Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

  home > Brazilië > Rondreizen en autorondreizen > Natuurreis Brazilië

Natuurreis Brazilië

Amazone, Pantanal en Iguaçu


Het zuiden van Brazilië vormt een perfecte bestemming voor natuurliefhebbers. Met Cuiabá - de hoofdstad van Mato Grosso - als uitvalsbasis kunt u tijdens deze reis bezoeken brengen aan een aantal bekende maar ook minder bekende natuurgebieden van deze bijzonder diverse en rijke streek. Tot de hoogtepunten van deze reis behoren de bezoeken aan de wildrijke seizoensmoerassen van de Pantanal, de prachtige landschappen van de Chapada dos Guimarães, de overweldigende biologische rijkdom van het zuidelijke Amazonewoud in het Cristalino State park en de machtige Iguaçu watervallen.
Tijdens deze reis verblijft u in goede tot uitstekende, en vaak op schitterende plekken gelegen, hotels en wildernislodges. En kijkt u er niet van op dat er een groep capibara's gezellig in uw tuin staat te grazen als u 's avonds de cabin van uw Pantanal-lodge verlaat.


DIASHOW

Cidade de Pedra (foto: Arno Luft)

Natuurreis Brazilië

programma van dag-tot-dag


Dag 1 Aankomst in Rio de Janeiro

Deze reis start met de aankomst in Rio de Janeiro. Bij aankomst op het vliegveld van deze metropool wordt u opgewacht voor de transfer naar het hotel. De rest van de dag kunt u naar eigen inzicht besteden.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 2 Rio de Janeiro

Deze eerste dag in Rio maakt u een 8 uur durende excursie langs de belangrijkste highlights van de stad. U start met een bezoek aan het imposante Christusbeeld op de Corcovadoberg. Van hieruit heeft u een prachtig uitzicht over de stad en de kust. Vervolgens bezoekt u de oude binnenstad met het operahuis en het voormalige keizerlijke paleis. De lunch gebruikt u in een traditionele Churrascaria. Na de lunch gaat u met de kabelbaan naar Pao de Açucar, het beroemde eiland voor de kust. Na afloop van deze excursie wordt u teruggebracht naar het hotel.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 3 Rio de Janeiro naar Alta Floresta

Vanuit Rio de Janeiro vliegt u 's ochtends naar Cuiabá en vervolgens door naar Alta Floresta in het zuidelijke deel van het Braziliaanse Amazonewoud. Hier wordt u opgewacht voor de transfer naar het Floresta Amazônica hotel. De rest van de dag kunt u naar eigen inzicht invullen.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 4 Naar de Cristalino Jungle Lodge

's Ochtends vertrekt u vanuit Alta Floresta naar de Cristalino Jungle Lodge. Daarvoor reist u eerst nog ongeveer een uur over een onverharde weg en vaart dan in een half uur van de Teles Pires rivier naar de aan de Cristalino rivier gelegen lodge. U komt aan tegen het middaguur en na de lunch kunt u gelijk op pad voor een eerste middagexcursie door het regenwoud. De Cristalino Jungle Lodge ligt midden in het Amazone regenwoud, om precies te zijn aan de rand van een groot natuurreservaat aan de Cristalino rivier. Dit is een van de vele honderden rivieren in het zuidelijke rivierbassin van de Amazone; er zijn niet veel gebieden in de wereld met een grotere biodiversiteit. De Cristalino Jungle Lodge is dan ook een van de beste plekken in Brazilië om dieren in het wild te spotten. National Geographic Traveller zette de lodge in 2011 op de lijst van beste accommodaties in Brazilië, niet alleen vanwege het comfort dat de bungalows bieden, de deskundigheid van de natuurgidsen of de uitmuntende service van het hotelpersoneel, maar ook omdat de lodge zich op enthousiaste wijze hard maakt voor de bescherming van het regenwoud en gericht is op duurzaam ecotoerisme waar de lokale bevolking actief bij betrokken is.
Overnachting: Lodge op basis van volpension inclusief excursies

Dag 5 Excursies in het Amazonewoud

Vandaag heeft de hele dag de tijd voor de verkenning van het prachtige regenwoud rond de Cristalino Lodge. Er zijn een 10 tal verschillende trails uitgezet in de omgeving van de lodge. Een van deze trails leidt naar een 50 meter hoge toren vanwaar u een overweldigend uitzicht heeft over het woud in de omgeving. Naast de wandelingen, waarbij u overigens altijd begeleid wordt door deskundige gidsen, maakt u ook boottochtjes over de rivier waarbij u speurt naar het leven op de oever. Naast natuurlijk het rijke vogelleven kunt u hier anaconda's, capibara's, slingerapen, kapucijnapen en met veel geluk zelfs wilde katten zoals de ocelot of de jaguar zien. Garanderen kunnen we echter niets want het blijft natuurlijk echte wildernis.
Overnachting: Lodge op basis van volpension inclusief excursies

Dag 6 Excursies in het Amazonewoud

Ook deze dag staat nog helemaal in het teken van het Amazonewoud. Afhankelijk van wat u de vorige dag al gedaan heeft stelt de gids zoveel mogelijk in overleg met u een programma voor de dag vast. Zijn er weinig gasten in de lodge dan kan het zijn dat u alleen met gids op stap gaat maar in het hoogseizoen maakt u de excursies meestal in een kleine internationale groep.
Overnachting: Lodge op basis van volpension inclusief excursies

Dag 7 Naar Chapada dos Guimarães

Vanuit de Cristalino Lodge reist u vandaag per boot, jeep en vliegtuig terug naar Cuiabá. Hier wordt u weer opgewacht voor de ongeveer een uur durende rit naar Chapada dos Guimarães. De Chapada is een soort van hoogvlakte die in de vorm van steile kliffen oprijst uit het omringende laagland. U verblijft in een sfeervol en gezellig klein hotel aan de rand van het stadje Chapada dos Guimarães. De middag kunt u gebruiken voor een bezoek aan dit stadje.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 8 Chapada dos Guimarães

Vandaag maakt u een tweetal excursies. In de ochtend bezoekt u het gebied rond Véu da Noiva (bruidssluierwaterval). U maakt een korte wandeling door het cerrado landschap en kunt zwemmen in de paradijselijke poel onder de Alhondrinas waterval. In de middag bezoekt u het kliffenlandschap van Cidade de Pedra (de stenen stad) met z'n prachtige rotsformaties. Bij helder weer en een mooie zonsondergang is het zicht op de vlakten en de kliffen ronduit overweldigend.
Overnachting: Hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 9 Naar de Pantanal

's Ochtends vroeg wordt u vanaf het hotel teruggebracht naar Cuiabá en vervolgens reist u door naar de Pantanal; een van 's werelds bekendste moerasgebieden en bekend vanwege z'n onvoorstelbaar rijke dierenleven. In totaal is het ongeveer 4 à 5 uur rijden naar Pousada Mutum gelegen in het noordelijke deel van de Braziliaanse Pantanal. De streek rond Pousada Mutum staat bekend als landschappelijk erg fraai en zeer geschikt voor het spotten van fauna.
Overnachting: Pousada op basis van volpension inclusief excursies

Dag 10 Excursies Pantanal

De hele dag heeft u de gelegenheid om excursies te maken vanuit de pousada. U kunt boottochten maken over de Río Mutum en de nabijgelegen meren op zoek naar de rijke dierenwereld van de Pantanal met o.a. capibara's en kaaimannen maar vooral veel vogelsoorten zoals de reusachtige jabirou ooievaar, tijgerroerdompen, zwarte schaarbekken, talloze soorten reigers, en meer. Naast boottochtjes kunt u desgewenst ook andere excursies maken zoals een paardrijtocht door de wetlands, vissen op pirañha's of een tochtje in een peddelkano.
Overnachting: Pousada op basis van volpension inclusief excursies

Dag 11 Excursies Pantanal

Ook vandaag heeft u nog een volle dag de tijd om de rijke natuur van de Pantanal te verkennen vanuit de lodge langs de Río Mutum. Houdt u er wel rekening mee dat excursies in de Pantanal door de permanent wisselende condities ook steeds wisselen. In de lodge weten ze perfect waar op het tijdstip van uw reis de beste mogelijkheden zijn.
Overnachting: Pousada op basis van volpension inclusief excursies

Dag 12 Van de Pantanal naar Cuiabá

De ochtend kunt u gebruiken voor wellicht nog een laatste excursie in de Pantanal. Daarna wordt u naar Cuiabá gebracht, de hoofdstad van Mato Grosso. Na aankomst op het vliegveld wordt u opgehaald en naar het hotel gebracht. De rest van de dag kunt u naar eigen inzicht besteden.
Overnachting: Hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 13 Naar de Iguaçu watervallen

Vandaag vliegt u van Cuiabá via São Paulo of Rio de Janeiro naar Foz do Iguaçu. Na aankomst wordt u opgehaald en naar het vlak bij de watervallen gelegen Das Cataratas hotel gebracht. Van hieruit kunt u eenvoudig in de middag op eigen gelegenheid het wandelpad aan de Braziliaanse kant van de watervallen verkennen. Omdat u op loopafstand van de watervallen zit kunt u ook nog teruggaan als de grote toeristenstromen al weer naar huis zijn om in alle rust te genieten van de zonsondergang bij de watervallen.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 14 Excursie Iguazú watervallen

's Ochtends vroeg wordt u opgehaald bij het hotel voor de transfer naar de Argentijnse kant van de watervallen. Al met al toch nog een rit van ongeveer een half uur. Daar kunt u de rest van de dag tot een ter plaatse af te spreken tijdstip op eigen gelegenheid doorbrengen. De wandelpaden langs de watervallen zijn prima gemarkeerd. Aan het einde van de dag keert u terug naar het hotel aan de Braziliaanse kant van de watervallen.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 15 Terugkeer naar São Paulo

In de ochtend wordt u bij het hotel opgehaald en naar het vliegveld gebracht voor uw vlucht terug naar São Paulo. Daar eindigt deze reis.


U kunt op een desktop computer eenvoudig in- en uitzoomen op bovenstaand kaart door met de cursor boven de kaart te gaan staan, control ingedrukt te houden en te zoomen met het scrollwiel van uw muis.

Algemene informatie

Natuurreis naar de Pantanal, het Amazonewoud en de Iguaçu watervallen.

 • code BR0002
 • Prijsindicatie pp vanaf: € 3.000 - € 4.000
 • reisduur 15 dagen
 • niveau 1-2
 • comfort 3-4
 • startpunt Rio de Janeiro
 • eindpunt São Paulo

accommodatie
U overnacht tijdens deze reis in goede tot uitstekende hotels en wildernislodges.

vervoer
U reist tijdens deze reis met privé vervoer of tezamen met andere hotel/lodge gasten en u maakt 5 binnenlandse vluchten.

reisgezelschap
Individueel. In de lodges maakt u excursies samen met andere gasten.

minimaal 2 deelnemers

reisperiode
De reis is het hele jaar door mogelijk. Ieder seizoen heeft z'n eigen attracties. Wildlife en vogels zijn het beste van juni t/m september.


Let op!
Mocht u de reis uit willen breiden, dan zijn er verschillende mogelijkheden zoals een strandverblijf, een bezoek aan de fraaie koloniale steden in de staat Minas Gerais (bijvoorbeeld Ouro Preto) of - als u meer natuurgebieden wilt zien - een bezoek aan de Transpantaneira of bijvoorbeeld de Iberá in Noord-Argentinië.


Inbegrepen
 • overnachtingen in goede tot uitstekende hotel en lodges
 • maaltijden op basis van logies ontbijt
 • volpension in de Pantanal en de Amazone
 • alle excursies volgens programma
 • Wildlife preservations fee Cristalino Ecological Foundation
Niet inbegrepen
 • intercontinentale vluchten
 • binnenlandse vluchten
 • persoonlijke uitgaven
 • overige maaltijden en excursies
Vraag een offerte aan


ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds