Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

  home > Bolivia > Rondreizen > Avontuurlijke rondreis Bolivia

Avontuurlijke rondreis Bolivia

Naar het hart van de Andes


Bolivia is in alle opzichten 'het Hart van de Andes'. Het ligt volledig ingesloten door andere landen en heeft geen eigen kuststrook. Het is een land met een fabelachtig ruige topografie en een soms bar klimaat. Op de Altiplano - de op circa 3000 meter boven zeeniveau gelegen hoogvlakte - heersen bij tijden de wind, het stof en de kou. Wellicht klinkt dit niet direct aanlokkelijk als reisdoel, maar de vaak barre levensomstandigheden en de ruige topografie op de Altiplano hebben van de Bolivianen een gehard volk gemaakt. Ondanks eeuwen van koloniale overheersing houden Bolivia's indianen nog steeds eigen tradities en religie in stand. De Boliviaanse Andes is daarnaast kleurrijk, surrealsitisch en bijna onaards. De bevolking is bovendien erg authentiek en warm.

Tijdens deze reis tonen we u de mooiste delen van de Boliviaanse Andes in zowel landschappelijk als in cultureel opzicht. Het prachtige koloniale Sucre, de mijnstad Potosí, de zoutvlakte bij Uyuni en de inca restanten bij Isla del Sol in het Titicacameer. Natuurlijk ziet u ook de hoofdstad van Bolivia: La Paz.


DIASHOW

Jeepexcursie door het zuidelijke hoogland (foto: Arno Luft)

Avontuurlijke rondreis Bolivia

programma van dag-tot-dag


Dag 1 Aankomst in Sucre

Deze reis start in Sucre, de officiële hoofdstad van Bolivia. Na aankomst wordt u op het vliegveld opgewacht voor de transfer naar het hotel. De rest van de dag kunt u naar eigen inzicht in de stad besteden. Deze op ongeveer 2800 meter hoogte gelegen stad heeft een prachtig koloniaal centrum en wordt door Bolivianen gezien als de mooiste van het land. In 1991 werd de stad door Unesco uitgeroepen tot Cultureel Werelderfgoed.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 2 Vrije dag Sucre

Vandaag kunt u naar eigen inzicht besteden in Sucre, en heel plezierige stad met een compact centrum. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad behoren het Casa de la Libertad, de Iglesia de la Merced en de kathedraal aan het Plaza 25 de Mayo. Daarnaast zijn er verschillende interessante musea te vinden, zoals het Textielmuseum, waar u allerhande soorten weefsels van verscheidene Boliviaanse culturen kunt zien - ook zijn er vakkundige wevers aan het werk die diverse technieken demonstreren.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 3 Dagexcursie Tarabuco markt

Wie op zondag in Sucre is 'moet' naar de markt van Tarabuco en wie niet op zondag in Sucre is doet er goed aan z'n programma zo aan te passen dat dit toch het geval zal zijn. In alle vroegte begint in deze, op ongeveer 1,5 uur rijden van Sucre gelegen, stad de kleurrijkste markt van Bolivia. 'Campesinos' komen van heinde en verre naar de stad om kunstnijverheidsproducten en levensmiddelen te verhandelen. Vele van hen zijn gekleed in prachtige traditionele kleren. Een bezoek aan deze kleurrijke markt is onderdeel van deze reis.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 4 Bus naar Potosí

Vanuit Sucre reist u verder naar het op maar liefst 4000 meter hoogte gelegen Potosí. De geschiedenis van deze stad begon in 1545 met de ontdekking van zilvererts in de nabijgelegen Cerro Rico. De zilvervoorraden bleken immens en in de eeuwen die volgden groeide Potosí uit tot de grootste en meest welvarende stad van Zuid-Amerika.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 5 Vrije dag Potosí, optioneel bezoek zilvermijnen

Vandaag is een dag ter eigen besteding in Potosí. Voor degenen die niet claustrofobisch zijn en enig 'avontuur' niet schuwen, is het mogelijk om af te dalen in één van de coöperatieve mijnen van de Cerro Rico. U kunt hier ervaren onder wat voor zware en haast middeleeuwse omstandigheden de mijnwerkers hier hun werk doen. Ook kunt u Tio ontmoeten, de verpersoonlijking van de duivel die de mijnwerkers vereren om hem gunstig te stemmen. Wilt u niet de mijnen in dan kunt u bijvoorbeeld in het Casa de Moneda van Potosí meer te weten komen over het roemruchte verleden.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 6 Bus naar Uyuni

Vanuit Potosí reist u vandaag verder richting het zuidelijke hoogland van Bolivia. Het einddoel van deze dag is het op bijna 3700 meter hoogte gelegen stadje Uyuni, aan de rand van de immense Salar de Uyuni. De stad ligt op een onbeschutte hoogvlakte en kent een koud en guur klimaat. In het verleden was Uyuni vooral een mijnbouwcentrum en militaire post maar inmiddels is het een populaire uitvalsbasis voor jeeptochten over de Salar de Uyuni en het erachter gelegen Andeshoogland.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 7 Jeepexcursie Bolivia's zuidelijke hoogland

Vandaag vertrekt u voor een 4-daagse jeep excursie over het hoogland van Zuid-Bolivia. Deze tocht is niet comfortabel te noemen en sommige accommodaties zijn echt zeer basaal, maar de fabelachtige landschappen van dit deel van Bolivia vergoeden veel. De eerste dag maakt u een excursie via Colchani naar het dorpje Jirira aan de basis van de Thunupa vulkaan. Indien u fit genoeg bent kunt u 's middags een stuk tegen de flanken van deze vulkaan omhoog wandelen.
Overnachting: eenvoudige locale accommodaties op basis van volpension

Dag 8 Jeepexcursie Bolivia's zuidelijke hoogland

Vandaag voert de tocht verder over de Salar de Uyuni via het beroemde Isla Pescado (Vis Eiland) waar reusachtige cactussen groeien. Hier maakt u een korte stop voor een wandeling en reist dan vervolgens verder over de oogverblindend witte zoutvlakte zuidwaarts naar Isla Incahuasi. U overnacht in eenvoudige 'local houses' in de kleine nederzetting San Juan.
Overnachting: eenvoudige locale accommodaties op basis van volpension

Dag 9 Jeepexcursie Bolivia's zuidelijke hoogland

De tocht voert u vandaag weg van de Salar de Uyuni verder zuidwaarts door het bijzondere Andeshoogland langs het uitzichtpunt van de Ollaque vulkaan en langs verschillende kleine meren. Ook bezoekt u de Siloli woestijn en de beroemde 'Arbol de Piedra'; een bizarre door de wind uitgeslepen rotsformatie. U eindigt deze dag bij Laguna Colorada. Een rood gekleurd hooglandmeer met eilanden van borax en honderden flamingo's. Surrealisch, fabelachtig mooi en bitter koud. U overnacht hier, zoals alle andere bezoekers van het hoogland, in zéér eenvoudige barakken. Het is eigenlijk een naargeestige accommodatie maar er zijn gewoon geen alternatieven in dit nog altijd zeer afgelegen hoogland.
Overnachting: nachttrein en bus

Dag 10 Terugreis via Uyuni en Oruro naar La Paz

Vandaag is één van de langste en zwaarste reisdagen van de reis. U reist vanaf Laguna Colorada terug naar Uyuni. Daar stapt u op de nachttrein naar Oruro en daar op de bus naar La Paz. De volgende dag komt u vroeg in ochtend aan in La Paz, spectaculair gelegen op 3600 meter hoogte onder de besneeuwde toppen van de Illimani.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 11 Vrije dag in La Paz

Vroeg in de ochtend komt u aan in La Paz. Vandaag kunt u de hele dag besteden aan een verkenning van La Paz en omgeving. In de stad kunt u een bezoek brengen aan de beroemde heksenmarkt nabij Calle Sagarnaga of slenteren over de Prado, de centrale hoofdstraat van La Paz. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld in de ochtend een bezoek te brengen aan het beroemde tempelcomplex van Tiahuanaco dat dateert van voor de tijd van de Inca's.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 12 Transfer naar Copacabana

Vanuit La Paz reist u vandaag in ongeveer 3 a 4 uur naar Copacabana, gelegen aan de oevers van het Titicacameer. De rest van de dag kunt u hier naar eigen inzicht besteden met een wandeling in de omgeving of een bezoek aan de beroemde Basiliek van Copacabana. Ook de moeite waard is een wandeling naar de Cerro Calvario waar Aymara priesters ceremoniën uitvoeren om gezondheid, economische voorspoed en andersoortig geluk af te dwingen voor eenieder die ervoor wil betalen.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 13 Dagexcursie Isla del Sol en Isla de la Luna

Vandaag maakt u een excursie over het Titicacameer. U vaart ondermeer naar het Isla del Sol (volgens de Inca's de geboorteplaats van de zon) en het Isla de la Luna. Tijdens deze excursie bezoekt u precolumbiaanse ruïnes maar ook kleine dorpjes op de eilanden en tijdens de boottochten over het meer kunt u met enig geluk genieten van het prachtige schouwspel van de besneeuwde toppen van de Cordillera Real die weerspiegelen in het blauwe water van het Titicacameer.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 14 Terugkeer naar La Paz

In de ochtend reist u per bus van het Titicacameer naar La Paz. Na aankomst in La Paz kunt u de rest van de dag op eigen gelegenheid invullen met het bezoeken van de bezienswaardigheden in en rondom de stad en het kopen van souvenirs voor het thuisfront.
Overnachting: hotel op basis van logies/ontbijt

Dag 15 Einde van de reis

Ruim op tijd voor het vertrek van uw vlucht wordt u opgehaald bij het hotel voor de transfer naar het vliegveld. Daar eindigt deze reis door het Hart van de Andes, Bolivia.


U kunt op een desktop computer eenvoudig in- en uitzoomen op bovenstaand kaart door met de cursor boven de kaart te gaan staan, control ingedrukt te houden en te zoomen met het scrollwiel van uw muis.

Algemene informatie

Avontuurlijke rondreis langs de belangrijkste highlights van de Boliviaanse Andes

 • code BO0001
 • Prijsindicatie pp vanaf: € 2.000 - € 2.500
 • reisduur 14 dagen
 • niveau 1-2
 • comfort 2-3
 • startpunt Sucre
 • eindpunt La Paz

accommodatie
U overnacht in middenklasse hotels met eigen sanitair. Oók tijdens de privé jeeptour door het zuidelijke hoogland.

vervoer
vervoer vindt grotendeels deels plaats per gereserveerde openbare bussen. De jeeptour in het zuiden is echter een privé tour.

reisgezelschap
individueel

minimaal 2 deelnemers

reisperiode
Het hele jaar. De beste reistijd is van mei t/m oktober. Om de zondagmarkt van Tarabuco te kunnen bezoeken, kunt u het beste op vrijdag starten met deze reis.Inbegrepen
 • alle hotelovernachtingen op basis van logies/ontbijt
 • alle vervoer ter plaatse volgens programma
 • privé jeepexcursie op basis van volpension
 • excursies volgens programma
Niet inbegrepen
 • intercontinentale vlucht
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • overige maaltijden
Vraag een offerte aan


ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds