Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

Klimaat en beste reistijd Antarctica


Wat is de beste reistijd voor een reis naar Antartica? Het meest afgelegen continent op de aarde en kent twee zeer uiteenlopende jaargetijden; de zomer en de winter. Op de zuidpool gaat de zon ergens in mei onder om pas in augustus weer boven te komen, dit is de donkere winter in Antarctica. De zomerperiode loopt van oktober t/m maart, dit is de periode dat er voldoende daglicht is om expeditiecruises te maken. Een groot voordeel is dat de dagen zeer lang zijn. Antarctisch cruises zijn niet goedkoop maar u krijgt ook wel 'heel veel dag' voor uw geld!

Antarctica heeft een poolklimaat maar gelukkig is het klimaat op het Antarctic Peninsula – waar de meeste cruises naartoe gaan – relatief gematigd. De dagtemperatuur in de zomer schommelt hier tussen de -5 °C en 5 °C. Dat is heel wat beter dan de overige kusten van het witte continent waar de temperatuur schommelt tussen de -10 °C en -20 °C of het extreem koude binnenland waar de recordtemperatuur van -89,2 °C gemeten is. In Antarctica valt maar zeer weinig neerslag. Op het schiereiland is dat gemiddeld zo'n 200 mm per jaar maar in het binnenland zijn er plekken waar minder dan 10 mm neerslag per jaar valt. Door het zachte klimaat is het dierenleven op het Antarctische Schiereiland ook de rijkste van het hele continent.


Het voorseizoen - lente in Antarctica

Oktober/november is de lente in Antarctica. In Europa is de lente de tijd van bloemen in de tuin en jonge dieren in de wei. In Antarctica ontstaan er prachtige ijssculpturen en voor de zeevogels, o.a. de pinguïns, begint het broedseizoen en is het tijd voor de mannetjes en vrouwtjes om elkaar te versieren. Hierna zijn ze druk met het bouwen van een nest voor hun eieren. Naast pinguïns kunt u zeerobben spotten aan de kustlijn en op ijsschotsen.

Het hoogseizoen - Zomer en een rijk dierenleven

Onze wintermaanden zijn de zomermaanden in Antarctica. In december/januari stijgt de temperatuur en zijn de dagen een stuk langer doordat de zon langer schijnt per dag. De zeerobben werpen in deze periode hun eerste jongen, terwijl de eerste jonge pinguïns al uit hun nesten komen en zichtbaar zijn voor de buitenwereld. Dit is een perfecte periode om grote kolonies pinguïns te zien met papa's, mama's en kinderen! Eind januari beginnen de eerste walvissen in dit gebied te komen.

Het najaar - Walvissen en zeezoogdieren

In het najaar (februari/maart) is het tijd voor de jonge pinguïns om op eigen benen te leren staan en dit is de beste periode voor het spotten van walvissen. Er leven 8 soorten walvissen rondom Antarctica. De 'Blue whale' is de grootste walvis ter wereld. Daarnaast leven hier 'Fin whales', 'Humpback whales', Orka's, 'Minke whales', 'Southern Right whales', 'Sei whales' en 'Sperm whales'. Ook is dit een goede tijd voor poolcirkel expedities omdat er in het najaar vaak minder ijs in de nauwe waterwegen als The Narrows en The Gullet ligt.


klimaat en beste reisperiode voor Vernadskiy Station


ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds