Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

  home > Brazilië > Rondreizen en autorondreizen > Rondreis Brazilië

Rondreis Brazilië

Langs de highlights van het zuiden


In deze 18-daagse individuele rondreis Brazilië maakt u kennis met veel onaangetaste natuur vin het zuiden van het land. De reis gaat vanuit Curitiba naar Ilha do Mel, een eilandje in de Atlantische Oceaan. Om hier te komen wordt de reis gedeeltelijk per trein gemaakt dwars door het Serra do Mar kustgebergte. Daarnaast brengt u een bezoek aan de machtige Iguaçu watervallen en maakt u een selfdrive nabij de regio Bonito en het moerasgebied van de Zuidelijke Pantanal dat rijk is aan flora en fauna.


DIASHOW

Brilkaaiman (foto: Arno Luft)

Rondreis Brazilië

programma van dag-tot-dag


Dag 1 Aankomst in Curitiba

Deze reis start met de aankomst in Curitiba. Bij aankomst op het vliegveld wordt u opgehaald en naar het hotel gebracht. De rest van de dag kunt u naar eigen inzicht besteden. Curitiba is een van de meest welvarende steden van Brazilië en wordt gezien als een schoolvoorbeeld van goede stadsplanning. Per inwoner is er 51 vierkante meter groen, ongeveer drie keer zoveel als door de UNESCO wordt aangeraden.
Overnachting: Overnachting op basis van logies/ontbijt

Dag 2 Fietstocht Curitiba

Vandaag verkent u op een bijzondere manier de beroemde botanische tuin van Curitiba, namelijk per fiets. Tijdens een ongeveer 3 uur durende fietstocht rijdt u met uw Engelssprekende gids onder andere naar de beroemde glazen broeikas in Art Nouveau-stijl, misschien wel het beroemdste gebouw van de stad. Heel bijzonder is de Jardim das Sensações, een feest voor de zintuigen. U fietst ook naar parken in wijken als Alto da XV en Alto da Glória.
In de middag kunt u de stad op eigen gelegenheid verder verkennen en een bezoek brengen aan het Passeio Público (Curitiba’s eerste park), het Memorial Árabe, het Bosque do Papa en de Opera de Arame, ook wel de Eiffeltoren van Curitiba genoemd. Het Museo Oscar Niemeyer, dat in 2002 gereedkwam, is onmiddellijk herkenbaar als een creatie van de beroemde architect.
Overnachting: Overnachting op basis van logies/ontbijt

Dag 3 Via Morretes naar Ilha do Mel

Vandaag maakt u een de treinreis van Curitiba naar Morretes. U wordt opgehaald bij het hotel en naar het treinstation gebracht voor de ongeveer drie uur durende treinreis door de Serra do Mar en het Atlantisch regenwoud naar Morretes. U rijdt door een prachtig groen en bebost berglandschap over bergpassen en bruggen en door tunnels. In Morretes gebruikt u de lunch (lokale keuken) waarna u wordt opgehaald en naar de pier in Pontal do Sul wordt gebracht. Hier neemt u de boot naar Ilha do Mel, het 'Honingeiland' dat in de monding van de Baía de Paranaguá ligt, een overtocht van ongeveer een half uur. Auto's zijn op dit eiland niet toegestaan en er zijn op het eiland geen pinautomaten! U vindt er rust en prachtige stranden, naast mooie natuur (Parque Estadual da Ilha do Mel).

NB: De Serra Verde Express rijdt niet iedere dag. Het alternatief is een transfer per auto van Curitiba naar Pontal do Sul. De zogeheten Graciosa-route volgt eveneens een prachtig parcours dwars door de bergen met schitterende uitzichten.
Overnachting: Overnachting op basis van volpension

Dag 4 Vrije dag Ilha do Mel

U kunt op het eiland prachtige wandelingen en fietstochten maken, bijvoorbeeld naar het Fortaleza de Nossa Senhora dos Prazeres, een fort aan zee op het onbewoonde deel van Ilha do Mel. Het fort werd gebouwd in 1769 om de baai te beschermen tegen de Spanjaarden; de kanonnen staan er nog. De uitzichten over het omringende landschap zijn schitterend. Te voet is het ongeveer 40 minuten vanuit het hotel.
Overnachting: Overnachting op basis van volpension

Dag 5 Vrije dag Ilha do Mel

Ook vandaag heeft u weer vrij te besteden. Op de zuidpunt vindt u de Grutas das Encantadas (een wandeling van 2 uur of een boottocht van een half uur), een prachtige rotsformatie omgeven door bossen en stranden. Een korte wandeling voert naar de Farol das Conchas, een markante vuurtoren op het meest oostelijke punt van het eiland waar de zonsondergang het mooist is. Het is mogelijk om het hele eiland rond te lopen; een wandeling van ongeveer 8 uur.
Overnachting: Overnachting op basis van logies/ontbijt

Dag 6 Naar de Iguaçu watervallen

U reist per ferry terug naar Pontal do Sul, waar u wordt opgewacht voor de transfer naar de luchthaven van Curitiba. Hier neemt u uw vlucht naar Foz do Iguaçu waar u opnieuw wordt opgewacht voor de transfer naar het hotel aan de rand van het Nationale Park Iguaçu.
Overnachting: Overnachting op basis van logies/ontbijt

Dag 7 Excursie Braziliaanse kant watervallen

Vandaag maakt u een excursie naar de Braziliaanse kant van de watervallen. Hier vandaan heeft u een prachtig uitzicht over het geheel van dit waterspektakel. Vanaf het platform kijkt u recht de "Garganta del Diablo" (Duivelskeel) in. Interessant is ook het mooie Vogelpark (Parque das Aves) bij de ingang van het Nationale Park.
Overnachting: Overnachting op basis van logies/ontbijt

Dag 8 Excursie Argentijnse kant watervallen

Vandaag maakt u een excursie naar de Argentijnse zijde van de Iguazú watervallen. Over een totale breedte van meer dan twee kilometer stort de Río Iguazú zich van één tot wel 80 meter hoog basaltplateau naar beneden. U maakt een wandeling over de loopbruggen die langs de watervallen zijn aangelegd en u heeft de mogelijkheid om een boottocht aan de basis van de watervallen te maken.
Overnachting: Overnachting op basis van logies/ontbijt

Dag 9 Naar Campo Grande, start selfdrive

Vandaag wordt u naar de luchthaven van Foz do Iguaçu gebracht en vliegt u via Curitiba of São Paulo naar Campo Grande waar u in de avond aankomt en overnacht. Bij aankomst staat een huurauto voor u gereed. Hiermee rijdt u naar uw accommodatie in Campo Grande.
Overnachting: Overnachting op basis van logies/ontbijt

Dag 10 Naar Bonito

Na het ontbijt neemt u uw huurauto in ontvangst en reist u in ongeveer 4-5 uur rit naar Bonito één van de meest unieke eco-bestemmingen ter wereld. Het stadje ligt middenin het regenwoud van Brazilië en in de omgeving liggen veel grotten, rivieren en watervallen. Hiermee is het een erg aantrekkelijke plek voor natuurliefhebbers.
Overnachting: Overnachting op basis van logies/ontbijt

Dag 11 Snorkelen Rio da Prata, Buraco das Araras

Vandaag wacht u een prachtig snorkelavontuur in de Rio da Prata. Dit is een wat meer afgelegen rivier dan de Sucuri (waar u morgen naartoe gaat) en het snorkelen is iets uitdagender. Daardoor is het wel een bijzondere ervaring! Het einde van deze snorkeltour ligt op slechts 3 km van Buraco das Araras dat u na de tour bezoekt. Hier nestelen groenvleugelara's in de stijlwanden van deze doline (ingestorte kalkgrot). Deze zijn met name aan het einde van de middag goed te zien als ze terugkomen van hun dagelijkse fourageertochten. U rijdt zelf van uw accommodatie naar de diverse locaties en weer terug. De lunch tijdens de excursie is bij de prijs inbegrepen.

NB: Omdat het vertrekpunt moeilijk te vinden kan zijn, kunnen wij een gids meesturen voor onderweg. De kosten hiervan zijn nu nog niet inbegrepen.
Overnachting: Overnachting op basis van logies/ontbijt

Dag 12 Gruta do Lago Azul en snorkelen Sucuri rivier

Vroeg in de ochtend wordt u bij uw hotel opgehaald door een gids. Hij reist met u mee in uw huurauto naar de Gruta do Lago Azul. In deze grot ligt een groot onderwatermeer. Als de zon naar binnen schijnt, krijgt het water allerlei prachtige blauwe kleuren. Na dit bezoek reist u door naar het bezoekerscentrum bij de Sucuri rivier. U maakt eerst een korte wandeling door het regenwoud, op weg naar de rivier. Vervolgens maakt u een 1 a 1,5 uur durende snorkeltour in deze snelstromende rivier. U overnacht wederom in Bonito.
Overnachting: Overnachting op basis van logies/ontbijt

Dag 13 Van Bonito naar de Pantanal

Vanuit Bonito rijdt u in noordelijke richting over een goede gravelweg naar de zuidelijke Pantanal. Deze rit duurt ongeveer drie uur. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan het Boca da Onça privé reservaat. U kunt hier een wandeling maken langs maar liefst 14 watervallen, waarvan de hoogste 156 meter is. Een bezoek aan dit reservaat neemt ongeveer 3-4 uur in beslag.

N.B. de volgorde van excursies in de Pantanal, de komende dagen, kan afwijken en is altijd afhankelijk van de lokale (weers)omstandigheden. Bij hoge waterstanden worden transfers van ongeveer 1 1/2 uur van de parkeerplaats naar Pousada Xaraés v.v. voor u verzorgd.
Overnachting: Overnachting op basis van volpension + excursies

Dag 14 Excursies Pantanal

Vandaag heeft u de gelegenheid excursies te maken vanuit de lodge. U kunt wandelingen maken, paardrijtochten maken of tochten per gemotoriseerde kano ondernemen, terwijl u informatie krijgt van een gids over de flora en fauna. Tijdens deze excursies heeft u kansen op het zien van capibara's en kaaimannen, maar vooral veel vogelsoorten zoals de reusachtige jabirou ooievaar, tijgerroerdompen, zwarte schaarbekken, talloze soorten reigers.
Overnachting: Overnachting op basis van volpension + excursies

Dag 15 Excursies Pantanal

Wildernis. Water. Wildlife. Dat zijn de drie hoofdbestanddelen van de Pantanal. Er komen circa 650 vogelsoorten en 260 vissoorten voor (maar ook in de Pantanal blijft het giswerk). U kunt hier de reuzenanaconda, de reuzenotter, de grote miereneter en - met heel veel geluk - de jaguar spotten. Daarnaast zijn er maanwolven en tapirs, pekari's, poema's, brulapen en kapucijnapen. Het meest emblematische dier is het waterzwijn, hoewel dat niemand iets zegt; het dier geniet veel meer bekendheid onder de naam capibara, een woord uit het Guaraní, de lokale Indiaanse taal; het betekent zoiets als Heer van het Gras, het gras langs de oevers vormt immers zijn natuurlijke biotoop.
Overnachting: Overnachting op basis van volpension + excursies

Dag 16 Via Campo Grande naar Rio de Janeiro

In 3 à 4 uur rijdt u vanuit de Pantanal naar Campo Grande waar u op het vliegveld de huurauto inlevert. Vanuit hier vliegt u naar Rio de Janeiro. Daar aangekomen wordt u opgehaald en naar uw hotel gebracht.
Overnachting: Overnachting op basis van logies/ontbijt

Dag 17 Citytour Rio de Janeiro

Vandaag maakt u een 8 uur durende excursie langs de belangrijkste highlights van de stad. U start met een bezoek aan het imposante Christusbeeld op de Corcovadoberg. Van hieruit heeft u een prachtig uitzicht over de stad en de kust. Vervolgens bezoekt u de oude binnenstad met het operahuis en het voormalige keizerlijke paleis. De lunch nuttigt u in een traditionele Churrascaria. Na de lunch gaat u met de kabelbaan naar Pão de Açúcar, het beroemde eiland voor de kust. Na afloop van deze excursie wordt u terug gebracht naar het hotel.
Overnachting: Overnachting op basis van logies/ontbijt

Dag 18 Terug naar Nederland

Op tijd voor uw vlucht wordt u opgehaald bij het hotel en naar de luchthaven gebracht. Daar eindigt deze reis met Ander Licht Reizen door Brazilië.


U kunt op een desktop computer eenvoudig in- en uitzoomen op bovenstaand kaart door met de cursor boven de kaart te gaan staan, control ingedrukt te houden en te zoomen met het scrollwiel van uw muis.

Algemene informatie

Individuele rondreis door Zuid-Brazilië

 • code BR0020
 • Prijsindicatie pp vanaf: € 3.000 - € 4.000
 • reisduur 18 dagen
 • niveau 1
 • comfort 3-4
 • startpunt Curitiba
 • eindpunt Rio de Janeiro

accommodatie
U overnacht tijdens deze reis in middenklasse hotels.

vervoer
Deze reis is op basis van deels privé transfers en deels autohuur. Aanpassingen hierop zijn mogelijk.

reisgezelschap
Individueel

minimaal 2 deelnemers

reisperiode
De reis is het hele jaar door mogelijk. Ieder seizoen heeft z'n eigen attracties. Wildlife en vogels zijn het beste van juni t/m september.Inbegrepen
 • overnachtingen in goede tot uitstekende hotels en lodges
 • maaltijden op basis van logies ontbijt
 • volpension in de Pantanal
 • alle excursies volgens programma
 • autohuur met basisverzekering
 • selfdrive informatiepakket met route, kaarten, etc.
Niet inbegrepen
 • intercontinentale en binnenlandse vluchten
 • overige maaltijden en excursies
 • persoonlijke uitgaven en verzekeringen
 • fooien
Vraag een offerte aan


ANVRsgrcalamiteitenfonds
© Ander Licht Reizen 2005-2022 Jansbuitensingel 29 6811 AD  Arnhem.
ANVRsgrcalamiteitenfonds