Ander Licht Reizen
Al meer dan 10 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika
Galapagos landkaart


Klik op het overzichtskaartje voor de grotere kaart van Chili.

Atacama woestijnFoto van de Atacama woestijn

De Atacama woestijn is één van de droogste woestijnen op aarde. De koude Humboldt-stroom in de Stille Oceaan zorgt ervoor dat alleen zeer droge lucht de kust bereikt. Direct langs de zee veroorzaakt de zeemist of 'camanchaca' nog vocht en vegetatie. Iets verder landinwaarts is het kurkdroog en kan niets meer groeien. Pas in de uitlopers van de Andes op enige afstand van de kust en op grotere hoogte komt weer wat vegetatie voor.

Het belangrijkste startpunt voor excursies in de Atacamawoestijn is het Oasestadje San Pedro de Atacama. Hier liggen talrijke accommodaties die variëren van goedkoop tot top luxe. Het is mogelijk om de omgeving van San Pedro te verkennen via dagexcursies maar veel van de attracties zijn ook per huurauto te bereiken dus reizen per huurauto is zeker ook een mooie optie.

De voornaamste attracties

  • Valle de la luna en cordillera del Sal - Valle de la luna is een prachtige vallei die vooral ’s ochtends vroeg en in de avondschemer prachtig kleurt in het licht van de lage zon. Cordillera de Sal is een berggebied met zoutlagen waar door uitspoeling van het zout allerlei bijzondere gesteentevormen zijn ontstaan
  • Tatio geijsers - De Tatio geijsers mogen in geologisch opzicht dan geen echte geijsers zijn; spectaculair is dit op 4200 meter hoogte gelegen geothermische veld zeer zeker. Vooral de ochtenden - als de zon net boven de bergen klimt en hete stoomfontijnen consenseren in de koude berglucht – zijn zeer spectaculair.
  • Salar de Atacama en Laguna Chaxa - De Salar de Atacama is een groot zoutmeer aan de voet van de Andes. Bij Laguna Chaxa komt water de Salar ingestroomt. Het zeer zoute meer is het leefgebied van grote aantallen flamingo’s
  • De meren van Miscanti en Miñiques - Twee prachtige hooglandmeren omzoomd door een fraai berglandschap.
  • Dorpjes en ruïnes - De oases in het hogere deel van de Atacama zijn al sinds precolumbiaanse tijden bewoond. Culturele bezienswaardigheden zijn het ruïnecomplex van Pukará de Quitor, verschillende locaties met petrogliefen en dorpjes zoals San Pedro, Socaire en Machuca.

Beste reistijd Atacama woestijn

De Atacamawoestijn kan het hele jaar door worden bezocht. De maanden januari, februari en maart zijn echter niet ideaal omdat het in deze periode kan regenen. Met name de hogere delen van de Andes zijn dan vaak lastig begaanbaar.


 
ANVRsgrcalamiteitenfonds
© Ander Licht Reizen 2005-2019 Groenestraat 294 6531 JC  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds