Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

Uitgebreide informatie Belize


Geschiedenis
De oorspronkelijke bewoners van Belize zijn de Maya's. De Mayacultuur kwam vermoedelijk op rond 1000 jaar voor Christus en beleefde zijn bloeitijd van 250 tot 900 jaar na Christus. Na de ontdekking van Amerika door Columbus kwam geleidelijk de kolonisatie op gang. Eerst kwamen de Spanjaarden en later Engelse piraten (Baymen) die het gemunt hadden op Spaanse konvooien. Toen de piraterij ten einde kwam, gingen de Baymen zich bezighouden met hout kappen en voor dit zware werk werden vele negerslaven naar Belize gehaald. De dominantie van de Baymen zorgde er ook voor dat Belize, als één van de weinige gebieden in Latijns-Amerika van Spaans grondgebied, een Britse kolonie werd. Het toenmalige Brits Honduras bleef tot 1981 een kolonie en werd daarna zelfstandig.

Bevolking
Weinig landen in Latijns-Amerika beschikken over zo'n enorme culturele diversiteit als Belize. Eerst waren er de Maya's, toen de Spanjaarden, daarna de Baymen, de negerslaven en vervolgens kwamen in Belize nog andere kleinere bevolkingsgroepen aan, zoals de Garifunas en de Mennonieten. Hoewel mensen van Afrikaanse origine 'slechts' 30% van de bevolking uitmaken, is hun cultuur toch de dominante in Belize. De grootste bevolkingsgroep zijn de Mestiezen (mensen met gemengd indiaans en Europees bloed) met zo'n 45%. De indiaanse afstammelingen van de Maya's maken tegenwoordig zo'n 10% uit van de bevolking en zijn onder te verdelen in drie etnische groepen: de Yucatec, de Mopan en de Kekchi. Daarnaast zijn er verschillende kleinere groepen zoals Europeanen, Garifuna's, Aziaten en Noord-Amerikanen.

Taal
Belize is een uitzondering in Centraal-Amerika als het gaat over de taal die er gesproken wordt. Doordat Belize een tijd lang een Britse kolonie is geweest, spreekt men hier geen Spaans maar Engels. Daarnaast spreken de verschillende bevolkingsgroepen hun eigen taal/dialect, zoals Creools, verschillende Maya talen, en Garifuna.

Natuur
Bijna 40% van Belize is beschermd grondgebied en hieronder vallen o.a. het Mountain Pine Ridge Forest Reserve en het grootste privé reservaat; Río Bravo Conservation Area. In dit reservaat leven 392 vogelsoorten, 200 boomsoorten, 70 soorten zoogdieren en 12 beschermde diersoorten. Een beschermd diersoort in Belize is de 'gibnut' of 'paca' en knaagdier met dezelfde grote als een konijn. De Baird's tapir is het nationale dier van Belize en daarnaast leven er bijvoorbeeld jaguars, verschillende soorten apen, miereneters, 60 soorten slangen en 2 soorten krokodillen. Deze soorten leven zowel in zoet- als zoutwater. Andere zeedieren zijn zeeschildpadden, kreeften en vele vissoorten.

Tijdsverschil
In Belize kennen ze geen zomertijd en wordt de klok niet twee keer per jaar verzet. Vandaar dat het in onze zomer 8 uur vroeger is en in onze winter 7 uur vroeger.

Paspoort en visum
Voor een bezoek aan Belize is alleen een paspoort nodig dat geldig moet zijn tot 6 maanden na terugkeer uit Belize. Een visum heeft u hier niet nodig. Wanneer u via de USA vliegt dient u reistoestemming aan te vragen middels de ESTA website. Bij boeking ontvangt u hierover meer informatie.

Geldzaken
De nationale valuta is de Belize Dollar. In de steden zijn pinautomaten, maar deze accepteren niet altijd buitenlandse bankkaarten en er zit vaak een maximum aan van USD 250,-. Visa en MasterCard zijn goed geaccepteerd en u kunt hiermee ook cash geld opnemen bij banken. Cash geld in Belize bestaat uit munten en biljetten. De biljetten zijn van dezelfde grote maar met verschillende kleuren, waar ze aan te herkennen zijn.

Medische aspecten
Ondanks z'n ligging in de tropen is Belize een bestemming waar verhoudingsgewijs weinig medische voorzorgsmaatregelen nodig zijn. Over het algemeen worden door de GGD alleen de DTP vaccinatie en een prik tegen hepatitus A aangeraden. Voorzorgsmaatregelen tegen malaria worden aangeraden voor deze bestemming. Een gele koorts vaccinatie is verplicht indien u komt uit een gebied waar gele koorts voorkomt.

Wij adviseren u sterk om niet blind te varen op deze informatie. Maakt u voor vertrek een afspraak met uw GGD of huisarts voor een persoonlijk en actueel medisch reisadvies.

Coronaregels
Belize is al weer enige tijd geopend voor buitenlandse toeristen. Per 14 juli 2022 heeft de regering van Belize besloten dat alle maatregelen, op het gebied van de volksgezondheid op de punten van binnenkomst in Belize (via land en zee), niet meer van kracht zijn. Een bewijs van vaccinatie of een negatieve Covid-19-test is bij alle officiële grenspunten (land en zee) niet langer vereist bij aankomst en voor binnenkomst in Belize.
Wel wordt het aangeraden om een reis-ziektekostenverzekering af te sluiten via een Beliziaanse verzekeringsmaatschappij. Dit geldt voor reizigers van alle leeftijden. De verzekering kunt u afsluiten bij aankomst op het vliegveld maar u kunt dit ook al voorafgaand aan uw reis doen via www.belizetravelinsurance.com. De kosten voor de verzekering zijn USD 18 voor een reis van maximaal 21 dagen.

NB 1: Bovenstaande adviezen golden ten tijde van het samenstellen van deze informatie maar niets zo 'onvoorspelbaar' als coronaregels dus houdt u er svp rekening mee dat last minute wijzigingen altijd mogelijk zijn.
NB 2: Wij geven bovenstaande informatie als service maar u bent er uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor dat u voldoet aan de corona-regels zoals die gelden in de door u te bezoeken landen.

Fotografie
De meeste inwoners van Belize zullen het niet erg vinden als u een foto van ze maakt, als u het maar van te voren vraagt. Vaak wordt hiervoor een kleine vergoeding gevraagd, vooral in de toeristische gebieden. Over het algemeen vinden ze het erg leuk als ze de gemaakte foto terug kunnen zien, bijvoorbeeld bij een digitale camera. Hierdoor vindt men het al minder erg dat ze gefotografeerd zijn. Houdt er bij bijvoorbeeld religieuze of militaire plekken altijd rekening mee dat u eerst toestemming dient te vragen voordat dat u een foto maakt.

Vervoer
Belize is een klein land met een behoorlijk goed wegennet. De meeste belangrijke wegen in Belize zijn inmiddels geasfalteerd. Voor de lokale bevolking is de bus hét vervoermiddel, voor georganiseerde reizen wordt eigenlijk alleen maar gewerkt met privé transfers. Naar Caye Caulker en Ambergris Caye kan worden gereisd per korte binnenlandse vlucht of per boot. De kleinere eilandjes voor de kust zijn alleen per boot te bereiken.

ANVRsgrcalamiteitenfonds
© Ander Licht Reizen 2005-2022 Jansbuitensingel 29 6811 AD  Arnhem.
ANVRsgrcalamiteitenfonds