Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

Uitgebreide informatie Brazilië


Paspoort en visum
Voor een bezoek aan Brazilië van korter dan 3 maanden is een visum is niet nodig. Wel is een paspoort nodig dat geldig moet zijn tot 6 maanden na de geplande terugkeer uit Brazilië. Wanneer u via de USA vliegt dient u reistoestemming aan te vragen middels de ESTA website. Bij boeking ontvangt u hierover meer informatie.

In Brazilië geldt een identificatieplicht. We adviseren u daarom een kopie te maken van uw paspoort en altijd onderweg bij u te dragen. Voor geld opnemen in een bank, met een creditcard, bij het afsluiten van autohuur en tijdens het autorijden dient u altijd het paspoort bij u te hebben.

Telecommunicatie
Openbare telefoons zijn algemeen aanwezig in de steden. Ze werken op telefoonkaarten (cartão telefónico) die onder andere verkrijgbaar zijn bij straatkiosken. De meeste (blauwe) openbare telefoons zijn ook geschikt voor internationale gesprekken. Bij alle internationale of interlokale gesprekken, dient ook een operadora gekozen te worden (bijvoorbeeld 21, 31 of 15).

Enkele voorbeelden
Voor een gesprek naar Nederland/België kiest men bijvoorbeeld: 00 21 (operadora) 31 of 32 (landennummer) 20 (stad zonder 0) 1234567 (telefoonnummer).
Voor een interlokaal gesprek kiest men: 0 21 (operadora) 81 (stad) 12345678 (telefoonnummer)
Voor een lokaal gesprek kiest men rechtstreeks het nummer.

Elektriciteit
Het voltage van de netspanning is in Brazilië niet overal hetzelfde. Het voltage variëert van 110 tot 220 volt. Stopcontacten zijn geschikt voor ongeaarde Europese stekkers. Voor geaarde Europese stekkers is een adapter (world-wide-travel-plug) nodig.

Geldzaken
De Braziliaanse munteenheid is de Real (R$, meervoud=reais). Een Real wordt onderverdeeld in honderd centavos. Euro's, Amerikaanse dollars kunnen eenvoudig worden gewisseld bij hotels, een aantal banken en speciale geldwisselkantoren (casa de câmbio). Credit cards worden vrijwel overal geaccepteerd in winkels, restaurants en hotels. Daarnaast kan in de grotere plaatsen bij sommige banken (HSBC, soms Banco do Brasil) en vaak op luchthavens worden gepind met Nederlandse bankpassen (bij geldmachines met het Maestro/Cirrus logo). Op www.mastercard.com zijn voor elke plaats in Brazilië de geldautomaten te vinden die kaarten met het Cirrus-logo accepteren.

Lokaal vervoer
Brazilië is een immens groot land wat betekent dat reistijden om van het ene deel van het land naar het andere te komen vaak aanzienlijk zijn. Eenmaal in een bepaalde streek maken we tijdens onze reizen gebruik van allerhande lokaal vervoer maar voor de grote afstanden zijn binnenlandse vluchten noodzakelijk. De goedkoopste manier om deze binnenlandse vluchten te boeken is door middel van een airpass. De grootste Braziliaanse Airline TAM heeft een voor buitenlandse toeristen zeer gunstig geprijsde airpass waar wij voor veel van onze Brazilië reizigers gebruik van maken. De airpass is overigens wel een reden om tijdig te zijn met uw boeking want aan boord van elke vlucht van de TAM is maar een beperkt aantal airpass-plaatsen beschikbaar.

Veiligheid
De grote steden van Brazilië, en dan met name Rio de Janeiro en São Paolo, komen nog al eens ongunstig in het nieuws wat betreft hun (on)veiligheid. Het is ook absoluut waar dat je je in deze steden - zeker als toerist - bewust dient te zijn van het risico van diefstal en zelfs beroving. Houdt u hier rekening mee en neemt u de nodige voorzorgsmaatregelen dan is er geen reden om deze steden te mijden. De relatieve onveiligheid van de grote steden geldt echter niet voor heel Brazilië.

Medische aspecten
Voor reizen naar Brazilië worden over het algemeen vaccinaties aanbevolen voor gele koorts, DTP en hepatitis A. Bij reizen naar het Amazonewoud kan daarnaast het gebruik van medicijnen tegen malaria worden aanbevolen. Omdat hygiënische omstandigheden in Brazilië anders zijn dan in Nederland, bestaat er tijdens reizen de kans op darmproblemen. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen kunt u de kans hierop echter sterk verkleinen. Wanneer u een reis boekt bij Ander Licht Reizen ontvangt u hierover meer informatie voorafgaand aan uw reis. Ook komt in bepaalde delen van Brazilië dengue voor. Hiervoor is het belangrijk dat u zich beschermt tegen muggenbeten.

Wij adviseren u sterk om niet blind te varen op deze informatie. Maakt u voor vertrek een afspraak met uw GGD of huisarts voor een persoonlijk en actueel medisch reisadvies.

ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds