Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

Uitgebreide informatie Bolivia


Coronaregels
Per 31 juli 2023 zijn de inreismaatregelen om naar Bolivia te reizen opgeheven. Dit is echter nog niet terug te vinden via de officiële websites van de Boliviaanse overheid. Wij adviseren daarom om vooralsnog een vaccinatiebewijs voor corona (het gele boekje of via de website van het RIVM) mee te nemen.
U dient mogelijk voor binnenkomst in Bolivia een online gezondheidsverklaring in te vullen. Dit formulier is via de volgend link beschikbaar: https://migracion.gob.bo/pagina/documentos/formularios/FormularioSaludCOVID.pdf

NB 1: Bovenstaande adviezen golden ten tijde van het samenstellen van deze informatie maar niets zo 'onvoorspelbaar' als coronaregels dus houdt u er svp rekening mee dat last minute wijzigingen altijd mogelijk zijn.
NB 2: Wij geven bovenstaande informatie als service maar u bent er uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor dat u voldoet aan de corona-regels zoals die gelden in de door u te bezoeken landen.

Paspoort en visum
Voor een bezoek aan Bolivia is alleen een paspoort nodig dat geldig moet zijn tot 6 maanden na het moment van aankomst in Bolivia. Een visum is niet nodig. Wanneer u via de USA vliegt dient u reistoestemming aan te vragen middels de ESTA website. Bij boeking ontvangt u hierover meer informatie.

Medische aspecten
Voor reizen naar Bolivia worden over het algemeen vaccinaties aanbevolen voor Gele Koorts, DTP en hepatitis-A. Sinds mei 2008 adviseren de Boliviaanse autoriteiten reizigers die Bolivia bezoeken een inenting tegen Gele Koorts te hebben. Een aantal luchtvaartmaatschappijen stelt het tonen van een inenting in een vaccinatieboekje zelfs verplicht om op hun vluchten naar Bolivia mee te mogen reizen. Bij reizen naar het Amazonewoud wordt ook het gebruik van medicijnen tegen malaria aanbevolen en het smeren van antimuggencréme met DEET. Omdat hygiënische omstandigheden in Bolivia anders zijn dan in Nederland bestaat er tijdens reizen de kans op darmproblemen. Door de juiste voorzorgsmaatregelen kunt u de kans hierop echter sterk verkleinen. Wanneer u een reis boekt bij Ander Licht Reizen ontvangt u hierover meer informatie voorafgaand aan uw reis.

In februari 2017 is sinds jaren een geval van gele koorts geconstateerd in Bolivia. Daarom heeft de regering besloten maatregelen te nemen. Reizigers die Bolivia willen bezoeken of verlaten dienen te zijn gevaccineerd tegen gele koorts en dit ook te kunnen aantonen/overleggen middels een internationaal certificaat van inenting (het zogenaamde "gele boekje"). Hier zal naar worden gevraagd bij de grensovergangen en op de luchthaven. Deze maatregel gaat in vanaf 2 maart 2017 en het is niet duidelijk hoe lang deze geldt.
Houdt u er rekening mee dat dit minimaal 10 dagen voor het inreizen gedaan dient te zijn. Mocht u twijfelen of deze maatregel voor uw reis nog van toepassing is, informeert u daar dan gerust naar bij ons.

Wij adviseren u sterk om niet blind te varen op deze informatie. Maakt u voor vertrek een afspraak met uw GGD of huisarts voor een persoonlijk en actueel medisch reisadvies.

Reisdocumenten in Bolivia
1. In verband met de Boliviaanse wetgeving zal er door de serviceverleners die betrokken zijn bij de reis steeds inzage in de reisdocumenten van de klant kunnen worden verlangd; er zal dan een kopie van het paspoort gemaakt worden en een kopie van het stempel dat de klant ontvangt van de Migratiedienst bij binnenkomst in Bolivia.
2. De klant dient een reis- en ziektekostenverzekering af te sluiten alvorens op reis te gaan en een bewijs daarvan te kunnen overleggen.
3. Ingevolge nieuwe wetgeving ontvangt de reiziger bij binnenkomst in Bolivia per vliegtuig van de Migratiedienst een QR-code van de registratie bij de dienst. Vervolgens krijgt de reiziger de instructie om de registratie te activeren en regelmatig bij te werken. Het is belangrijk dat de klant zich hieraan houdt anders loopt hij kans op een boete bij vertrek.

Taal
De officiële taal van Bolivia is Spaans, maar zeker in het achterland leven nog grote groepen indianen voor wie Quechua of Aymara de enige taal is die zij spreken. Een georganiseerde reis is mogelijk zonder dat u de taal machtig bent, maar wilt u op eigen gelegenheid gaan rondreizen dan is enige kennis van de Spaanse taal eigenlijk onontbeerlijk.

Bevolking
Bolivia is ongeveer 26 keer zo groot als Nederland.en heeft gezien z'n omvang een verhoudingsgewijs kleine bevolking van ongeveer 11 miljoen mensen. De meeste inwoners zijn van Indiaanse afkomst zoals de Aymaras en de Quechuas. Daarnaast leven er Mestiezen (een gemengd volk van Indianen en blanken) Europeanen, Aziaten en afstammelingen van de Afrikaanse slaven die hier geleefd hebben.

Landschap
Bolivia is het 5 na grootste land in Zuid-Amerika en heeft een erg afwisselend landschap. Het meest 'aanwezig' is het Andesgebergte dat door Zuid-Amerika inclusief Bolivia loopt. Hier zijn veel toppen boven de 6000 meter en het is een erg bijzondere ervaring om dit gebergte te bezoeken! Op een hoogte tussen 3500 en 4000 meter ligt de Altiplano, 'hoogvlakte' in het Spaans. De Altiplano strekt zich uit over 4 landen: Argentinië, Peru, Chili en het grootste gedeelte ligt in Bolivia. Het is een bijzonder gebied met een kaal en bar landschap dat erg veel schoonheid en eenzaamheid uitstraalt.
Naast bergen zijn er ook droge hooglanden en vochtige laaglanden. Meer dan de helft van Bolivia bestaat uit Amazone! Het noorden en oosten zijn erg dun bevolkt, maar vol met moerassen, savanne, struiken en regenwoud.
Tussen de altiplano en het laagland ligt een vruchtbaar gebied met brede valleien met een hoogte tussen de 1.000 tot 3.000 meter.

Natuur
Door het gevarieerde landschap, de dunne bevolking en dat Bolivia minder ontwikkeld is, leven er erg veel dieren in Bolivia en het is één van de beste plaatsen in Zuid-Amerika om wildlife te spotten! Er zijn 60 nationale parken in Bolivia, ongeveer 35% van de totale landoppervlakte. Niet alle parken zijn toegankelijk voor toeristen. Omdat de nationale parken beschermd zijn, komen hier erg veel dieren en plantsoorten voor.
Op de Altiplano leven condors, flamingo's (de James flamingo in het zuiden) en camelids (familie van de kameel en de lama) en in het zuidoosten van Bolivia, de Gran Chaco, leven jaguars en tapirs in redelijk grote aantallen. De Amazone is de plek met de grootste dichtheid van dieren zoals hagedissen, papegaaien, apen, slangen, vlinders, vissen en muggen. In Bolivia leven ook een aantal bedreigde diersoorten, te denken aan vincuñas, gigantische miereneters, brilberen en wolven. Als u kiest voor vervoer over de rivier, dan heeft u een grote kans om knaagdieren, schildpadden, alligators, roze dolfijnen en otters te zien. Maar de bekendste diersoorten in Bolivia zijn toch wel de lama's en alpaca's die nog in het wild leven in het zuidwesten van Bolivia.

Fotografie
Vraag altijd toestemming, voordat u een foto maakt, als u lokale bevolking wilt fotograferen. Vooral vrouwen in traditionele klederdracht kunnen het niet op prijs stellen als u ongevraagd foto's maakt.

Geldzaken
De munt van Bolivia is de boliviano, die ook nog wel eens verward wordt met de peso, tot 1987 de munteenheid van Bolivia. In iedere stad en ieder groot dorp vindt u een pinautomaal; 'cajero automatico' (ATM) waar u geld kunt opnemen met uw Visa Plus en Cirrus kaart. Bij banken is het altijd mogelijk om geld te wisselen. Vraag hierbij speciaal naar biljetten in kleine bedragen omdat u daarmee altijd kunt betalen. In de grotere steden en internationale hotels, restaurants en reisbureau's kunt u gebruik maken van Visa, MasterCard en American Express kaarten.

Tijdsverschil
Het is 5 uur vroeger in Bolivia ten opzichte van Nederland en België.

Telecommunicatie
In de meeste dorpen en steden kunt u telefooncellen vinden van Empresa Nacional de Telecomunicaciones (Entel) en zijn vaak de gehele dag geopend. Het is een goedkope manier om lokale te telefoneren. Hier kunt u ook terecht voor internationale telefoontjes met goedkopere tarieven in de avonden en weekenden. De landencode voor Bolivia is: 591.

ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds