Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

Klimaat en beste reistijd Argentinië


Door z'n enorme omvang kan er in Argentinië niet van één beste reistijd worden gesproken. Voor het zuiden van het land gelden totaal andere condities dan voor het noorden. Naast dat er voor noord en zuid verschillende seizoenen gelden is er natuurlijk ook een flink temperatuurverschil. In het noorden rond de Iguazú watervallen is het het hele jaar door warm tot heet, terwijl in Ushuaia de temperatuur tijdens onze zomermaanden ook overdag niet boven nul komt. In de onderstaande stukjes vindt u informatie over de te prefereren reistijd voor de verschillende delen van Argentinië.


De beste reistijd voor het zuiden van Argentinië

De beste periode om Zuid-Argentinië te bezoeken valt tussen september/oktober en maart. Door de ligging op het zuidelijke halfrond is het in Patagonië, Vuurland en het Merengebied zomer als het bij ons winter is. De maanden november tot en met februari hebben het beste en meest stabiele weer maar zijn ook verhoudingsgewijs drukker. Voor degenen die liever niet in de drukte zitten, zijn de voor- en naseizoen maanden september/oktober en maart daarom zeker ook een overweging waard.


De beste reistijd voor het noorden van Argentinië

Voor het noordenwesten van Argentinië (omgeving van Salta en La Rioja) vormen juist onze zomermaanden (van april t/m oktober) de meest gunstige periode. Dit heeft niet zozeer met temperatuur te maken als wel met het feit dat het van november t/m maart vaak regent en bewolkt is. Zeker van december t/m februari regent het veel en is er ook kans op geblokkeerde wegen door landverschuivingen e.d. In het noordoosten (bijvoorbeeld in de Iberá en bij Iguazu kan het hele jaar gereisd worden als zijn de onze zomermaanden wel te prefereren omdat het van november t/m maart erg heet kan zijn.


Speciale evenementen

Naast de seizoenen is het bij de bepaling van een reisperiode ook goed om te kijken naar speciale activiteiten / festiviteiten en lokale vakanties. Hieronder vindt u een kleine opsomming van zaken die wellicht de moeite waard zijn om mee te nemen bij de bepaling van de data voor uw reis.

  • Kerst en oud- en nieuw - Kerst en oud- en nieuw worden door Argentijnen veelal thuis gevierd dus er is dan niet veel te beleven. Wel is dit de piek van het reisseizoen voor Zuid-Argentinië dus houdt er rekening mee dat het bij de voornaamste bezienswaardigheden druk kan zijn, dat prijzen doorgaans hoger liggen en veel hotels eisen stellen aan de minimale verblijfsduur.
  • Walvissen Peninsula Valdes - Van juli tot en met december komen grote aantallen zuidkapers naar het Peninsula Valdes. Dit is de tijd om walvissen te spotten van reguliere excursieboten of (als u een beetje avontuur niet schuwd) per kajak.
  • lokale feestdagen - Lokale feestdagen zoals Dia de la Bandera (20 juni), Dia de Independencia (9 juli), de Mei revolutie (25 mei) en de dag van de arbeid (1 mei) worden in Argentinië vaak uitgebreid gevierd en indien mogelijk ‘uitgerekt’ tot een lang weekend wat dan door Argentijnen wordt aangegrepen om in eigen land te gaan reizen. Het is aan te raden de echte highlights op dit soort dagen te vermijden.


klimaat en beste reisperiode voor Buenos Aires


klimaat en beste reisperiode voor El Calafate


klimaat en beste reisperiode voor Puerto Iguazú


klimaat en beste reisperiode voor Salta


ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds