Ander Licht Reizen
Al meer dan 15 jaar de mooiste maatwerkreizen naar Latijns-Amerika

Uitgebreide informatie Suriname


Coronaregels
Sinds 1 april 2023 zijn reizigers naar Suriname niet langer verplicht om een Covid vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testuitslag te tonen. NB 1: Bovenstaande adviezen golden ten tijde van het samenstellen van deze informatie maar niets zo 'onvoorspelbaar' als coronaregels dus houdt u er svp rekening mee dat last minute wijzigingen altijd mogelijk zijn.
NB 2: Wij geven bovenstaande informatie als service maar u bent er uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor dat u voldoet aan de corona-regels zoals die gelden in de door u te bezoeken landen.

Paspoort en Entry Fee
Per 1 juli 2022 heeft Suriname besloten het visum/e-toeristenkaart af te schaffen voor toeristen en een ‘Entry Fee’ in te stellen als toelatingseis voor binnenkomst in Suriname. De entry fee kunt u via de onderstaande link aanvragen:
https://suriname.vfsevisa.com/suriname/online/home/entry-fee

N.B. Andere reizigers hebben te horen gekregen dat de webpagina waarmee de entry-fee moet worden aangevraagd niet goed werkt met MacBooks. Wij hebben dit niet zelf kunnen verifiëren maar het leek ons goed u hier wel op te wijzen. Lukt de aanvraag niet en gebruikt u een MacBook dan loont het om het te proberen via en gewone Windows PC.

Daarnaast is er voor een bezoek aan Suriname een paspoort nodig dat geldig moet zijn tot minimaal 6 maanden na het einde van het geplande verblijf.

Voor dagexcursies naar Saint Laurent du Maroni volstaat het om een Surinaamse Entry Fee te hebben. Voor deze excursie heeft u dus geen extra documenten nodig.

Tijdsverschil
Het is in Suriname 4 uur vroeger dan in Nederland en België. Tijdens de West-Europese zomertijd is het tijdsverschil 5 uur.

Telecommunicatie
Het landennummer van Suriname is 597. Wilt vanuit Nederland naar Suriname bellen, dan kiest u 00-597 plus het abonneenummer. Vooralsnog kent Suriname geen netnummers. Om vanuit Suriname naar Nederland te bellen, kiest u 00-31 gevolgd door het netnummer zonder de eerste nul, en het abonneenummer. In Paramaribo en de kuststreek heeft u over het algemeen gewoon bereik met een mobiele telefoon. In het binnenland zijn maar enkele plekken met mobiel bereik. Hetzelfde geldt voor internet. In de steden en de hotels zijn er volop gelegenheden om het internet op te gaan maar in het binnenland zijn deze nagenoeg afwezig.

Bevolking
Over de bevolking van Suriname is een heel boek vol te schrijven. In totaal telt Suriname op dit moment ongeveer een half miljoen inwoners. Een klein deel daarvan zijn de inheemse indianen die over een aantal groepen zijn verdeeld, zoals de Trio, Wajana en Arowakken. Het totale aantal indiaanse bewoners wordt geschat op zo'n 13 duizend. Een andere kleine, maar belangrijke, groep zijn de marrons of boslandcreolen. Dit zijn de nazaten van de negerslaven die van de plantages zijn gevlucht en zich in het regenwoud in het binnenland hebben gevestigd. In totaal zijn er circa 35 duizend boslandcreolen. Ook zij zijn weer onderverdeeld in groepen waarvan die van de Saramakaners en de Aukaners de grootste zijn. In totaal vormen de creolen zo'n 32% van de bevolking. Weer een andere grote bevolkingsgroep zijn de Javanen. Zij kwamen naar Suriname als contractarbeiders nadat de slavernij was afgeschaft. Zij zijn voor het overgrote deel hindoe en vormen zo'n 40% van de bevolking. Verder zijn er tijdens verchillende migratiegolven ook Nederlanders, Libanezen, Chinezen en andere nationaliteiten naar Suriname gekomen. Zij handhaven voor een deel nog hun eigen cultuur. Een laatste grote groep tenslotte zijn de moksi's; de mensen van gemengd bloed. Multicultureel heeft in Suriname nog een heel andere betekenis dan bij ons. De oorspronkelijke bewoners van het land zijn een minderheidsgroepering en pluriformiteit is de norm. Juist die diversiteit is één van de grote attracties bij een bezoek aan Suriname.

Elektriciteit
De netspanning in Suriname is 110 volt en stekkers zijn voor het merendeel gelijk aan de Nederlandse. Echter, in het binnenland (en bijvoorbeeld in het Berg en Dal Resort) wordt gebruik gemaakt van Amerikaanse stekkers met platte pootjes. Het is dus wel aan te raden om een adapter mee te nemen.

Medische aspecten
Voor reizen naar Suriname worden over het algemeen vaccinaties aanbevolen voor gele koorts, DTP en hepatitis-A. Bij reizen naar het binnenland wordt daarnaast het gebruik van medicijnen tegen malaria aanbevolen. Omdat de hygiënische omstandigheden in Suriname anders zijn dan in Nederland en kraanwater lang niet op alle plaatsen schoon is, bestaat er tijdens reizen de kans op darmproblemen. Door de juiste voorzorgsmaatregelen kunt u de kans hierop echter sterk verkleinen. In ons reispakket vindt u hierover meer informatie.

Wij adviseren u sterk niet op deze informatie blind te varen. Maakt u voor vertrek een afspraak met uw GGD of huisarts voor een persoonlijk en actueel medisch reisadvies.

Wij adviseren u sterk om niet blind te varen op deze informatie. Maakt u voor vertrek een afspraak met uw GGD of huisarts voor een persoonlijk en actueel medisch reisadvies.

Munteenheid
De Surinaamse munteenheid is de Surinaamse dollar. De makkelijkste manier om aan Surinaamse dollars te komen is door lokaal te pinnen. Dit kan gelijk bij aankomst op het vliegveld en in de grotere steden van Suriname. Het wisselen van USD kan alleen bij banken en kost over het algemeen heel veel tijd. Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd in Paramaribo maar daarbuiten heel vaak niet. Op veel plaatsen worden ook wel dollars en euro's in kleine coupures geaccepteerd maar meestal bent u hiermee wel duurder uit dan met Surinaamse dollars.

ANVRsgrcalamiteitenfondstravellife
© Ander Licht Reizen 2005-2024 Sint Canisiussingel 26 C 6511 TJ  Nijmegen.
ANVRsgrcalamiteitenfonds