Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

  home > Antarctica > Actieve en overige cruises > Weddell Sea - op zoek naar de keizerspinguïn

Weddell Sea - op zoek naar de keizerspinguïn


Een gedurfde expeditiecruise; dat is deze reis naar het gebied van de Keizerspinguïns bij Snow Hill Island in de Weddell Sea. Er wordt tijdens deze bijzondere reis gebruik gemaakt van helikopters en er is de kans om vele bijzondere diersoorten te spotten zoals keizers- en Adéliepinguïns.

Tijdens deze cruise evaart u het uitzicht op Antarctica vanuit vogelperspectief! De helikoptercapaciteit op m/v Ortelius geeft u de zeldzame kans om de beroemde keizerspinguïnkolonie ten zuiden van Snow Hill Island te zien, met ongeveer 4.000 broedparen. Zwaar ijs kan de toegang tot dit gebied vanuit de Weddell Zee verhinderen, en het ijs bij de kolonie zelf kan eerder dan verwacht afbreken en beginnen smelten. Met dit in het achterhoofd is het de bedoeling om het schip tussen de Antarctic Sound en James Clark Ross Island, dicht bij de ijsrand, te stoppen en keizerspinguïns te vinden op weg naar open water. De spectaculaire helikoptervluchten maken deze zoektocht mogelijk, en stellen u in staat te landen op locaties die anders zo vroeg in het seizoen onbereikbaar zouden zijn.

Als de ijsomstandigheden gunstig zijn en de route naar Snow Hill Island vrij is van meerjarig pakijs, bestaat de kans op een schip-naar-kust helikoptertransfer naar Snow Hill Island (op ongeveer 45 minuten wandelen van de keizerspinguïnkolonie). Als dit lukt, is dit een ervaring die je maar één keer in je leven meemaakt. Maar vergeet niet dat de natuur hier de uiteindelijke route bepaalt: Pogingen om Snow Hill Island te bereiken tijdens de reizen van 2012 - 19 zijn niet altijd gelukt. In 2013 en drie jaar op rij (2017 - 2019) waren de omstandigheden echter gunstig om per helikopter op Snow Hill Island te landen en de keizerspinguïnkolonie te bezoeken.

Snow Hill Island is de 'hoofdprijs' van deze reis maar dit is alleen haalbaar als de route naar Snow Hill Island vrij is van meerjarig pakijs. Daarop zijn geen garanties te geven. Om geen 'valse' verwachtingen te wekken publiceren wij het dagprogramma zonder Snow Hill Island met als toevoeging dat het doel is om twee dagen in te ruimen voor een bezoek aan de keizerspinguïnkolonie van Snow Hill als de omstandigheden dat toestaan.


DIASHOW

Kolonie keizers pinguïns

Weddell Sea - op zoek naar de keizerspinguïn

programma van dag-tot-dag


Dag 1 Start van de cruise

Vandaag start de expeditiecruise naar de Weddell Zee en Snow Hill Island. Het vertrek van de cruise vindt plaats in de late namiddag en u kunt de dag in Ushuaia dan ook grotendeels op eigen gelegenheid besteden met bijvoorbeeld een bezoek aan het Tierra del Fuego N.P.
Overnachting: cabin naar keuze op basis van volpension

Dag 2-3 Oversteek van de Drake Passage

De dagen 2 en 3 van de cruise staan helemaal in het teken van de oversteek van de Drake Passage. Deze oversteek wordt gekenmerkt door vaak onstuimige omstandigheden. Onderweg kunt u aan boord lezingen volgen over verschillende onderwerpen die betrekking hebben op uw aanstaande bezoek aan Antarctica. De enige wild-waarnemingen gedurende dagen bestaan uit pelagisch levende zeevogels zoals verschillende soorten albatrossen en stormvogels. Meestal komen gelijktijdig met de zuidelijke Shetlandeilanden ook de eerste ijsbergen in zicht.
Overnachting: cabin naar keuze op basis van volpension

Dag 4-7 De Weddell Zee en (indien mogelijk) Snow Hill Island

Wanneer het de ijssituatie het toelaat vaart het schip vandaag door de met ijsbergen bezaaide Antarctic Sound de Weddell Sea in. Hier is het verschijnen van enorme plateau ijsbergen het teken dat de oostelijke zijde van het Antarctic Peninsula bereikt is. Tijdens dit deel van de reis ligt de focus op het vinden van de Keizerspinguïn. Daarvoor wordt niet alleen het schip ingezet, maar ook de helikopters, waardoor er een redelijke kans is om deze bijzondere pinguïnsoort te zien.

Ook worden spectaculaire helikoptervluchten over het poollandschap gemaakt en indien mogelijk, landt u op plekken die normaal in deze tijd van het jaar niet bereikbaar zijn.

Het gebruik van de helikopters maakt deze reis compleet anders dan een gebruikelijke reis. Zo kunnen mogelijk de volgende locaties worden bezocht::

De westelijke kusten van de Antarctic Sound - De westelijke kust wordt zelden vanuit de lucht gezien en bezocht, het landschap is hier echter adembenemend; gelaagde zandstenen formaties. Steile, getande rotspieken die boven de ijskappen uitsteken en enorme ijsmuren die de hellingen on de pieken bedekken. Oude lavastromen, gletsjers, gigantische ijsbergen en pakijs zover het oog kan zien. Er zijn hier regelmatig individuele Keizerspinguïns te zien, maar ook Adélie pinguïns op ijsschotsen en Kelp meeuwen, Grote jagers en meerdere soorten stormvogels.

Duse Bay - Na een adembenemende helikoptervlucht wordt er mogelijk in de baai op een rotsheuvel geland, dicht bij een oude schuilhut. Er is in deze tijd van het jaar nog veel sneeuw en ijs maar een mooie wandeling gaat over de met korstmossen bedekte rotsen.

Seymour Island - dit is de plek waar de ‘Zweedse Antarctische Expeditie’ van 1901 - 1904 onder extreme omstandigheden wist te overwinteren. Sediment gesteenten, fossielen en fantastische uitzichten vormen de hoogtepunten van deze locatie. Wanneer de condities het toestaan om verder de Weddell Sea binnen te varen worden er mogelijk Zodiac cruises gemaakt naar onder andere:

Devil Island - Hier huist een grote Adéliepinguïn kolonie maar het eiland biedt ook een schitterend uitzicht punt voor wandelaars die de top van het eiland weten te bedwingen. Bij Cape Well-Met komt soms het smeltwater in watervallen vanaf de kliffen naar beneden.

Brown Bluff - Mogelijk de mooiste plek van het gehele noordelijke deel van het Antarctische Continent: steile, met ijs bedekte vulkanische rotswanden met aan weerszijden ruige gletsjers. Aan de voet van de rotswand bevindt zich een grote Adéliepinguïn kolonie, samen met een kolonie Ezelspinguïns en in de rotswand broedende sneeuwstormvogels.

Gourdin Island - Kinband, ezels en adéliepinguïns bevolken dit eiland.

Esperanza Base - Dit Argentijnse onderzoeksstation wordt het gehele jaar door bemand, het is een van de twee niet-militaire stations in Antarctica.
Overnachting: cabin naar keuze op basis van volpension

Dag 8 Deception Island

In de ochtend staat een laatste landing gepland op Deception Island. Dit spectaculaire eiland is een zogenaamde ‘subductie krater’, die in de zee uitkomt en daardoor een natuurlijke haven vormt voor het schip. Het schip waagt zich in de krater via de spectaculaire Neptune’s Bellow. U bevindt zich hier in een vulkanisch maanlandschap met een verlaten walvisvaarders station en warmwaterbronnen. Vaak bezoeken pinguïns en zeehonden de geothermisch verwarmde stranden. Vanaf Deception Island vaart het schip via de South Shetland Islands weer terug richting het noorden, de Drake Passage op.
Overnachting: cabin naar keuze op basis van volpension

Dag 9-10 De Drake Passage terug naar Ushuaia

Op dag negen van de cruise neemt u afscheid van het Antarctische gebied en zet u koers naar het noorden voor de oversteek van de Drake Passage terug naar Ushuaia. Onderweg is er natuurlijk volop de tijd om na te genieten van de ervaringen bij Antarctica. Ook kunt u birdwatchen vanaf de brug of een van de vele presentaties bijwonen.
Overnachting: cabin naar keuze op basis van volpension

Dag 11 Aankomst in Ushuaia

Na het laatste ontbijt verlaat u de M/V Ortelius en wordt u naar de vaste wal gebracht in Ushuaia. Daar eindigt deze cruise.


Speciale opmerkingen

Expeditiekarakter en helikopterexcursies

Deze expeditiecruise is een echte expeditie in de ware zin des woords naar een van de meest afgelegen plaatsen van onze planeet. Nog meer dan voor reguliere Antartica reizen geldt voor deze reis een voorbehoud op basis van het weer-, ijs- en oceanische condities. Dat voorbehoud geldt ook voor de helikopterexcursies die met twee helikopters zullen worden uitgevoerd. Op zich vormen de helikopters een fantastische mogelijkheid om anderszins ontoegankelijke plaatsen te bezoeken. De kapitein zal het schip op een veilige en voor de helikopters geschikte locatie neerleggen waarna helikoptertransfers de passagiers van het schip naar de keizerspinguïns en terug zal brengen. Alles zal in het werk worden gesteld om deze excursies succesvol uit te voeren, maar enkel en alleen als de condities dit toelaten. Veiligheid heeft in alle gevallen de eerste prioriteit. Zo zal het bijvoorbeeld niet mogelijk zijn de helikopterexcursies uit te voeren als een van de helikopters mechanische problemen heeft. Samengevat bestaat er geen enkele harde garantie dat de geplande excursies daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd. Wilt u deelnemen aan deze expedities dan dient u zich dit vooraf goed te realiseren.

Medische verklaring

Deze cruise bezoekt gebieden met een zeer beperkte of zelfs geheel ontbrekende infrastructuur. Hierdoor worden de passagiers en de staf van de M/V Ortelius 'solo travellers' en in de afgelegen streken die worden bezocht zijn medische evacuaties extreem ingewikkeld of simpelweg onmogelijk. Er reist natuurlijk een arts mee aan boord maar de medische zorg die kan worden verstrekt is natuurlijk beperkt. Het is dan ook van essentieel belang dat iedere passagier een goede fysieke conditie heeft en Oceanwide Expeditions vraagt van iedere passagier dit door middel van een doktersverklaring aan te tonen.


Algemene informatie

Expeditiecruise naar de Weddell zee waar wordt gespeurd naar keizerspinguïns. Met helikopterexcursies!

 • code AQ0049
 • Prijsindicatie pp vanaf: € 7.500 - € 10.000
 • reisduur 12 dagen
 • niveau 1-3
 • comfort 2-3
 • startpunt Ushuaia

prijstoelichting
De genoemde prijs is een vanaf prijs op basis van een vierpersoonscabin. Wij informeren u graag over de prijzen voor de door u gewenste kamertypes op de door u gewenste data.

accommodatie
Er zijn verschillende kamertypen beschikbaar die variëren wat betreft comfort en prijs.

reisgezelschap
internationale groep

reisperiode
Deze expeditiecruises vinden plaats in november en december


N.B. Gepubliceerde reisprogramma's van expeditiecruises naar Antarctica gelden slechts als voorbeeld en zijn te allen tijde onder voorbehoud. De kapitein en de bemanning nemen op basis van ijsgang en weersomstandigheden beslissingen over de exact te varen route en eventuele landingsplaatsen.
Ook is het mogelijk dat wanneer een boot niet genoeg passagiers heeft deze niet vaart. Wij zullen in overleg met u dan een zo goed mogelijk alternatief zoeken. De kans hierop is overigens gering!

Let op!
Alternatief programma voor dag 5 en 6 als de route naar Snow Hill Island vrij is van meerjarig pakijs.

Wanneer de omstandigheden gunstig genoeg zijn om in de buurt van de keizerspinguïnkolonie van Snow Hill Island te komen, is het de bedoeling om twee dagen bij de kolonie door te brengen.

De helikopteroperaties duren een volledige dag, de helikoptervlucht ongeveer 15 minuten. Een helikopter kan 4 tot 6 passagiers per vlucht meenemen. De landingsplaats van de helikopters op het dikke pakijs wordt zorgvuldig uitgekozen zodat dat de Keizerspinguïns niet verstoord worden. Hierna moeten alle passagiers nog ongeveer 45 minuten over het pakijs tot aan de kolonie lopen.

Bedenk wel dat we in een van de meest afgelegen gebieden ter wereld zijn en dat er geen garanties zijn, ook niet wat betreft de exacte duur van de helikoptervluchten. De omstandigheden kunnen snel veranderen en dit kan een grote impact hebben op de helikopteroperaties. Passagiers moeten dit begrijpen en accepteren. Veiligheid is onze eerste prioriteit en we kunnen daar geen compromissen in sluiten.


Inbegrepen
 • expeditiecruise op basis van gekozen huttype
 • maaltijden op basis van volpension
 • (helikopter)excursies en lezingen tijdens de cruise
 • snacks, koffie en thee tijdens de cruise
 • alle service-charges en haven-taxen tijdens de cruise
 • reisvoorbereidingsmaterialen
 • gebruik van rubberlaarzen voor landingen
Niet inbegrepen
 • drankjes aan boord
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • fooien
Vraag een offerte aan


ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds