Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

  home > Brazilië > Rondreizen en autorondreizen > De ultieme Pantanal reis

De ultieme Pantanal reis

Natuur- en fotoreis in Zuid-Amerika's mooiste wetland
De bovenstaande video is een eigen Ander Licht Reizen productie gemaakt door Arno Luft tijdens de inspectiereis waarop hij deze Pantanal reis heeft ontwikkeld.

De Pantanal is zonder twijfel één van de mooiste gebieden voor wildlife safari's in Zuid-Amerika. Dit immense wetlandgebied staat van november t/m april voor een groot deel onder water en droogt in de overige maanden geleidelijk steeds verder uit. Hoewel 99% van de Pantanal privé eigendom is van hoofdzakelijk grote veeteeltbedrijven, is het nog altijd een natuurgebied van wereldklasse. ’Minder zeldzame dieren zoals kaaimannen en capibara’s komt u in de Pantanal in grote aantallen tegen, maar ook dieren die in de rest van Zuid-Amerika vaak moeilijker te spotten zijn, zoals reuzenmiereneters, reuzenotters, tapirs, herten e.d., zijn hier relatief algemeen. Er zijn zelfs plekken in de Pantanal waar het spotten van jaguars tegenwoordig bijna kan worden gegarandeerd. Deze reis voert u langs vier mooie lodges in verschillende delen van de Pantanal. U verkent zowel het zuidelijk deel als noordelijke deel langs de befaamde 'Transpantaneira'. Wat u precies zult zien valt nooit te voorspellen, maar dat dit een ultieme reis is voor natuurliefhebbers en natuurfotografen is zeker.


DIASHOW

Fazenda Barranco Alto langs de Rio Negro (foto: Arno Luft)

De ultieme Pantanal reis

programma van dag-tot-dag


Dag 1 Start van de reis in Campo Grande

De reis start in Campo Grande. Deze uitvalsbasis voor de zuidelijke Pantanal is dagelijks met meerdere vluchten te bereiken vanuit ondermeer São Paulo en Brasilia. Nadat u bent ingecheckt in het hotel kunt u de dag naar eigen inzicht besteden. Ons advies is een hotel te nemen nabij het Parque de las Naciones Indigenas (Het park van de inheemse volkeren). In dit prettige stadspark kunt u heerlijk wandelen en wellicht al wat dieren spotten zoals capibara's, holenuiltjes en agouti's.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 2 Van Campo Grande naar de Pantanal

Vandaag reist u vanuit Campo Grande naar uw eerste lodge in de Pantanal; Fazenda Barranco Alto. Dit is een autorit van ongeveer 7 uur. De eerste uren gaan nog over het asfalt maar al gauw is de weg onverhard en naarmate u verder reist nemen ook de kansen op het spotten van de bijzondere dieren van de Pantanal toe. Na aankomst in de lodge kunt u zich eerst opfrissen en vervolgens maakt u 's middags een eerste excursie vanuit de lodge.
Overnachting: lodge op basis van volpension en excursies

Dag 3 Excursies Barranco Alto

Vandaag maakt u twee excursies vanuit Barranco Alto. Welke dit zijn, ligt niet vooraf vast en wordt ook een beetje bepaald aan de hand van de planning van de lodge en uw wensen. Tot de standaard excursies die worden aangeboden behoren paardrijdtochten, boottochtjes en kanotochtjes op de Rio Negro, jeepsafari's en wandelingen. Gaat u voor wildlife en/of dierfotografie, dan zijn boottochtjes en jeepsafari's de meest aangewezen excursies. Tijdens beide activiteiten kunt u dieren vaak verrassend dicht naderen zonder ze te verstoren.
Overnachting: lodge op basis van volpension en excursies

Dag 4 Excursies Barranco Alto

Ook vandaag maakt u weer twee excursies. Paardrijdtochten zijn een heel karakteristieke en traditionele manier om de Pantanal te verkennen. Voor de 'Peãos Pantaneiros' (de lokale cowboys) zijn paarden hét vervoermiddel. Sommige dieren laten zich door paarden heel dicht naderen. Ook bijzonder zijn de kajaktochtjes over de rivier. U onderneemt deze in alle vroegte en kunt in stilte genieten van de geluiden van het ontwakende woud. U peddelt per kano stroomafwaarts, nuttigt het ontbijt op een zandbank, vaart dan nog een stukje verder en wordt per boot teruggevaren naar de lodge. Zelf zagen we tijdens deze kajaktocht bij de lodge een familie van 7 reuzenotters! Als u overigens bepaalde excursies niet wilt maken (zoals bijvoorbeeld paardrijden of kajakken) kunt u dat altijd aangeven en zal een alternatief worden aangeboden.
Overnachting: lodge op basis van volpension en excursies

Dag 5 Van Barranco Alto naar Baia das Pedras

Vandaag reist u van Barranco Alto naar Baia das Pedras. Tijdens deze tocht vaart u eerst een flink stuk over de Rio Negro wat weer goede kansen biedt op faunawaarnemingen. Vervolgens reist u het laatste stuk over land van de Rio Negro naar Baia das Pedras. Deze lodge ligt langs een meer dan 100 km lange vloedvlakte; de Vazante do Castelo. Deze loopt van Baia das Pedras het zuiden en mondt uit in de Rio Negro nabij Barra Mansa. Fazenda Hotel Baia das Pedras wordt gerund door Rita en Carlos. Twee zeer hartelijke pantaneiros die er zeker voor zullen zorgen dat het u tijdens het verblijf in de Fazenda aan niets zal ontbreken. Het eten hier was ons betreft het beste van de hele Pantanal!
Overnachting: lodge op basis van volpension en excursies

Dag 6 Excursies Baia das Pedras

De komende dagen maakt u weer twee excursies per dag vanuit Baia das Pedras. Ook hier kunt u weer kiezen uit jeeptours, wandelingen, kanotochtjes (op een nabijgelegen meertje) en paardrijdtochten. De grote attractie hier is de Vazante te Castelo, die (zeker in de droge tijd) als een groen en dierenrijk lint door het verder droge landschap slingert. Op het terrein van Baia das Pedras liggen enkele uitgestrekte vlaktes waar goede kansen zijn om reuzenmiereneters, pampa herten en moerasherten te spotten.
Overnachting: lodge op basis van volpension en excursies

Dag 7 Excursies Baia das Pedras

Alle excursies vanuit Baia das Pedras zijn op privé basis, dus u reist alleen met een gids en mogelijk een chauffeur. Afhankelijk van wat u de afgelopen dagen al gespot heeft en ook afhankelijk van uw interesses, kunt u in overleg met hen zelf uw programma samenstellen. Ons advies is in ieder geval om te zorgen dat u 's avonds voor zonsondergang terug bent in de lodge als dit in de voorgaande dagen nog niet gelukt is. Net na zonsondergang komen er namelijk tientallen ara's, geelhalsibissen en andere vogels naar de palmbomen in de tuin van de lodge om daar de nacht door te brengen. Een waar feest voor de zintuigen!
Overnachting: lodge op basis van volpension en excursies

Dag 8 Van de zuidelijke naar de noordelijke Pantanal

Na 6 nachten in het Nhecolandia gebied in het zuiden, vliegt u vandaag naar Porto Jofre. Dit stadje vormt het einde van de beroemde Transpantaneira die het noordelijke deel van de Pantanal doorkruist. Tijdens de vlucht heeft u door de lage vlieghoogte een prachtig uitzicht op het bijzondere landschap onder u. Op verzoek kan de piloot hoger of lager gaan vliegen (mits dit qua veiligheid geen problemen oplevert natuurlijk). Na aankomst in Porto Jofre wordt u opgewacht voor de transfer naar de Araras Eco Lodge, gelegen langs het centrale deel van de Transpantaneira.
Overnachting: lodge op basis van volpension en excursies

Dag 9 Excursies langs de centrale Transpantaneira

Na de transfer van gisteren heeft u de komende twee dagen weer volop tijd voor excursies in de omgeving. Vaak wordt op de eerste dag een combinatie aangeboden van een jeepsafari over het privé terrein van de lodge naar Clarinho rivier waar dan vervolgens een boottocht wordt gemaakt over de rivier om te speuren naar wild op de oevers. Ook zijn er in de Clarinho rivier goede kansen op het spotten van reuzenotters. Tegen het einde van de middag wordt vaak een excursie gemaakt over de howler monkey trail naar een uitkijktoren. Vanuit de toren heeft u vaak een prachtig uitzicht op de zonsondergang en in de bomen rond de toren zijn naast talloze vogelssoorten ook vaak brulapen te vinden.
Overnachting: lodge op basis van volpension en excursies

Dag 10 Excursies langs de centrale Transpantaneira

Het standaardprogramma voor de tweede volle dag van uw verblijf in de Araras Eco Lodge is meestal een paardrijdtocht in de ochtend en in de middag wordt vaak een wandeling gemaakt over de Rondon Trail. Deze leidt naar een boom met daarin een nest van een jabiroe of reuzenooievaar. Dit is zonder twijfel een van de meest emblematische dieren van de Pantanal.
Overnachting: lodge op basis van volpension en excursies

Dag 11 Van Araras naar Porto Jofre

In de ochtend kunt u nog een wandeling maken naar de uitkijktoren om ditmaal niet van de zonsondergang maar van de zonsopkomst te genieten. Daarbij zijn er in dit rijke gebied natuurlijk altijd kansen om nog weer andere bijzondere dieren te zien. Wellicht is het vandaag een tayra, een ocelot of een agouti die onverwacht uw pad kruist! Na de ochtendexcursie pakt u uw spullen in en wordt u naar Hotel Porto Jofre gebracht aan het einde van de Transpantaneira.
Overnachting: lodge op basis van volpension en excursies

Dag 12 Jaguarspotting vanuit Porto Jofre

De afgelopen dagen heeft u ongetwijfeld al zeer veel bijzondere dieren van de Pantanal gezien, maar de kans dat u al een jaguar heeft gezien is niet héél groot. De laatste dagen staan daarom in het teken van het spotten van deze koning van de Pantanal. Het gebied tussen de Rio Cuiaba en de Piquiri rivier is het natuurpark "Encontro das Aguas". Dit wilde gebied ten zuiden van de Transpantaneira heeft een hoge concentratie aan jaguars (zo'n 60 exemplaren) die daarnaast redelijk vertrouwd zijn met de aanwezigheid van boten en mensen. Tijdens de 2 dagen dat u in Hotel Porto Jofre verblijft, maakt u boottochten door dit gebied, op zoek naar de jaguar. Zekerheden zijn er niet, maar de kansen zijn echt wel heel reëel. Daarbij zijn er zeker ook kansen om andere zeldzame dieren te spotten zoals onder andere reuzenotters en ocelots.
Overnachting: lodge op basis van volpension en excursies

Dag 13 Jaguarspotting vanuit Porto Jofre

Ook vandaag maakt u nog weer een bootexcursie naar "Encontro das Aguas" op zoek naar wildlife en natuurlijk de illustere jaguar.
Overnachting: lodge op basis van volpension en excursies

Dag 14 Terugkeer naar Cuiabá

De ochtend kunt u nog in Hotel Porto Jofre besteden. In de middag heeft u een gezamenlijke transfer terug naar Cuiabá waar u tegen het einde van de middag aankomt.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 15 Het einde van de reis

Na het laatste ontbijt eindigt deze Pantanal reis. U kunt desgewenst verder reizen of vanuit Cuiabá de thuisreis aanvangen.


Speciale opmerking

Over de prijs van deze reis

De Pantanal is geen goedkoop reisgebied. Door de beperkte beschikbaarheid van lodges en de dure logistiek (veel zaken moeten worden ingevlogen) zijn reizen hier niet goedkoop. Daarbij zijn de accommodaties in deze reis gekozen op beleving en niet op prijs. In onze optiek is dit de mooist mogelijke Pantanal reis maar er zijn zeker goedkopere opties mogelijk. Gaat deze reis uw budget te boven dan kijken we graag naar de mogelijkheden om voor u tot een reis te komen die qua budget wel bij uw mogelijkheden aansluit.U kunt op een desktop computer eenvoudig in- en uitzoomen op bovenstaand kaart door met de cursor boven de kaart te gaan staan, control ingedrukt te houden en te zoomen met het scrollwiel van uw muis.

Algemene informatie

Een superieure Pantanal reis. De mooiste beleving, volop wildlife en heerlijke lodges

 • code BR0038
 • Prijsindicatie pp vanaf: € 7.500 - € 10.000
 • reisduur 15 dagen
 • niveau 1-2
 • comfort 3-4
 • startpunt Campo Grande
 • eindpunt Cuiabá

accommodatie
U overnacht tijdens deze reis in goede tot uitstekende hotels en wildernislodges.

vervoer
U reist tijdens deze reis met privé vervoer of gedeeld vervoer van de lodges. Excursies zijn deels privé, deels met andere hotelgasten. Volledig privé is mogelijk.

reisgezelschap
Individueel. In de lodges maakt u sommige excursies in kleine groepjes samen met andere gasten.

minimaal 2 deelnemers

reisperiode
De beste periode voor een bezoek aan de Pantanal zijn de maanden mei t/m september. Afhankelijk van uw specifieke wensen zijn bepaalde maanden wellicht nog meer geschikt dan andere. We adviseren u hier graag over.


Let op!
Dit is een gespecialiseerde Pantanal reis vooral geschikt voor natuurliefhebbers en fotografen. Afhankelijk van uw reiswensen zijn aanpassingen aan dit programma zeker mogelijk. Afhankelijk van de reisperiode kan het ook zijn dat vervoer over land niet mogelijk is.


Inbegrepen
 • overnachtingen in goede tot uitstekende hotels en lodges
 • volpension tijdens het verblijf in de Pantanal lodges
 • overige maaltijden op basis van logies ontbijt
 • alle excursies volgens programma (deels privé deels met andere hotelgasten)
 • alle transfers van en naar de lodges
 • privé vlucht van Bahia das Pedras naar Porto Jofre
Niet inbegrepen
 • intercontinentale vlucht
 • binnenlandse vluchten
 • persoonlijke uitgaven
 • overige maaltijden
 • fooien
Vraag een offerte aan


ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds