Ander Licht Reizen
Al meer dan 10 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

Klimaat en beste reistijd Galapagos Eilanden


De Galapagos Eilanden liggen midden op de Evenaar. Het is er het hele jaar door redelijk warm tot tropisch heet en er kan ook zeker het hele jaar gereisd worden. In de maanden december t/m mei, als de El Niño zeestroom de eilanden omspoelt valt er af en toe een bui maar zijn de luchten verder vaak helder en is het flink warm. De overige maanden zijn koeler, doordat dan het koude water van de Humboldstroom de wateren rond Galapagos domineert. Het regent dan niet of nauwelijks en er hangt dan vaak op een paar honderd meter hoogte wel een laag sluierbewolking. Ieder seizoen heeft wat ons betreft z’n eigen voor en nadelen waardoor het niet echt sprake is van één beste reistijd.


Waarom is het warme seizoen - december t/m mei - De beste reistijd voor Galapagos?

De periode van december tot en met mei – als de El Niño zeestroom de wateren rond Galapagos domineert - is het warme seizoen. Dagtemperaturen kunnen dan oplopen tot boven de 30 °C. Over het algemeen is dit ook een tijd dat het wat minder waait. Het water is dan kalm en doordat het water rustig is, is het ook vaak helder. Voor snorkelen is dit zeker de beste periode. Tijdens het warme seizoen komen er ’s middags soms buien tot ontwikkeling en kan het regenen. Dat betekent dat in deze maanden ook de lage delen van de eilanden groen kunnen zijn. Dat kan mooi zijn maar staat de vegetatie te hoog dan kan het spotten van dieren weer lastiger worden (met name in El Niño jaren). Door de toegenomen belangstelling geldt deze hele periode tegenwoordig als hoogseizoen voor Galapagos. Enkele aandachtspunten in biologisch opzicht:

  • Landvogels nestelen omdat er door de regens meer voedsel is voor de jongen
  • De mannetjes zeeleguanen op Española krijgen hun fraaie groen en rode kleuren
  • De albatrossen zijn niet aanwezig op Española maar verblijven een aantal maanden op zee. Ze keren vanaf maart weer terug
  • Langs de westelijke eilanden is het water nu ook warm waardoor soms pinguïns naast tropische vissen kunnen worden waargenomen.


Waarom is het koude seizoen – juni t/m november – de beste reistijd voor Galapagos?

In de periode van juni tot en met domineert de Humboldt zeestroom de wateren rond Galapagos. Dit is het koele seizoen. De watertemperatuur kan in deze periode dalen tot 18 °C. Om toch prettig te kunnen snorkelen is een wetsuit dan bijna een vereiste. In het koele seizoen hangt er vaak een laag sluiterbewolking boven de eilanden waar het vocht uit warme hogere luchtlagen condenseert bij contact met de koude lucht boven het zeewater. Regenen doet het in deze periode niet en de lage delen van de eilanden krijgen dan ook hun droge aanzien. Aan het begin van het koele seizoen starten de meeste zeevogels met nestbouw omdat het koude water voedselrijker is en er dan dus meer voedsel kan worden gevangen voor de jongen. In de maanden augustus en september is het water het koudst en waait het over het algemeen flink. Veel boten gaan in deze periode in droogdok. Het voordeel hiervan is wel dat het op de bezoekersplaatsen over het algemeen veel rustiger is. Wij hebben zelf meermaals in september tochten gemaakt op Galapagos en zijn juist enthousiast over deze periode. Enkele aandachtspunten in biologisch opzicht voor het koude seizon:

  • Zeevogels nestelen en baltsen omdat er door het koude zeewater meer voedsel is voor hun jongen
  • Jonge zeeleeuwen worden geboren en gezoogd door hun moeders
  • Zeezoogdieren (walvissen en dolfijnen) zijn talrijker – vooral ten westen van Isabela

Voor meer en gedetailleerde informatie verwijzen we u graag naar onze Galapagos natuurkalender


klimaat en beste reisperiode voor Puerto Baquerizo


ANVRsgrcalamiteitenfonds
© Ander Licht Reizen 2005-2019 Groenestraat 294 6531 JC  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds