeft gekend en de relatieve onveiligheid op het platteland woont het overgrote deel van de bevolking (zo'n 80%) in de steden. Bogotá neemt hiervan met meer dan 8 miljoen inwoners het leeuwendeel voor z'n rekening. Andere grote steden zijn Medellín en Cali (beide zo'n 2,5 miljoen) en Barranquilla (1 miljoen). Het overgrote deel van de bevolking woont in de Andes en langs de noordkust. Het zuidoostelijke laagland (met de Llanos en de Amazone) beslaat qua oppervlak bijna de helft van het land maar er woont slechts 3% van de bevolking.
De bevolking bestaat voor ongeveer 60% uit mestiezen (mensen van gemengd Indiaans en Spaans bloed), 20 % is van Europese origine, iets meer dan 10% is van gemengd Europees/Afrikaanse origine en slechts een paar procent van de mensen is van Afrikaanse of Afrikaans/Indiaanse oorsprong. De oorspronkelijk indiaanse bewoners maken tegenwoordig nog slechts 1 procent uit van de totale bevolking.

Natuur
Qua natuurlijke diversiteit is Colombia een land van superlatieven. Er zijn regenwouden, savannen, besneeuwde bergketens, páramo's, mangroven en koraalriffen. De regenwouden van Colombia zijn relatief onaangetast en strekken zich uit over gigantische oppervlakten. Vooral het Chocó regenwoud langs de Stille Oceaan kent door z'n isolatie en extreme hoeveelheden neerslag een zeer groot aantal endemische planten- en diersoorten. Wel geldt dat Colombia nog geen lange traditie heeft in natuurtoerisme; het aantal goede natuurlodges is in verhouding tot de eindeloze mogelijkheden dan ook laag.

Vervoer
De belangrijkste vervoermiddelen in Colombia voor de lange afstanden zijn de bus en het vliegtuig. Tussen de belangrijkste steden wordt dagelijks gevlogen en het gebruik van enkele binnenlandse vluchten is dan ook aan te raden omdat reistijden anders erg lang worden. Dat komt zeker ook door het bergachtige karakter van het land. De afstand tussen bijvoorbeeld Bogotá en Medellín - de twee grootste steden van Colombia - is hemelsbreed slechts zo'n 300 km maar toch doet de gemiddelde bus 9 uur over deze rit vanwege de ruige topografie en de eindeloos vele bochten in de weg. Openbare bussen vormen voor sommige lange trajecten een serieus alternatief. Mits gekozen wordt voor de juiste maatschappijen, zijn de bussen heel comfortabel en tegengesteld aan het imago dat Zuid-Amerika nog altijd met zich meedraagt rijden ze verrassend goed op tijd.

Tijdsverschil
Het is in Colombia in de wintertijd 6 uur vroeger dan in Nederland en België. Tijdens de West-Europese zomertijd is het tijdsverschil 7 uur.

Telecommunicatie
Bellen met Nederland vanuit Colombia is eenvoudig en niet meer echt duur. Ter indicatie rekent Vodafone op dit moment ongeveer € 1,60 per minuut om te bellen en € 1,20 om gebeld te worden. Mobiele telefoons werken tegenwoordig gewoon in Colombia en de dekking is verrassend goed. Dit blijft natuurlijk wel afhankelijk van de provider en het abonnement. Ook is het van belang dat het toestel een tri-band toestel is. Dual-band toestellen werken in Colombia niet. Wilt u langer praten en heeft u een smartphone dan is het handig om Skype te installeren, dan kunt u overal waar wifi is gratis bellen. Met uitzondering van zeer afgelegen accommodaties beschikken tegenwoordig nagenoeg alle hotels over wifi voor hun klanten. Wilt u veel bellen dan is een andere optie om een lokale simkaart te kopen. Deze zijn goedkoop (ca. € 5), en algemeen verkrijgbaar. Hiermee kunt u binnen Colombia tegen lokaal tarief bellen. Wilt u maar weinig bellen dan is het handigste wellicht om Cabinas Telefonicas te bezoeken. Dit zijn telefoonwinkeltjes waar je een nummer opgeeft en dan in een cabine kunt bellen. De 'cabinas telefonicas' zijn in elk dorpje van enig formaat wel aanwezig.

Paspoort en visum
Voor een bezoek aan Colombia is alleen een paspoort nodig dat geldig moet zijn tot 6 maanden na terugkeer uit Colombia. Een visum is niet nodig tenzij u meer dan 90 dagen in Colombia verblijft. Wanneer u via de USA vliegt dient u reistoestemming aan te vragen op de ESTA website. Bij boeking ontvangt u hierover meer informatie.

Taal
De officiële taal van Colombia is het Spaans. Dit is ook de taal die door iedereen wordt gesproken met uitzondering wellicht van enkele geïsoleerd levende inheemse volken. De reizen zoals wij die organiseren zijn zeker mogelijk zonder dat u de taal machtig bent, maar wilt u op eigen gelegenheid gaan rondreizen dan is enige kennis van de Spaanse taal eigenlijk onontbeerlijk. Overigens geldt ook voor reizigers die georganiseerd op pad gaan, dat enige kennis van het Spaans (al zijn het maar een paar beleefdheidsfrasen), zeker meerwaarde heeft voor de beleving van uw reis.

Medische aspecten
Voor reizen naar Colombia worden over het algemeen vaccinaties aanbevolen voor DTP en hepatitis-A. Bij reizen naar het Amazonewoud wordt ook het gebruik van medicijnen tegen malaria aanbevolen. Daarbij geldt voor een langdurig verblijf soms het advies om een gele koorts prik te halen. Omdat hygiënische omstandigheden in Colombia anders zijn dan in Nederland bestaat er tijdens reizen de kans op darmproblemen. Door de juiste voorzorgsmaatregelen kunt u de kans hierop echter sterk verkleinen.

Per 1 april 2017 besloot het Ministerie van Gezondheid in Ecuador maatregelen te nemen tegen de verspreiding van gele koorts. Reizigers die Colombia willen bezoeken dienen te zijn gevaccineerd tegen gele koorts en dit ook te kunnen aantonen middels een internationaal certificaat van inenting (het zogenaamde "gele boekje"). Hier kan naar worden gevraagd bij de grensovergangen en op de luchthaven. Houdt u er rekening mee dat vaccinatie minimaal 10 dagen voor het inreizen gedaan dient te zijn. Mocht u twijfelen of deze maatregel voor uw reis nog van toepassing is, informeert u daar dan gerust naar bij ons.

Wij adviseren u sterk om niet blind te varen op deze informatie. Maakt u voor vertrek een afspraak met uw GGD of huisarts voor een persoonlijk en actueel medisch reisadvies.

ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds