Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika
Home
Ecuador reizen

Voorbeeldreizen


Rondreizen
Trektochten / trekking
Regenwoud
Overige bouwstenen

Informatie


Ecuador informatie
Ecuador hotels
Veelgestelde vragen
Beste reistijd Ecuador
Bezienswaardigheden Ecuador

Galápagos Eilanden

Ander Licht is een absolute specialist voor wat betreft excursies naar de Galápagos Eilanden. Klik hier voor meer informatie over de Galapagos Eilanden

.

Klimaat en beste reistijd Ecuador


Wat is nou de beste reistijd voor Ecuador? In de allereerste Lonely Planet gids over Ecuador stond "The most predictable aspect of the Ecuadorian weather is its unpredictability." Dit citaat is wat ons betreft nog altijd een heel mooie karakterisering van het weer in Ecuador. In de Andes zijn de verschillen in klimaat per gebied vaak groter dan de verschillen door het jaar heen. Hieronder volgen wat gedetailleerdere omschrijvingen van de beste reistijd per streek. Samenvattend kan in ieder geval worden gesteld in Ecuador het hele jaar kan worden gereisd en er niet echt een uitgesproken goede of slechte tijd is.


De beste reisperiode voor de Ecuadoriaanse Andes

Ondanks dat Ecuador op de evenaar is gelegen is het door de grote hoogte in de Ecuadoriaanse Andes niet tropisch warm. In Quito bijvoorbeeld koelt het ’s nachts makkelijk af tot 10 °C. Overdag lopen de temperaturen op tot tussen de 18 en 25 °C afhankelijk van de aanwezigheid van zon en bewolking. Met de frisse nachten en hogere dagtemperaturen heeft de Andes een prettig lente-achtig klimaat. De ochtenden zijn vaak helder en in de middag is er altijd de kans op een bui. De droogste maanden zijn juli en augustus, de natste april en oktober.

De beste reistijd voor het kustgebied

Voor het kustgebied van Ecuador gelden wel twee duidelijk verschillende seizoenen. De maanden januari tot en met april is het er warm. Dit komt door de El Niño stroom die warm water vanaf de Colombiaanse kust naar Ecuador voert. In deze tijd van het jaar is het warm, zijn er vaak blauwe luchten maar kunnen er ook fikse buien vallen. Van mei tot en met december brengt de Humboldtstroom uit het zuiden juist koud water naar de kust van Ecuador. Dan regent het nauwelijks maar zijn de luchten vaak grauw door de Garua; een mistlaag die zich vormt waar warme vochtige lucht in de atmosfeer zich mengt met de koude lucht boven het zeewater.

Het beste seizoen voor het regenwoud

In het laagland ten oosten van de Andes liggen de uitlopers van het Amazone regenwoud. Dit is zonder twijfel het natste deel van Ecuador waar zelfs in de droogste maanden gemiddeld nog zo’n 200 mm neerslag valt. Meestal komt in het regenwoud de neerslag omlaag in vorm van korte maar heftige hoosbuien die worden afgewisseld met zonnige perioden.

Speciale evenementen – beste reistijd Ecuador

Naast de seizoenen is het bij de bepaling van een reisperiode ook goed om te kijken naar speciale activiteiten / festiviteiten. Hieronder vindt u een kleine opsomming van zaken die wellicht de moeite waard zijn om mee te nemen bij de bepaling van de data voor uw reis.

  • Semana Santa - De paasweek is de belangrijke feestweek in Ecuador. Overal in het land vinden dan processies plaats. De Goede Vrijdag Processie van Quito is spectaculair (en druk!)
  • Walvissen in het kustgebied - Van juni tot en met oktober komen bultrugwalvissen naar het Ecuadoriaanse kustgebied waar de jongen worden geboren
  • lokale feestdagen - Lokale feestdagen worden in Ecuador vaak uitgerekt tot een lang weekend en door Ecuadorianen aangegrepen om in eigen land te gaan reizen. Het is aan te raden de echte highlights op dit soort dagen te vermijden.


klimaat en beste reisperiode voor Quito


klimaat en beste reisperiode voor Guayaquil


klimaat en beste reisperiode voor Puerto Baquerizo Moreno


ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds