Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

  home > Antarctica > Weddell Sea cruises > Verre Weddell Sea Explorer incl. South Georgia

Verre Weddell Sea Explorer incl. South Georgia


Tijdens deze bijzondere cruise gaat u pionieren. Als eerste zet het schip koers naar het faunaparadijs South Georgia. Na enkele dagen van verkenningen zet het schip koers via de South Sandwich Islands richting Neuschwabenland. Vanaf hier volgt u de kust van Antarctica in oostelijke richting waarbij u diverse bekende locaties bezoekt zoal de Larsen Ice-Shelf en de Brunt Ice-schelf. Bij Vahsel Bay wordt het meest zuidelijk punt van de route bereikt en daarna vaart u weer noordwaarts door de Weddell Zee richting Snow Hill Island en de Erebus and Terror Gulf. Wat u precies gaat zien en beleven valt in deze ruige Antarctische wildernis nooit helemaal te voorspellen maar dat het indrukwekkend zal zijn is zeker.

Door de vaak lastige ijsomstandigheden in de Weddell Sea geldt voor deze cruise nog meer dan voor andere programma's dat een flexibele instelling wat betreft het programma vereist is omdat vaak moet worden geimproviseerd op basis van ijs- en weersomstandigheden. Voor degenen die deze uitdaging aan durven te gaan wachten in ieder geval heel bijzondere ervaringen in een door slechts heel weinigen bezocht deel van Antarctica.


DIASHOW

IJsberg cruise per zodiac in de Weddell Zee (foto: Rinie van Meurs)

Verre Weddell Sea Explorer incl. South Georgia

programma van dag-tot-dag


Dag 1-3 Start van de expeditiecruise in Ushuaia

Uw reis begint waar de wereld ophoudt in Ushuaia, Argentinië. Ushuaia wordt wel de meest zuidelijk stad op aarde genoemd en ligt op het uiterste zuidpuntje van Zuid-Amerika. Vanaf deze stad in Tierra del Fuego vertrekt u in de namiddag en vaart u de rest van de avond door het door bergen omringde Beagle-kanaal.
Onderweg naar South Georgia steekt u de Antarctische Convergentie over. In een paar uur tijd koelt de temperatuur aanzienlijk af en stijgt voedzaam water naar de oppervlakte van de zee als gevolg van botsende waterstromen. Dit fenomeen trekt een massa zeevogels aan in de buurt van het schip, waaronder verschillende soorten albatrossen, pijlstormvogels, stormvogels, prions en skuas.
Overnachting: cabin naar keuze op basis van volpension

Dag 4-6 De verkenning van South Georgia

Het South Georgia avontuur begint als het schip de South Georgia Maritime Zone binnenvaart, een van de grootste beschermde wateren ter wereld. Een van de eerste tekenen van de faunarijkdom ziet u bij de Shag Rocks, deze indrukwekkende rotsen liggen 240 km ten westen van South Georgia en zijn het thuis van enkele duizenden South Georgia Shags. De gebieden rond de rotsen staan bekend om hun overvloed aan grotere zeezoogdieren die zich voeden op dit relatief ondiepe gebied van de South Georgia Ridge.

Na aankomst op South Georgia heeft u de kans om een aantal van de volgende sites te bezoeken:

Prion Island - Deze locatie is gesloten tijdens het vroege deel van het broedseizoen van de grote albatros (20 november - 7 januari). Vanaf januari hebben de broedende volwassenen hun partners gevonden en zitten op eieren of verzorgen hun kuikens. Geniet van de zachtaardige aard van deze dieren, die de grootste spanwijdte van alle vogels in de wereld hebben.

Fortuna Bay - Een prachtige vlakte van Fortuna Glacier is de thuisbasis van een groot aantal koningspinguïns en zeehonden. Hier heeft u ook de kans om het laatste stuk van Shackleton's route naar het verlaten walvisvaardersdorp Stromness te volgen. Dit pad loopt over de bergpas voorbij Shackleton's waterval, en aangezien het terrein deels moerassig is, moet u er rekening mee houden dat u een paar kleine stroompjes moet oversteken.

Salisbury Plain, St. Andrews Bay, Gold Harbour - Op deze plaatsen bevinden zich niet alleen de drie grootste koningspinguïnkolonies van South Georgia, maar ook drie van 's werelds grootste broedstranden voor Antarctische pelsrobben. Letterlijk miljoenen broeden op South Georgia in december en januari. In februari zijn de jonge pelsrobben nieuwsgierig en speels en vullen de branding met leven en plezier en komen grote zeeolifanten naar de stranden om te ruien.

Grytviken - In dit verlaten walvisstation lopen koningspinguïns op straat en liggen zeeolifanten rond alsof ze de eigenaar zijn - want dat zijn ze eigenlijk ook. Hier kunt u misschien het South Georgia Museum en het graf van Shackleton bezichtigen.

In de namiddag van dag 6 en afhankelijk van de omstandigheden, verlaat het schip South Georgia en wendt zijn steven zuidwaarts richting de South Sandwich Islands.
Overnachting: cabin naar keuze op basis van volpension

Dag 7-8 Naar de South Sandwich Eilanden en de Weddell Sea

Net als Shackleton in december 1914 tijdens de Imperial Trans-Antarctic Expedition, ook bekend als de Endurance Expedition, verlaten we South Georgia en richten ons op de South Sandwich Islands en de Weddell Zee.
Er kan ijs liggen op deze route, en aan de rand van het ijs kunnen zuidpool skuas en sneeuwstormvogels zich voegen bij de andere zeevogels die het schip naar het zuiden volgen.

Overnachting: cabin naar keuze op basis van volpension

Dag 9 De South Sandwich Eilanden

Landingen zijn niet mogelijk op de South Sandwich Islands, maar als de omstandigheden het toelaten, zullen we een zodiac cruise maken tussen de verbazingwekkende landschappen van dit actief vulkanisch gebied. Passerend tussen Thule en Cook Eilanden zal de omvang van deze afgelegen eilanden een blijvende indruk bij u achterlaten.

In dit gebied zijn er ook goede kansen op 'ontmoetingen' met bultruggen en dwergvinvissen. Op en rond de eilanden worden ook vaak bruine jagers, kinband- of adeliepinguïns en verschillende soorten albatrossen zoals: de grijskop-, de wenkbrauw- en de grote albatros gespot.
Overnachting: cabin naar keuze op basis van volpension

Dag 10-12 Naar Queen Maud Land en Neuschwabenland

Na het bezoek aan de South Sandwich Islands vaar het schip naar het Antarctische continent in de richting van Queen Maud Land en Neuschwabenland (Nieuw-Zwabenland) aan de noordoostkant van de Weddell Zee. Onderweg wordt er natuurlijk weer een uitgebreid lezingprogramma gepresenteerd over diverse aspecten van het volgende reisdoel.
Overnachting: cabin naar keuze op basis van volpension

Dag 13-14 Verkenning van Neuschwabenland

Eerste bestemming op Antarctica is Neuschwabenland / Nieuw-Zwabenland, tussen 20°E en 10°WL in Queen Maud Land. Het gebied werd begin 1939 door Duitsland verkend (De derde Duitse Antarctische Expeditie 1938-1939) werd geleid door Alfred Ritscher. Het hoofddoel was een gebied op Antarctica te vinden voor een Duits walvisstation en een mogelijke locatie te vinden voor een Duitse marinebasis.
In een poging om het gebied te claimen, werden nazi-Duitse vlaggen geplaatst op het zee-ijs langs de kustlocaties en verkenningsvluchten dropten aluminium pijlen met hakenkruizen vanuit de lucht op het ijs.

Overnachting: cabin naar keuze op basis van volpension

Dag 15-23 Diep in de Weddell Zee

Varend diep in de Weddell Zee is de kans groot om Weddellzeehonden, krabbeneters of zeeluipaarden te kunnen spotten. Met enig geluk zijn misschien zelfs keizerspinguïns. bultruggen, dwergvinvissen en orca's aanwezig in dit gebied. Daarbij zal het schip steeds vergezeld worden door diverse soorten zeevogels. De ijsomstandigheden in de Weddell Zee variëren per seizoen, en waarschijnlijk zal het schip zich een weg moeten banen door een enorme nautische wildernis van zee en ijs op weg naar de hoge breedtegraden (ver naar het zuiden). Weinig andere plekken tonen de rauwe schoonheid en kracht die Antarctica zo bijzonder maakt als het gebied waar u nu doorheen vaart. Ook zult u leren begrijpen waarom het zo lang duurde om het witte continent te ontdekken en hoe zwaar het moet zijn geweest voor de expeditie van Shackleton.

Het plan is om een cirkelvormige route naar de Brunt Ice Shelf en langs de Luitpold Coast te maken. Als de omstandigheden het toelaten, zal er ook een Zodiac cruise gemaakt worden en mogelijk een ijsschotslanding, wat extra opwinding zal toevoegen aan het zeilen in deze afgelegen en onherbergzame regio.

De tocht wordt voortgezet richting de Filchner-Ronne Ice Shelf en vervolgens verlegd het schip zijn koers naar het noorden, de kust volgend langs de oostkant van het Antarctisch Schiereiland en de Larsen Ice Shelf. Dit brengt ons dicht bij de plek waar Shackleton's schip Endurance vast kwam te zitten in pakijs tijdens zijn Keizerlijke Trans-Antarctische Expeditie (1914-17), afdrijvend naar het Antarctisch Schiereiland en uiteindelijk zinkend. Het wrak van de Endurance werd ontdekt op 5 maart 2022, de 100e verjaardag van Shackletons begrafenis, na 107 jaar onder de golven van de Weddellzee te hebben gelegen. Hoewel de exacte locatie vermoedelijk niet bereikbaar is door het pakijs, komt u wel in het gebied zijn waar het schip vastzat en achtergelaten werd. Naast het historische aspect biedt deze streek ook redelijk kansen op het spotten van één of meer keizerspinguïns waarvan er meerdere grote kolonies in dit gebied zijn.

De Weddell Zee verkenning eindigt in het gebied van Erebus en Terror golf bij het noordelijke deel van het Antarctisch Schiereiland. Ook hier liggen opnieuw kansen voor het spotten van keizerspinguïns op de vele ijsschotsen van Snow Hill Island. Als de omstandigheden het toelaten, zal ook een poging worden gedaan te landen op James Ross Island.
Overnachting: cabin naar keuze op basis van volpension

Dag 24 Brown Bluff en Kinnes Cove

De ochtend van deze dag zal worden getracht te landen bij Brown Bluff, een prachtige locatie in het meest noordelijke puntje van het Antarctische Continent. Brown Bluff is een rotswand die ongeveer een miljoen jaar geleden deel uitmaakte van een immense vulkaan. Met zijn indrukwekkende landschap en kolonies van adeliepinguïn, ezelspinguïns en nestelende sneeuwstormvogels is dit een favoriete landingsplek voor de meeste cruises die de Weddell Zee bezoeken.

Aan de overkant van de Antarctic Sound ligt Kinnes Cove, waar u tijdens landingen kunt genieten van de nabijgelegen Madder Cliffs met hun subtiele rode kleur en een ezelspinguïnkolonie.
Overnachting: cabin naar keuze op basis van volpension

Dag 25 Het legendarische Elephant Island

Elephant Island was het startpunt van de route naar South Georgia die Sir Ernest Shackleton aflegde met slechts een kleine reddingssloep, de James Caird, na de teloorgang van zijn schip de Endurance in het voorjaar van 1916. Als je Elephant Island aan de horizon ziet opdoemen na al dat water te hebben overgestoken, is het moeilijk om je niet te verbazen over hoe hij en zijn vijfkoppige bemanning die tocht hebben weten te volbrengen.
Het doel van Shackletons oversteek was het redden van 22 schipbreukelingen van zijn Imperial Trans-Antarctic Expedition, ook bekend als de Endurance Expedition, die waren gestrand op Elephant Island. Vier en een halve maand lang ondernam Shackleton deze legendarische reddingsactie.
De omstandigheden op Elephant Island zijn doorgaans zeer uitdagend. De kustlijn bestaat voornamelijk uit verticale rots- en ijskliffen die zwaar zijn blootgesteld aan de elementen. Indien mogelijk gaat u met de Zodiacs naar Point Wild, waar de gestrande leden van Shackleton's expeditie op wonderbaarlijke wijze wisten te overleven.
Overnachting: cabin naar keuze op basis van volpension

Dag 26-27 Over de Drake Passage terug naar Ushuaia

Na het bezoek aan Elephant Island start uw terugreis naar Ushuaia. Terwijl u de Drake oversteekt, ziet u misschien dezelfde wildlife als aan het begin van uw reis: albatrossen, stormvogels, misschien zelfs een dwergvinvis die zeespray opspuit.
Overnachting: cabin naar keuze op basis van volpension

Dag 28 Aankomst Ushuaia en einde van de cruise

Aan elk avontuur, hoe groots ook, komt uiteindelijk een eind. Vandaag gaat u in Ushuaia van boord maar de herinneringen aan deze reis zullen ongetwijfeld nog lang voorleven.


Vertrekdata en prijzen


Hieronder vindt u een overzicht van alle programma's en geplande vertrekdata van Verre Weddell Sea Explorer incl. South Georgia. De prijzen zijn vanaf prijzen voor het goedkoopste kamertype. Heeft u belangstelling dan controleren we voor u graag de beschikbaarheid en sturen u een vrijblijvende offerte met een exacte prijs.

Blauwe icoontjes : optioneel bij te boeken speciale excursies / activiteiten
Groene icoontjes : speciale excursies / activiteiten die zijn inbegrepen in de cruiseprijs

11-2-2510-3-2528 dagenM/V Orteliusv.a. € 22950
  duiken/snorkelen optioneel  helicopter rondvlucht inclusief
22-1-2618-2-2628 dagenM/V Orteliusv.a. € 24100
  helicopter rondvlucht inclusief
14-2-2613-3-2628 dagenM/V Orteliusv.a. € 24100
  helicopter rondvlucht inclusiefSpeciale opmerking

Helicopter excursies en voorbehoud

Tijdens deze expeditiecruise wordt u aan land gebracht met Zodiacs en worden helicopters ingezet waar Zodiacs niet gebruikt kunnen worden. Als de omstandigheden helikoptertransfers toelaten, proberen we zowel aan land als op zee-ijs te landen.

Het plan is om waar mogelijk helikopterlandingen te maken, echter er kan vooraf geen specifieke hoeveelheid helikoptertijd worden gegarandeerd. Helikopters bieden een groot voordeel bij het bereiken van bepaalde landingsplaatsen die anders bijna onbereikbaar zijn, maar de plaatselijke omstandigheden (weer, ijs en andere natuurkrachten) bepalen de uiteindelijke route en mogelijkheden. Deze omstandigheden kunnen snel veranderen, waardoor de mogelijkheid om helikoptersin te zetten kan worden beïnvloed en beperkt. Veiligheid is onze grootste zorg, en er zullen geen compromissen worden gesloten.

Het schip is uitgerust met drie helikopters. Eén helikopter moet altijd worden ondersteund door een tweede functionerende helikopter. Garanties op vliegtijd in de helicopter zijn er dus niet en claims hierover worden niet geaccepteerd.


Algemene informatie

Een echte expeditie-cruise naar South Georgia en enkele zeer afgelegen gebieden in de Weddell zee

 • code AQ0090
 • Prijsindicatie pp vanaf: > € 10.000
 • reisduur 28 dagen
 • niveau 1-3
 • comfort 2-3
 • startpunt Ushuaia

prijstoelichting
De genoemde prijs is een vanaf prijs op basis van een vierpersoonskamer. Wij informeren u graag over de prijzen voor de door u gewenste kamertypes op de door u gewenste data.

accommodatie
Er zijn verschillende kamertypen beschikbaar die variëren wat betreft comfort en prijs.

reisgezelschap
internationale groep

reisperiode
Deze expeditie-cruises vinden meestal plaats in de periode februari / maart


N.B. Gepubliceerde reisprogramma's van expeditiecruises naar Antarctica gelden slechts als voorbeeld en zijn te allen tijde onder voorbehoud. De kapitein en de bemanning nemen op basis van ijsgang en weersomstandigheden beslissingen over de exact te varen route en eventuele landingsplaatsen.
Ook is het mogelijk dat wanneer een boot niet genoeg passagiers heeft deze niet vaart. Wij zullen in overleg met u dan een zo goed mogelijk alternatief zoeken. De kans hierop is overigens gering!


Inbegrepen
 • expeditiecruise op basis van gekozen huttype
 • maaltijden op basis van volpension
 • (helikopter)excursies en lezingen tijdens de cruise
 • snacks, koffie en thee tijdens de cruise
 • alle service-charges en haventaxen tijdens de cruise
 • reisvoorbereidingsmaterialen
 • gebruik van rubberlaarzen voor landingen
Niet inbegrepen
 • drankjes aan boord
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • fooien
Vraag een offerte aan


ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds